• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.05.2018

11:50

(VIDEO) VULIN ZA PINK: Hrvatska želi Evropu koja liči na Blajburg

Politika

(VIDEO) VULIN ZA PINK: Hrvatska želi Evropu koja liči na Blajburg

Podeli vest

Hrvatska želi da Evropa liči na Blajburg, inače ne bi veću pažnju posvećivala obeležavanju Blajburga nego Jasenovca, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin

Navodi da je u Blajburgu bila "čitava hrvatska država u punom kapacitetu" i dodaje da u politici, kao i u životu ponekad morate da izaberete stranu, te da se ne može biti i u Jasenovcu i u Blajburgu. 

 - Ne možete da kažete da imate saučešće i poštovanje i prema žrtvama Jasenovca i da onda odete u Blajburg kod njihovih koljača i da i prema njima imate saučešće i poštovanje. Tu nešto nije u redu. Ne možete biti u 21. veku na strani fašizma, ne možete ako znate šta fašizam predstavlja -  kazao je Vulin za TV Pink. 

Primetivši da je Hrvatskla, nažalost, izabrala, odnosno da su oni koji vode hrvatsku državu izabrali stranu, Vulin je kazao da bez obzira na to što u Blajburgu niko nije bio nevin, a u Jasenovcu niko nije bio kriv, oni poklanjaju mnogo veću pažnju obeležavanju Blajburga nego Jasenovca. 
Vulin je najavio izložbu koja će biti otvorena večeras u Domu vojske pod nazivom "Dijanina deca", kojoj je Ministarstvo odbrane pokrovitelj i kazao da je to priča o Dijani Budisavljević, Hrvatici, koja je rođena u Austriji i udala se za Srbina i koja je za vreme Drugog svetskog rata spasavala srpsku i romsku decu iz jasenovačkih logora.

 - Spasla je preko 7.500 dečaka i devojčica. Rizikovala je sve što je mogla da rizikuje. Na izložbi nema politike, to su samo činjenice. Ja ne razumem zašto Dijana Budisavljević nije simbol, a Blajburg jeste -  kazao je ministar odbrane.

Govoreći o proslavi Dana Evrope, Vulin je kazao da je Srbija 9. maja u Moskvi na paradi povodom Dana pobede bila predstavljena onako kako to zaslužuje jedna zemlja koja je bila članica antihitlerovske koalicije i koja je bila deo pobede nad fašizmom, te da joj je to priznala i Rusija.

Vulin je kazao da postoji potpisan vojno-tehnički sporazum između Rusije i Srbije i dodao da se pregovara o raznim tipovima naoružanja, nešto kroz vojno-tehničku saradnju, donaciju, nešto kroz kupovinu, te da su to sve ozbiljni sistemi o kojima se može razgovarati. 

 - Našoj vojsci je potrebno savremeno oružanje i mi moramo da uhvatimo korak sa svetom, jer ako nemamo vojsku i sposobnost da sačuvamo vojsku, pitanje je da li ćemo moći da sačuvamo bilo šta drugo. Ako nemate vojnu snagu, stabilnost, teško ćete moći da imate političku i ekonomsku stabilnost, to ide jedno sa drugim -  kazao je Vulin.

Govoreći o predstojećoj zajedničkoj vežbi sa NATO, koja će se održati u Srbiji, Vulin je kazao da je to vežba koju vodi Ministartsvo odbrane, a koja je prošle godine održana u BiH, te da se ona odnosi na reagovanje u slučaju humanitarnih katastrofa, poplava, zemljotresa...

 - To je jako dobro, mi smo vojno neutralna zemlja i zato možemo da učimo i od istoka i od zapada, možemo da sarađujemo i sa istokom i zapadom. Ovde će vežbati i predstavnici članica NATO i predstavnici članica ODKB-a i oni koji nisu u ODKB - kazao je Vulin.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Alhemičar

pre 5 godina

Niko normalan ne terba da podrži takvu Evropu ne trebaju nam opet nacizam.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Hrvati nikako da se odreknu svoje ustaške prošlosti.

Mina

pre 5 godina

Slazem se sa Vulinom.Evropa je jednom zauvek rekla sta misli i fasizmu.

Mina

pre 5 godina

Kupovinom ruskoj moedrnog naurozanja Srbija jace svoju odbrabenu moc.

kornjacarade

pre 5 godina

HRVATSKA SE NIKAD NIJE POKAJALA ZA GENOCID NAD SRBIMA

maja

pre 5 godina

Hrvati i dalje bi da promene svoju genocidnu prošlost ali po cenu istine- zločina koji su počinili nad nevinim i nemoćnim žrtvama .

Brane

pre 5 godina

Teza je apsolutno na mestu,samo nije vreme za takvu vrstu diskusije.

Saša

pre 5 godina

Ne može se očekivati od asutrijskih konjušara i države nastale na genocidu da poštuje žrtve. Sve što kažu je laž.

kole

pre 5 godina

Očigledno se neki stide što su im preci bili ustaše i koljači nevinih pa bi sad da ih pošto poto pretvore u žrtve.

Maki

pre 5 godina

Nikada nisu ni bili na strani pravde, uvek su stajali na stranu zločina i zločinaca.

Mika

pre 5 godina

Dijana Budisavljević je pokazala da je pre svega covek!!!

zoran

pre 5 godina

A naša dična vojska polaže venac na spomenik kvislingu Mihajloviću. Što ne sredi prvo svoje ministarstvo, pa onda neka kritikuje druge. I neka prekine da se poziva na ratovanje, pa on ni vojsku nije služio. Onaj obijač trafike postao ministar policije, a ovaj vojske, a ni jednog jedinog dana nije služio vojsku. Ja jesam, gardu na Brionima 1976.godine, ja nisam imao ravne tabane i klempave uši pa da me oslobode.

Mica

pre 5 godina

Koga je jos briga sta Hrvatska zeli, nisu vredni pomena uopste, oni zele ono sto niko nikad niko ne bi pozeleo , hvale se onim cime se niko nikad ne bi pohvalio.

dr

pre 5 godina

Побогу Илија да ли си ти нормалан или не видиш или евентуално заступаш ставове Хрватске. Па како нису ништа остварили, преко милион закланих а исто толико претераних и Хрватска им је "чиста" од Срба. Још само да вас информишу о стварном стању њихове нације.

jelenko

pre 5 godina

Ovaj izbor kao simbola mi se veoma dopada. Da se istaknu prave vrednosti.

Sima

pre 5 godina

Evropi ustvari treba takva Hrvatska da joj služi po potrebi za remetilački faktor!

Mihailo

pre 5 godina

Evropa pod hitno mora da osudi delovanje ustaša u Blajburgu.

Vladanka

pre 5 godina

Vulin je ovde sve u pravu što je rekao za Hrvatsku!

mali cime

pre 5 godina

Onda mi nema sta da trazimo u takvoj Evropi , mi smo sa ustasama previse vremena proveli .

Fudbaler

pre 5 godina

Srpskoj vojsci je potrebno savremeno oružanje i mi moramo da uhvatimo korak sa svetom, jer ako nemamo vojsku i sposobnost da sačuvamo vojsku, pitanje je da li ćemo moći da sačuvamo bilo šta drugo. Ako nemate vojnu snagu, stabilnost, teško ćete moći da imate političku i ekonomsku stabilnost, to ide jedno sa drugim. VS je zaista treba da bude vojno neutralna.

buba

pre 5 godina

Hrvati dok se ne rastanu sa NDH I ustastvom zivece u proslosti I dok god nebudu iskazali postovamnnje prema Jasenovcu necemo imati dobre odnodse.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija