BRISEL NAM POSLAO SEDAM USLOVA! Srbija mora da izgubi baš sve: I Kosovo, i Republiku Srpsku, i Rusiju, i granicu!

Beta/AP photo/Fotomomtaža

18:38 >> 18:38 Politika 45

E.I. | 16. 05. 2018.

BRISEL NAM POSLAO SEDAM USLOVA! Srbija mora da izgubi baš sve: I Kosovo, i Republiku Srpsku, i Rusiju, i granicu!

Očekuje se i da uđemo u NATO pakt, da pravosuđe stavimo pod punu kontrolu Zapada, da organizujemo posetu pape!

Evropska unija je prošle nedelje diplomatskim kanalima našim vlastima poslala spisak sedam uslova koje moramo da ispunimo da bi Srbija postala članica ovog saveza, otkriva Informer!

Ti uslovi su takvi da Beograd treba da se odrekne bukvalno svega - i Kosova, i Republike Srpske, i Rusije, i spornog graničnog pojasa prema Hrvatskoj - a zauzvrat bi samo dobio maglovito obećanje članstva u Evropskoj uniji pre 2030. godine!?!

Zahtevaju kapitulacijuZapad očekuje totalnu kapitulaciju Srbije, što je neprihvatljivo
Jelena Vukoičić, politikolog

Sve za ništa

Urednik Informera imao je uvid u ovaj neformalni dopis kojim su naše vlasti obaveštene šta se od njih očekuje u naredne dve godine. Sedam uslova Evropske unije prenosimo vam uz redakcijski komentar i objašnjenja u zagradama:

1. Potpuna normalizacija odnosa sa Prištinom (priznanje lažne države Kosovo)2. Prekidanje specijalnih veza sa Republikom Srpskom (iako te veze definiše Dejtonski sporazum)

3. Usklađivanje spoljnih politika EU i Srbije (očekuje se od Beograda da uvede sankcije Rusiji)

4. Sporazum o graničnim sporovima sa svim susedima (očekuje se i da Hrvatima predamo granični pojas oko Apatina)

5. Usklađivanje odbrambenih politika (u krajnjoj instanci očekuje se ulazak Srbije u NATO)

6. Potpuna nezavisnost pravosuđa po evropskom modelu (iza ovoga se krije ambicija Zapada da tužioci u Srbiji mogu da optužuju i hapse kako SAD i EU hoće)

7. Ljudska prava, potpune medijske i verske slobode (naši diplomatski izvori kažu da je ovo smišljeno da bi i poseta pape bila uslov za EU)

U dopisu se to ne navodi, ali diplomatski izvori Informera kažu da nam Brisel zauzvrat ne nudi ništa konkretnije i više od "obećanja" da će Srbija postati članica Evropske unije "pre 2030. godine"!?!

- Sve i ako bismo poludeli i odmah ispunili svih ovih sedam zahteva, Srbija bi postala članica Evropske unije tek za 12 godina, a i to nije potpuno sigurno! Dakle, oni očekuju da se mi odreknemo svega, a da nam oni zauzvrat ne daju ništa. Da nije ozbiljno, bilo bi smešno - kaže naš sagovornik, visoko pozicionirani diplomata upućen u pregovore sa Evropskom unijom.

mojugao

MIŠEL ZUBENICA

ANALITIČAR

Ukoliko su ovo zaista uslovi Evropske unije, cena je previsoka da bi naša država nastavila evropske integracije.

Naša saznanja indirektno potvrđuje britanski ambasador Denis Kif, istakavši da ulazak u Evropsku uniju ne podrazumeva samo rešavanje tehničkih pitanja, već i usaglašavanje sa vrednostima EU.

- Srbija mora da nastavi sa reformama u domenu slobode medija i vladavini prava, kao i da usvoji zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU. Očigledno je da je jedan od ključnih razloga zašto Srbija dosad nije usaglašena njen odnos sa Rusijom i pitanje Kosova. 

Postaju sve agresivniji

Politikolog Jelena Vukoičić kaže da Zapad očekuje totalnu kapitulaciju Srbije, što je neprihvatljivo.

U fokusu njihove trenutne politike jeste Balkan, a osnovni problem koji Vašington vidi je Srbija, jedina država u regionu koja se još opire američkoj dominaciji i okupaciji - zaključuje Vukoičićeva.

Evropski put Srbije od 5. oktobra 2000.
2003. Potvrđena evropska perspektiva balkanskih zemalja
2005. Pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju
2008. Potpisan SSP između Evropske unije i Srbije
2009. Srbija podnela zahtev za prijem u Evropsku uniju
2012. Dobili smo status kandidata za članstvo u EU
2014. Početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji
2015. Otvorena prva pregovaračka poglavlja u dijalogu

VUČIĆ O PLANU KVINTE ZA REŠENJE PROBLEMA KOSOVA: S velikom radošću bih obavestio javnost Srbije, kada bi postojala BAR SLAMKA ZA KOJU BISMO MOGLI DA SE UHVATIMO!Srdjan

16.05.2018. 21:41

Treba referendum i da lepo glasamo i da se oslobodimo bede od evropske unije vise !!


Dmitar

16.05.2018. 21:37

Zašto slušamo kolonizatora Kifa pa oni neznaju ništa drugo nego samo ucenjivati druge države i narode. Pa kad im je EU toliko važna zašto iz nje izlaze. Neznam koju će sledeću koloniju da izaberu.


DEDA RAKA

16.05.2018. 21:41

Evropa nas polako ali SIGURNO gura na Istok samo da bi se dodvorila bahatim i prepotentnim kaubojima ( čitaj - čuvari krava) jer decenijama nemaju SVOJE JA.


caslav

16.05.2018. 21:48

narod srpski treba da zna da postoji i evro-azijska unija,....i ODKB,....oni nas ne ucenjuju, nisu nas bombardovali, pa šta čekamo,....u nihovim redovima nema ustaša,.....zar želimo da budemo u društvu sa ustašama, ja ne želim, NIKADA.


Milorad Culibrk

17.05.2018. 08:14

@caslav - Kako Caslave nema ustasa? A sta je sa onim ustasama sto izginuse na Staljingradu kao pripadnici fasisticke vojske. Zasluzen pocinak u Rusiji.


STOP NATO i EU

16.05.2018. 21:50

Nijedna od ponuđenih tačaka ne sme biti ispunjena ni po cenu totalnog rata, ako treba prvi ću se prijaviti kao dobrovoljac, ali da se unijatimo sa Papom i ostalim krvnicima i vatikanom koji nas je vekovima ubijao ili da priznamo Kosovo je NEPRIHVATLjIVO i neće se nikada desiti, to Srbi NEĆE NIKADA PRIHVATITI!!!


bas tako

17.05.2018. 00:06

@STOP NATO i EU - a ima nas po celom zapadu tako da im mozemo prirediti VELIKU zabavu sa puno vatrometa..... nisu samo Japanci kamikaze...?????


kamikaza

17.05.2018. 00:11

@STOP NATO i EU - dosta mi je svega...i ja se javljam dobrovoljno (nije mi prvi put) da me posalju do amerike ili engleske da im "osvetlim" neki grad..???? Sa njima mora takoooo......????RIKI

16.05.2018. 21:44

Najgore je što se OLOŠI I ZAPADNA GOVNA i time neće zadovoljiti ići će do fizičkog uništenja celog srpskog naroda, a njima želim KUGU.


Dejan

16.05.2018. 22:06

Kao da se Brisel tu nesto pita.. Amerikanci su ti koji nam kroje sudbinu. Nas odgovor je: Ne pristajemo ni na jedan uslov, niti sada ni za u vekove, vekova.. A nase pitanje njima bi trebalo da glasi: Hocete Rusku vojnu bazu u Nisu? To bi krojace tudjih sudbina najvise zabolelo...


Stevo Orlić

16.05.2018. 22:45

Vojničkim rečnikom, ovo se zove eksploatacija vojišta. Kakvi ratovi takva i usporena ali nemilosrdna eksploatacija vojišta. Ratovi niskog intenziteta, usporena eksploatacija vojišta i to je to. Situacija je teška, ali ne i bezizlazna, dobro je što državno rukovodstvo ima mnogo kvalitetnih prijatelja u svetu, dobro je što se nismo zatvorili. Treba bezdušni zapad otkačiti zauvek, ostati neutralan, ako je ikako moguće sarađivati i trgovati sa svima onima koji to sa nama hoće bez ikakvih nemoralnih uslovljavanja, okrenuti se intenzivnom unutrašnjem razvoju i istrajati. Svet se intenzivno menja, menjaju se odnosi snaga, za nekoliko godina, a ne više od deset godina, pozicija naših davitelja biće značajno oslabljena, a možda neće ni postojati. Smrt fašizmu sloboda narodu!


Bojan

16.05.2018. 22:19

Pre ce da izbije 3 svetski rat dok mi udjemo u tu vestacki osmisljenu evropsku zonu.... Svajcarska nine usla I nista joj ne hvali. A nas ce jos da unazadi na 10-20 godina...


Ćomi

16.05.2018. 22:59

Ja bih to sve proterao u tri lepe..neka drugog lože i zajeb...Goksi

16.05.2018. 22:28

Za pocetak mogu da vam dam K***C, a za posle cemo da se dogovorimo.Dragojlo

16.05.2018. 21:56

Tuzilastvo i sudstvo je odavno pod kontrolom zapada.Policija je bila pod kontrolom zapada dok je radio "CUVENI Karleusa"!!!Ivan

16.05.2018. 22:12

Ja imam konkretan prijedlog kako da im odgovorimo na ovih 7 zahteva / uslova: Zahtev 1 - odgovor: F Zahtev 2 - odgovor: U Zahtev 3 - odgovor: C Zahtev 4 - odgovor: K Zahtev 5 - odgovor: Y Zahtev 6 - odgovor: O Zahtev 7 - odgovor: U


Gljumac

16.05.2018. 22:27

Ima i osmi uslov. Muzička želja. Da im kolektivno otpjevamo Šabana.


deda Raša

17.05.2018. 05:26

Ako se svi opvi ultimatumi ispune (a ne verujem da imamo jos nekog Obilica) Srbija vise ne bi bila bas nikakva drzava. Bila bi nekakav potrcko koga vise niko ni za sta ne bi ptao bas nista. Ovo je ponizenje za Srbiju.


Mile lala

17.05.2018. 08:32

Odgovoriti ovako: 1) Odmah da NATO isplati Srbiji 200 milijardi eura u zlatu. 2) Odmah zapadne zemlje da pohapse sve naligodavce bombaedovanja SRJ, osude ih na 40 god robije, ispiruce Srbiji na izdrzavanje kazne, svake godine njihove robije da isplate u zlatu po 100 miliona eura. 3) Nato odmah da pohapsi sve vodje i prioadnike uck, isudi na 40 gidina robije i isporuci Srbiji u zatvor, placa njihovo izdrzavanje godisnje po milijardu eura u zlatu. 4) SAD odmah da za racun Srbije plati Rusiji navavku 15 divizioba sistema S400 i 500 uz pripadajuce sisteme za njihovu zadtitu, navavku 10 kompletnih oklopnih brigada, nabavku 10 kompletnih brigada VOJIN, otviren racun za nabavku Ruske opreme pi potrebi Srbije. 5) odmah da se potpuno razoruza Hrvatska i Albanija od svake vrste oryzja. Naksimalno im dozvoliti niz i luk i strela. 6) svake gidine da delegacija zaoadnih zemalja sastavljena id predsednika i nacelnika generalstaba, da puzeci donesu i predaju godisnji reket u zlatu u visini od dva gidisnja budzeta Srbije. 7) SAD odmah da otkupi sva strana dugovanja Srbije i jis toliko da isplati Srbiji radi opofavka budzeta. Tako ce im se staviti na znanje kolika je vrednost njihove ucene.


Goran

17.05.2018. 08:42

Narode Referendum ne u EU ja zivim tamo vec 30 godina EU nije vise ista ni ovde vise ne tece Mleko, ne dozvoliti nikom da nas ponizavaju dati na znanje svetu da zelimo Neutralnost po Svajcarskom sistemu traziti po Svetu Fibre investitore i omoguciti Dijaspori da ulazu u svoju Zemnju.


SRPKO

17.05.2018. 08:43

OVI USLOVI SU GORI OD HITLEROVOG ZAHTEVA ZA KAPITULACIJU JUGOSLAVIJE ....


tmujod

17.05.2018. 08:48

stare su to varalice i licemeri,istorija nesumljivo pokazuje da nam nikada nisu bili prijatelji i da su uvek radili na nasem nestanku ili na smanjenju broja Srba i njihove teritorije kako bi nas ucinili nebitnim i nemocnim.Uvek su pomagali i stvarali nove neprijatelje Srba trudeci se da ih ujedine u toj borbi kako bi neko umesto njih zavrsio prljav posao a oni ostali u senci i nevini sto i danas rade.Nastaviti razgovore i pregovore sa svima ali nasi interesi moraju biti na prvom mestu jer nemamo rezervnu drzavu ako nas zele ok ako ne kao sto je sada slucaj potraziti prijatelje i investitore na drugoj strani i zahvaliti se na "dobrim i fer ponudama".U slucaju pretnje vojnom silom povecati broj ljudi na niskom aerodromu i mozda jos nekom.


toza narkoza

17.05.2018. 16:39

Ово је увреда интелигенције било ког човека на планети..! Они као и 1914 управо траже оно што је немогуће испунити а то је за њих значи ...рат. Питам се на "чему" су ови Скотови.....?


Mile Jovic

17.05.2018. 00:52

More nek' se nose sa tim svojim uslovima. Ko bi ovo prihvatio trebalo bi ga odma streljati ko veleizdajnika.


ivan

17.05.2018. 05:13

Mislim da posle ovih stavova Briselske administracije treba momentalno prekinuti sve aktivnosti oko prikljucenja EU i eventualno sacekati promenu odnosa od strane pomenutih.Ne treba se bojati agresivnosti zapada koja je evidentna jer su oni takvim visevekovnim ponasanjem dosadili citavom svetu.Stici ce ih ono sto zaslizuju.


masi

17.05.2018. 05:29

A sta zlocinci misle da smo mi sisali veslo.. Drago mi je da su konacno pokazali pravo lice onima koji su ih voljeli do sada.. Tek sad su Srpski politicari koji vuku na njihovu (EU) stranu na muci, a ne bi trebali.. Jednostavno odustati od EU i reci im bukvalno da idu tamo odakle su rodjeni.. I mali mis pokaze zube kad ga satjeras u cosak..


Zagor

17.05.2018. 05:31

Ma kajva EU!!!Pa oni ce da se raspadnu pre 2030!!!Dole Amerika i EU!!!


AlCapo

17.05.2018. 06:31

Iznosim jedno spasonosno resenje, u nadi da ga nasi pregovaraci prihvate. Pod hitno treba maksimalno poboljsati odnose sa Izraelom, premestiti ambasadu u Jerusalim, i zamoliti ih da nas podrze u sporu sa siptarima. Imamo sve preduslove da zasnujemo najbolje odnose sa ovom zemljom od svih bivsih iz SFRJ, a to smo slabo iskoristili. Zato pokusajmo sada kad gori pod nogama. Oni najbolje mogu da shvate opasnost od sirenja siptarskog islama, i nema sanse da stanu na njihovu stranu. Sa druge strane, Izrael je americko mezimce i ima veci uticaj na njih od cele EU zajedno, kao i ostalih marioneta. Prema tome, dobri odnosi i podrska Izraela je najkraci put da omeksamo amere.


Simon

17.05.2018. 08:31

Treba se ozbiljno pripremati za savez sa Rusijom i drugim istocnim zemljama i to HITNO!!!! Od EU nema nista do UCENA i samo UCENA(da nas okupiraju do kraja). Pa ljudi ako ste spremni da nas zajasu do kraja IZVOLTE.


Života

17.05.2018. 15:24

Ove uslove treba čitati obrnutim redom, sve je ovo zbog pokatoličenja. Priština je tu na zadnjem mestu ali biće na prvom kad završe s nama.SS

17.05.2018. 09:35

Čemu više ta svojeglava,bezkorisna,suluda upornost ka EU kad nas očito ne žele kao partnera već kao roblje.Zašto vekovima idemo protiv sebe.


Mikan

17.05.2018. 09:40

Po ustavu nema poklanjanja teritorija.referendum je resenje.bolje rat nego kapitulacija i vazalstvo.unija sa rusijom je najbolje resenje.svako odlaganje ce biti gore.sto duze cekamo manje cemo dobiti


Srba

17.05.2018. 09:43

Па, решеље је једноставно: прихвати или не. Ја предлажем: 1. Наставити са модернизацијом државе сетом закона 2. Понудити Русији рејон између Бујановца и Прешева за изградњу базе са пратећим садржајима (железница, аеродрум, аутопут и сл.) јер УСА су то силом узеле на КиМ а ми ето нудимо добровољно Русима 3.- Отказати кандидатуру за чланство у геј ЕУ заувек. И то би било довољно, све остало се само решава (питање Косова и Метохије посебно)


Dosta više

17.05.2018. 16:53

Kakva bre EU? GB izašla, kao osnivač. Koji k**ac mi trazimo tamo? Pre ce se EU def. raspasti pre nego nas prime, a rokove stalno pomeraju. Lici mi sve to na sargarepu na stapu. Nemojmo biti magarci vise.Milan

17.05.2018. 00:50

Sve ove trovače duha i tela sa gnušanjem od sebe odbiti i odmah se okrenuti samo Rusiji.


Ljubo

17.05.2018. 02:08

Ma dosadni su i oni EU ,a brate i nasa vlast vise sa njima ....EU ,pa EU ...smrt fasizmu sloboda pravoslavlju.


Milan

17.05.2018. 08:03

Kada odbijemo sve ponuđene uslove, spakovaćemo kofere i otići da radimo u tu istu imperijalističku EU, a šta bi tada od naše države ostalo, ni najbolji teoretičari zavere ne bi umeli da kažu


Milorad Culibrk

17.05.2018. 08:09

Sada iz svih grla mozemo zapevati: " Ala nam je veceras po volji, doce Putin nije mogo bolji."


Aleksandar

17.05.2018. 09:33

Ako želimo da budemo deo Evrope onda su ovi uslovi sasvim normalni!


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]