• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik.rs

15.05.2018

08:29

(VIDEO) NA NIŠANU LAZANSKOG: Šta može da spreči NAJOPASNIJI RAT NA SVETU!

Politika

(VIDEO) NA NIŠANU LAZANSKOG: Šta može da spreči NAJOPASNIJI RAT NA SVETU!

Podeli vest

Pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nalaze se dva zadatka — da sačuva tekovine sirijske intervencije i da izbegne svetski rat koji bi mogao da izbije ako izraelsko-iranski sukob eskalira

U emisiji "Na nišanu Lazanskog“, profesor beogradskog Mašinskog fakulteta Momčilo Milinović i diplomata i naučni radnik Vladimir Kršljanin govorili su o novim raketnim napadima u Siriji i kako će se Rusija postaviti prema događajima na Bliskom istoku.

Kao povod za najnovije izraelsko raketiranje Sirije, Milinović navodi Hezbolah, koji, kako kaže, izgleda da nezavisno od Irana, pod čijim se patronatom nalazi, proizvodi rakete.

Od dvadeset raketa koje je Hezbolah ispalio na Golansku visoravan, sirijsku teritoriju koju je Izrael okupirao još u ratu 1967, svega četiri su stigle do cilja, a i njih je oborila izraelska protivraketna odbrana, koristeći „gvozdenu kupolu“, koja je, prema Milinovićevim rečima, pandan ruskom S-300.

Milinović neuspeh Hezbolaha tumači time što je ova organizacija koristila zastarele sisteme. Hezbolah te rakete proizvodi sam i ispaljuje ih na Izrael sa sirijske i libanske teritorije. Hezbolah je koristio, kaže Milinović, rakete tipa "Fadžr"

- Inače, kada su u pitanju višecevni bacači raketa, čak i ’Fadžr‘, postoji veliko neznanje. Tim raketama se ne puca pod mesnim uglovima. Golan je na drugom mesnom uglu u odnosu na onaj koji se gađa raketama. To bog ne može da pogodi. Zašto? Kod artiljerije postoji popravka elevacije usled mesnog ugla, a kod raketa toga nema, jer je elevacija na kraju aktivne faze, a ne na lanseru. To su osnovne stvari. Čini mi se kao da su pucali, oprostite, možda je ružno, ali — buzdovani - kaže Milinović.

Ako se pogledaju karte, kaže Milinović, videće se da je mesto koje je Hezbolah gađao na najvišoj koti Golanske visoravni.

Drugih šesnaest raketa ispaljeno je sa vozila „hamid“, koje ima paket od dva puta 40 raketa. Cilj Irana, kada je proizveo „Fadžr“ i „Hamid“, bio je da ispali što više raketa na neku teritoriju. Greška „Fadžra“ je 4 odsto, kaže Milinović, njegov maksimalni domet je 78 kilometara. Tako ispada da je greška u gađanju 2,5 kilometara, što ga čini izuzetno nepreciznim.

„Fadžr“ je oružje za ubijanje ljudi i pravljenje kolateralne štete, kaže Milinović.

Sa druge strane, izraelski sistem „Čelična kupola“ primećuje rakete posle deset sekundi njihovog leta.

- Inače, Izrael je imperija, po znanju ravna Rusiji u PA odbrani u endoatmosferskim uslovima, čak i u egzoatmosferskim, u donjim slojevima jonosfere. Njihovi sistemi su ravni ruskim. ’Čelična kupola‘, ’Strela 1‘, ’Strela 2‘, ’Strela 3‘, ’Davidova praćka‘, pa to je strašno - kaže Milinović.

Dolazak izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u Moskvu, prema Kršljaninovim rečima, znači uzajamno uvažavanje.

- Izrael ne može da bude siguran, kao ni bilo koja druga zemlja na svetu u ovom času, da će neke svoje vojne planove moći da ostvari ukoliko nema jasan uvid ili jasno očekivanje u odnosu na to kako će se postaviti Rusija, pogotovo što se sve dešava u ruskoj zoni uticaja, gde je Rusija, vojno se angažujući u Siriji, već ostvarila vojnu premoć u čitavom regionu - kaže Kršljanin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vns

pre 5 godina

Najopasniji rat na svetu mogu da spreče jedino preCednik naš i Lazanski

Ratimir

pre 5 godina

Ništa od mira! Priznanjem Jeruzalema Tramp je odreagovao na šamar koji je dobio u Siriji. Sad je na Izraelu da se osveti za tu blamažu, posredno - preko leđa Sirijaca - da se Vlasi ne dosete.

rolex

pre 5 godina

.Da li je moguce da se u svojoj emisiji uvek stavljate na stranu soumena,a da drugi gost nema ni blizu isti tretman?Da li je moguce da ste dopustili coveku da izgovara takve reci o drzavi Iran,a da pritom i ne spomene drzavu koja podstice sav ovaj cirkus u svetu?Ili Vi,mozda imate neki drugi termin za zemlju koja zeli da porobi celi svet.Mozda ne smete,jer Vam verovatno treba viza za ulazak u tu zemlju.Vase vreme i vreme Vasih analiza je polako na zalasku.Samo ne znam zasto Vas vise zovu u emisije,kada je general Dimitrijevic u jednoj rekao da ste cak postali i clan zirija za izbor MISS.Mozda je vreme da se vise posvetite tim dogadjajima.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija