• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.05.2018

07:40

VUČIĆ DANAS U DIZELDORFU - politički i privredni razgovori!

Politika

VUČIĆ DANAS U DIZELDORFU - politički i privredni razgovori!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Diseldorfu sa predsednikom vlade Severne Rajne - Vestfalije (NRW) Arminom Lašetom, najavljeno je iz vlade ove najmnogoljudnije nemačke pokrajine sa više od 18 miliona stanovnika

Predsednik Srbije dolazi u posetu NRW u važnom političkom trenutku, kada se pitanje sudbine Kosova, a time i Srbije, analizira u međunarodnim krugovima, pre svega, među učesnicama zemalja "kvinte", (Amerika, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka) i par dana pred samit lidera zapadnog Balkana, u Sofiji, gde će se ponovo podsetiti na obećanja sa samita iz Soluna pre 15 godina, vezana za integraciju zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU).

Vučićev glavni sagovornik biće Lašet, koji je i istovremeno i potpredsednik Hrišćansko-demokratske unije, na čijem čelu je kancelar Angela Merkel.

Iako važi za skromnog i pomalo defanzivnog političara, Lašet je, kako se kaže u nemačkim političkim krugovima, blizak saradnik kancelara Merkelove.

O njemu se govorilo i da je "džoker" Merkelove za teške slučajeve i njen "verni pratilac", a da li bi jednog dana mogao da bude i njen naslednik na mestu kancelara i šefa CDU, otvoreno je pitanje.

Lašet u NRW vlada zajedno sa liberalima i za njega se kaže da nije zagriženi konzervativac, već umereni političar, spreman za razgovor.

Vučić će se danas sresti sa najmoćnijim ljudima ove važne i ekonomski jake nemačke pokrajine, koja je nekada bila "tvrđava socijaldemokrata", a sada je čvrsto u rukama demohrišćana i Lašeta.

To je pokrajina za koju se nemački političari posebno bore, između ostalog, i zato što iz NRW dolazi svaki peti savezni nemački birač.

Kada je reč o srpsko-nemačkom forumu, odnosno, forumu Srbija-NRW, goste će sutra, kako se očekuje, pozdraviti Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, a najavljeno je i učešće predsednika Industrijske i trgovinske komore NRW Tomasa Majera, pokrajinskog ministra privrede Andreasa Pinkvarta, a u privredno-političkom dijalogu sa Vucćićem se biti bivši specijalni Koordinator Pakta stabilnosti Bodo Hombah, kao i drugi gosti.

Vučić će tokom ovo posete, u čijoj organizaciji su posebno angažovani PKS i Generalni konzulat Srbije u Diseldorfu, imati priliku da poseti pokrajinu u kojoj su mnogi Srbi našli "uhlebljenje" i iz koje dolaze najveći nemački investitori u Srbiju.

Iz NRW je kompanija "Henkel" koja u Srbiji ima svoje firme za proizvodnju u oblasti hemijske industrije, u oblasti trgovine je "Metro Cash&Carry", tu je i "Falke grupacije" u oblasti tekstilne industrije, u proizvodnji elektro-opreme je firma "Eaton Electrical Gruop/Moeller Electric", "Xella" u oblasti proizvodnje građevinskog materijala.

Iz NRW su, takođe, i prestižna firma "Dr Oetker" u prehrambenoj industriji, "Quartzwerke" u proizvodnji kvarcnog peska, "Dojče Post DHL", RWE-najveći nemački proizvođač električne energije...

Kada je reč o obimu privredne saradnje između NRW i Srbije, lane je ukupni obim razmene bio blizu 620 miliona evra, pokazuje nemačka statistika, po kojoj saradnja između Srbije i NRW beleži trend rasta.

Vučić će danas biti gost u pokrajini iz čijeg Ministarstva privrede u Diseldorfu se pozitivno ocenjuju dosadašnji privredni odnosi sa Srbijom i ukazaje da će naša zemlja i ubuduće biti veoma interesantna nemačkoj privredi za saradnju.

Vučić u Diseldorfu - politički i privredni razgovori



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
kornjacarade

pre 5 godina

NEMAČKA I SRBIJA IMAJU DOBRU PRIVREDNU I EKONOMSKU SARADNJU

Maja

pre 5 godina

Mislim da ovi razgovori sa nemačkim privrednicima mogu doneti dobre šanse za Srbiju.

Jana

pre 5 godina

Nemci su već tradicionalno poželjni investitori u Srbiji,tako da se nadam da će ovi privredni razgovori dovesti do novih investicionih ulaganja.

Darko

pre 5 godina

Sansa za privlacenje novih investitora iz Nemacke.

Nikola

pre 5 godina

Veoma važna poseta Nemačkoj i u pravo vreme, i Vučić ima dosta važnih privrednih i političkih tema za razgovor sa Nemačkim predstavnicima.

Fudbaler

pre 5 godina

Svaki razgovor sa Nemačkim zvaničnicima može da pomogne u privrednom razvoju naše države.

Sale

pre 5 godina

Povezivanje privrednika dve zemlje će doprineti privrednom rastu u Srbiji, jer će se sasvim sigurno nakon ove posete predsednika Vučića nemački privrednici odlučiti da investiraju u Srbiji, kao zemlji koja je politički stabilna i nudi dobre uslove poslovanja.

Mina

pre 5 godina

Nemacka je vodeca zemlja po investicijama u Srbiji,neka se samo nastavi taj trend.

Sale

pre 5 godina

Poseta predsednika Vučića i privredne delegacije iz Srbije je značajna kako bi se naši privrednici povezali sa nemačkim i kako bi ugovorili nove poslove i saradnju koja će se realizovati u narednom periodu.

Milana

pre 5 godina

Veoma vazna poseta, koja pruza mnogo prilika za dalju saradnju i privlacenje novih investicija.

Olja

pre 5 godina

Svakodnevne vazne aktivnost predsednika Vucica dokazuju da Srbija ide u odlicnom smeru, samo tako neka se i nastavi.

kseniuja

pre 5 godina

Ovako se radi ovako se vodi drzava ...ne znam da li se ovoliko jos neki predsednik trudio

Petar Pan123

pre 5 godina

Uskoro ocekujem neku novu fabriku i neko neka nova radna mesta!

Dača

pre 5 godina

Веома важни разговори за српске привреднике и нашу економију

Maja

pre 5 godina

Ishod razgovora ce biti sigurno pozitivan, i to je jedino bitno.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Важно је да сарађујемо са свима из ЕУ , па и са Немачком.

Mia

pre 5 godina

Ovo je jos jedna prilika da se dokazemo na pravi nacin i nastavimo sa unapredenjem politickih i ekonomskih odnosa sa Nemackom!

jovana

pre 5 godina

Srbija i Nemacka imaju odlicnu saradnju! Neka se i nastavi tako!

Djina

pre 5 godina

Nemacki investitori su veoma ozbiljni i uvek su dobrodosli u Srbiju!

Maki

pre 5 godina

Razgovori na svim nivoima i predstavljanje problema koje imamo su neophodni u daljoj integraciji ka EU i resavanju pitanja KiM.

Saki

pre 5 godina

Desna ruka Angele Merkel, sigurno nam ne moze odmoci ova poseta vec samo pomoci da resimo kljucajuce probleme.

Milica

pre 5 godina

Predsednikova snaga se nalazi u svakoj novoj investiciji koju obezbede on i njegova delegacija, ozbiljan rad celog tima koji predvodi predsednik Vucic, verujem da ce i ovaj put predsednik privuci nove investitore i da ce biti novih ulaganja.

Jovan

pre 5 godina

Još jedan i nizu bitnih razgovora, nadamo se da će ishod razgovora doneti dobro Srbiji.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija