• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.05.2018

15:45

OBELEŽENO 20 GODINA OD PRVE OTMICE SRPSKOG CIVILA NA KIM!

Politika

OBELEŽENO 20 GODINA OD PRVE OTMICE SRPSKOG CIVILA NA KIM!

Podeli vest

U spomen sobi "Kosmetske žrtve" u Udruženju porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih sa Kosova i Metohije obeleženo je 20 godina od prve otmice srpskih civila u južnoj pokrajini, rudara kopa Belaćevac

Obeležavanju je prisustvovao direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić koji je poručio da je nezaborav dužnost kako države i njenih institucija, tako i njenih građana, zbog toga što su žrtve koje smo kao narod pretpreli obeležje našeg identiteta.

- To je obeležje našeg identiteta kako u prošlosti, sadašnjosti, tako uveren sam i u budućnosti. Ne smemo zaboraviti naše žrtve, ne smemo nikada prestati da tražimo istinu i pravdu. Ljudi koji su počinili neki od najtežih zločina na KiM deluju nekažnjeno, obavljaju neke od najodgovornijih funkcija u našoj južnoj pokrajini. Obaveza je da ne prestanemo nikada da se borimo za to da budu izvedeni pred lice pravde - kazao je Ðurić.

Istakao je da će se Srbija zalagati i insistirati na tome da utvrđivanje istine o kidnapovanima, nestalima i ubijenima na KiM i svim žrtvama i kažnjavanje odgovornih za to postane sastavni deo procesa rešavanja pitanja KiM.

- Da u sklopu budućih razgovora i rešenja, na sveobuhvatan i sistemski način pristupimo pronalaženju i krivaca, ali i rešavanja sudbine onih koji su na tragičan način, samo zato što su nosili srpsko ime i prezime, nastradali na KiM - dodao je.

Naveo je da Kancelarija za KiM podržava rad Udruženja, te da će uključiti njihove predstavnike u unutrašnji dijalog o KiM koji je pokrenut na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer smatraju, kaže, da je važno da se i glas porodica žrtava čuje o ovom suštinskom pitanju našeg opstanka.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da bi jedino gore za porodice nestalih i nastradalih na KiM bilo da ih država zaboravi, da se preko svega pređe i ne traži istina i pravda za ono što im se dogodilo.

- Poseta spomen sobi je za one koji su pripadnici mladih generacija, a danas je 20 godina od kada je prva žrtva oteta, za one koji danas imaju 17, 18 godina, slušanje ovih priča i poseta spomen sobi je prilika da se prisetimo kako je izgledao život našeg naroda na KiM kada je naša država imala pun suverenitet na toj teritoriji. I taj život je bio i težak, mukotrpan, stradalnički i paćenički - rekao je Selaković.

Dodao je da se borba vodi i danas i da svako mora da učini sve što može da se otkrije sudbina makar jednog nestalog, jer bi to bilo veliko, kaže, kao ceo svet.

- Gledajući u prošlost ne možemo da sagledamo broj niti kraj bezumnim, neracionalnim, čudnim odlukama koje su vlastodršci u Srbiji donosili. Kao što je užasna bila odluka pustiti ljude koje su naši sudovi osudili za ratne zločine, bezumna je bila i prebaciti rešavanje problema iz UN u EU, kao i odluka na skaredan način tražiti mišljenje Međunarodnog suda pravde i gubiti poziciju za pozicijom - naveo je.

Tanjug

On je kazao da danas država više ne pravi takve greške i istakao da će borba za pravdu postojati dokle postoji srpski rod.

- Mnogo smo toga izgubili u poimanju KiM, ali ono što je svakom Srbinu i Srpkinji zajedničko jeste da je KiM paradigma za nepravdu za Srbe - kazao je Selaković.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kazao je da ako postoji mesto u zatvorenom prostoru gde se apstraktna reč "tragedija" može gotovo opipati i doživeti na najubedljiviji način je upravo ova spomen soba.

Istakao je da je Srbija dužna da se za istinu i pravdu o srpskim stradalnicima sa KiM.

- To je naša obaveza i po tome će našim delima suditi generacije posle nas - kazao je ministar.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić naveo je da da zidom u spomen sobi tišina ođekuje, a da pogledi junaka i nevinih srpskih žrtava vape za pravdom.

- Četiri godine je prošlo od formiranja Specijalnog suda za zločine OVK a još uvek nije podignuta nijedna optužnica. Toliko o odnosu međunarodne zajednice za suze srpskih majki i stradanje srpskog naroda - kazao je Rakić.

Predsednik Udrženja nestalih, kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić kazao je da su članovi Udruženja ogorčeni na međunarodnu zajednicu zbog pritiska na državu Srbiju.

- Nadam se da ti zločinci moraju da odgovaraju, jer u protivnom, ako naše porodice ne dožive pravdu, mi više nećemo imati snage za borbu - kazao je Spasić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 5 godina

Sta je sa Gospodinom Markom Ðurićem? Dali on namerno gubi kilazu, sto je dobro za njegovo zdravlje, ili je nesto drugo u pitanju. Znam da je to privatna stvar ali on je politicar i uvek je u vestima pa je nemoguce se skoncentrisati sta se pise o njemu nego misli idu stalno od cega je bolestan.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija