• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.05.2018

09:24

(FOTO) SAMIT EU-ZAPADNI BALKAN: VUČIĆ RAZGOVARAO SA ANGELOM MERKEL, u Sofijskoj deklaraciji Kosovo obeleženo fusnotom!

Politika

(FOTO) SAMIT EU-ZAPADNI BALKAN: VUČIĆ RAZGOVARAO SA ANGELOM MERKEL, u Sofijskoj deklaraciji Kosovo obeleženo fusnotom!

Podeli vest

U Nacionalnoj palati kulture u Sofiji održan je Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, na kom su razmotrene dalje mere za približavanje regiona Evropskoj uniji. Srbiju je predstavljao predsednik Aleksandar Vučić, koji je u uvodnom obraćanju poručio da Srbija nastavlja da sprovodi reforme u procesu evrointegracija. Lideri EU usvojili Deklaraciju kojom pružaju podršku regionu i u kojoj je Kosovo obeleženo fusnotom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je Samitom EU-Zapadni Balkan otvoreno novo poglavlje u regionu, i da su ovo dobri signali za očuvanje stabilnosti, bezbednosti i sigurnosti na Balkanu, jer su se učesnici kroz otvoren i iskren razgovor bolje razumeli.

tanjug ap

On je, na kraju Samita, preneo da je imao mnogo bilateralnih susreta u Sofiji, navodeći da se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskom premijerkom Terezom Mej, predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom, kao i predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, kao i sa najmanje još deset premijera.


- Razgovarali smo o problemima koji su pred nama, jer je posao lidera ne da razgovaraju o lepim stvarima, već da rešavaju probleme - naglasio je Vučić u izjavi novinarima.

PREDSEDNIK VUČIĆ O SAMITU U SOFIJI: Otvorili smo novo poglavlje budućnosti Zapadnog Balkana, JEDNI DRUGE MNOGO BOLJE RAZUMELI!

tanjug ap

18. 07 - Kosovo u Sofijskoj deklaraciji sa fusnotom. Lideri Evropske unije i država članica sa partnerima Zapadnog Balkana, na samitu u Sofiji, kojem su prisustvovali i predstavnici jednostrano proglašenog nezavisnog Kosova, usvojili su danas Deklaraciju i Aneks u kojoj je Kosovo spomenuto sa fusnotom.

SAMIT EU-ZAPADNI BALKAN: Kosovo u Sofijskoj deklaraciji obeleženo fusnotom!

U jednoj od tačaka Aneksa stoji:" Podržati borbu protiv nekažnjivosti kroz podršku Mehanizmu za međunarodni krivični tribunal i Kosovu(*)". Inače, objašnjenje za fusnotu glasi: „Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti”.

tanjug ap

17.10 -  Evropska komisija ocenjuje da je samit lidera Evropske unije i partnera sa Zapadnog Balkana u Sofiji potvrdio evropsku perspektivu regiona i postavio niz konkretnih akcija za jačanje saradnje u oblastima povezivanja, sigurnosti i vladavine prava.


- Ovaj samit nam je omogućio još bliže veze sa našim prijateljima sa Zapadnog Balkana koji se, korak po korak, svakodnevno približavaju Evropskoj uniji - svaki po sopstvenom tempu i po sopstvenim zaslugama. 

Članstvo u Evropskoj uniji znači deljenje vrednosti i principa, uključujuc?i poštovanje vladavine prava, nezavisnost sudstva i slobodu izražavanja - jer je Evropska unija je pre svega zajednica vrijednosti i prava -  poručio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

VUĆIĆ PRED DANAŠNJI SAMIT EU - ZAPADNI BALKAN: Srbija ima mnogo prijatelja, ali ima i mnogo onih koji su PROTIV PROŠIRENJA!

Informer

13.15 - Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su danas u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija.

Informer

Usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanju veza i saradnje između EU i Zapadnog Balkana.

"EU pozdravlja zajedničku posvećenost partnera Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i principima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope poduprte našim istorijskim, kulturnim i geografskim vezama i našim uzajamnim političkim, bezednosnim i ekonomskim interesima", navedeno je u prvoj tački tog dokumenta.

13.40 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Sofiji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. 

Informer

Vučić i Merkel razgovarali su o nastavku dijaloga sa Prištinom, ustavnim amandmanima koji se tiču pravosudnog sistema koji su poslati Venecijanskoj komisiji, situaciji u regionu i stabilizaciji prilika.

Dvoje sagovornika su naglasili da je neophodno raditi na ubrzanju svih aktivnosti na unapređenju dijaloga sa Prištinom, a predsednik Vučić zahvalio je kancelarki Merkel na njenom doprinosu i podršci liderima Zapadnog Balkana, kao i na podršci infrastrukturnim projektima i digitalnoj agendi.

Vučić i Merkelova razgovarali su i o svim značajnim globalnim pitanjima, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Informer

Merkelova je, tom prilikom, posvetila najviše vremena predsedniku Srbije, iako su neki drugi učesnici Samita pokušavali da sa njom razgovaraju nakon fotografisanja.

12.40 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je na Samitu u Sofiji i sa premijerkom Velike Britanije Terezom Mej.

Razgovarali su o razvoju bilateralnih odnosa, podršci nastavku evropskog puta Srbije i reformama koje naša zemlja sprovodi.

Oni su se saglasili da je neophodno raditi na unapređenju odnosa dve zemlje, kao i očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Vučić pozvao je premijerku Velike Britanije Terezu Mej da poseti Srbiju.

Informer

12.20 - Predsednik Vučić sastao se danas u Sofiji i sa predsednikom Evropskog parlamenta Antonijem Tajanijem sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije i njenom budućem članstvu.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani istakao je da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije članstvu u EU do 2025. godine, što je inicijalni datum koji je sadržan u Strategiji EU o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana, usvojenoj u februaru ove godine, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

- Optimista sam povodom vašeg članstva - rekao je Tajani i istakao da je predložio paket od 10 milijardi evra za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu, kao i da je Srbija važna za Evropu.

Tanjug

Predsednik Vučić zahvalio je predsedniku Evropskog parlamenta Tajaniju na ohrabrenju i podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

11.45 – Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da neće podržati novo proširenje pre garancija da zemlje kandidati ispunjavaju uslove, ali i pre reforme unutar EU.

11.10 – Na marginama samita Aleksandar Vučić je razgovarao sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem o bilateralnim odnosima.

Informer


10.40 
Han na Tviteru: Srbija je ključni igrač za regionalnu stabilnost

Komesar EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han napisao je na Tviteru, povodom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, da "Srbija ostaje ključni igrač za regionalnu stabilnost".

- Zajedno ćemo iskoristiti podsticaj stvoren današnjim samitom - naveo je Han na ovoj društvenoj mreži.

On je uz tvit postavio i fotografiju razgovora sa Vučićem i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i naveo da su razgovarali o narednim koracima Beograda, uključujući vladavinu prava.

U narednoj poruci na Tviteru Han je postavio fotografiju na kojoj je pored njega, Vučića i Tuska prikazan i kosovski predsednik Hašim Tači.

- Sveobuhvatna, obavezujuća normalizacija između Srbije i Kosova ključ je za regionalnu stabilnost i napredak na njihovim putevima ka EU - napisao je Han uz tu fotografiju.

10.05 - VELIKA ČAST ZA SRBIJU: VUČIĆ GOVORIO PRVI 

Na početku plenarnog dela Samita lidera EU i Zapadnog Balkana, veliko poštovanje je ukazano Srbiji. Naime, predsednik Republike Aleksandar Vučić se prvi obratio učesnicima Samita.

Tek posle njega su govorili nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, koji se u svom obraćanju dva puta pozvao na Vučića.

Ovaj deo Samita se održava iza zatvorenih vrata.

9.05 - DELEGACIJE UČESNIKA SAMITA DOLAZE KAO "NA TRACI"

8. 45 - DOLAZE PREDSTAVNICI REGIONA 

Informer

Do sada su u Nacionalnu platu kulture u Sofiji stigli evropski zvaničnici Johanes Han, kao i pojedini lideri Zapadnog Balkana, premijer Crne Gore Duško Marković, predsedavajući BiH Bakir Izetbegović, kao i vodeći ljudi privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli.

Informer

8.30 - JOHANES HAN OPTIMISTA

Komesar za pregovore o proširenju EU Johanes Han izjavio je danas u Sofiji da je optimista kada je reč o postizanju rešenja u dijalogu Beograda i Prištine.

printscreen

- Ja sam uvek optimističan. Nova Strategija je jasno naglasila da postoji perspektiva za sve. To znači da je i u interesu Kosova da radi na rešenju za pravno obavezujući sporazum -

poručio je Han dolazeći na samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji.

Evropski komesar je naglasio da stvoren novi podsticaj i momentum za obe strane da dođu do dogovora što je pre moguće.

8. 30 - VUČIĆ STIGAO NA SAMIT

printscreen

Na samit je stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji nije nije želeo da daje izjave uoči samita.

Informer

Samit se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistoče Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perpsektivu, a kako kaže predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, današnji skup biće prilika da i EU i region potvrde da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana.

Informer

- Sastaćemo se kolektivno sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana po prvi put u poslednjih 15 godina. To će biti prilika za obe strane da potvrde kako evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana - rekao je Tusk uoči samita.

Informer

Španski premijer Marijano Rahoj odbio je da prisustvuje današnjem Samitu, jer ne želi da učestvuje na skupu na kojem je prisutno Kosovo, niti želi da se slika sa kosovskim zvaničnicima. 

Predsednik Vučić razgovarao je danas u Sofiji na samitu EU Zapadni Balkan sa ambasadorom Španije u EU Pablom Garsijom kome se u dugom i srdačnom razgovoru zahvalio na svemu što Španija čini za Srbiju.
Veliko je interesovanje za predsdnika Vučića među španskim medijima koji prate samit u Sofiji.

Informer

Samit se održava u Nacionalnoj palati kulture u Sofiji, oko koje su mere podignute na najviši nivo. Više hiljada policajaca je na ulicama, kako uniformisanih, tako i u civilu, što ne čudi, s obzirom na to da prisutno 28 delegacija na najvišem nivou iz država članica EU i još 6 delegacija sa Zapadnog Balkana.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kraljica

pre 5 godina

Od velikog znacaja za nasu zemlju je sto ucestvujemo na Samitu.

Sale

pre 5 godina

Želim svu sreću i hrabrost ponosnom predstavniku Srbije na Samitu.

Dragica

pre 5 godina

Vucic se bori maksimalno za interese Srbije,to znaju gradjani Srbije ali znaju i lideri svih zemalja.

Mika

pre 5 godina

Prilika za obe strane da potvrde kako evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana

Buha

pre 5 godina

Za Srbiju veoma važan samit, nadamo se da će predsednik doći sa lepim vestima.

Masa

pre 5 godina

Ocigledno je da Vucic uziva veliko postovanje zvanicnog politickog svetskog vrha.To je rezultat dobrih ideja, upornosti i uspesne politike koju vodi.

Dača

pre 5 godina

Ово је сјајно место за јачање билатералних односа у региону.

robinhude84

pre 5 godina

Velika cast i za Srbiju da Vucic prvi otvori Samit!

Ljubo

pre 5 godina

Ne ocekujem mnogo ,skoro nista od ovog skupa ,koji mi vise lici ,bas onako kako novi poredak zahteva ,...nema imena drzava ,imena naroda ( nacija) ,obelezja drzavnicka nacionalna ,sramno i jadno ,samo pogledati profil mnogih ucesnika i sve ti je jasno.Svet su pretvorili u globalnu Palestinu.

Svetlana

pre 5 godina

Samit koji je odrzan u Sofiji je bio od velikog znacaja i koristi za Srbiju.Predsednik Vucic je prestavio nasu zemlju na najbolji moguci nacin i dao je sve od sebe da razgovara sa svim prisutnim predstavnicima evropskih drzava, a posebno vazan razgovor je bio sa Angelom Merkel..

daca

pre 5 godina

Srbija se uvek zalagala za mir i stabilnost u regionu.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Сви који су признали Косово као независно, признали су ТЕРОРИЗАМ као легитиман облик политике...!! Седети за столом са ратним ЗЛОЧИНЦЕМ који је наживо вадио органе српским заробљеницима ради продаје богатој клијентели из САД-е и Европе, је највећа СРАМОТА за Европу, свет и Балкан...!! СРАМОТА...! СРАМОТА...! СРАМОТА...!! СРАМОТА.

eva

pre 5 godina

Sada prdstoji da se dogovori o stabilnosti primene u praksi.

Alhemičar

pre 5 godina

Kosovo i treba da bude označeno fus notom jer nisu država niti će ikada biti.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Srbija želi u evropsku porodicu narpda ali sa poštovanjem našeg suvereniteta i integriteta.

Una

pre 5 godina

EU sada racuna mnogo na Srbiju jer je postala jaka i stabilna na svim poljima.

mima

pre 5 godina

Predsednik Vucic predstavlja Srbiju najbolje I najcasnije sto moze.

MISA

pre 5 godina

DOBRO JE STO SRBIJA IMA COVEKA POPUT ALEKSANDRA VUCICA,ZAISTA SE BRINE ZA NASU ZEMLJU.

mile

pre 5 godina

Председник Вучић са целим тимом из канцеларије за КИМ даноноћно раде на решавању питања ЗСО мирним путем.

maki

pre 5 godina

Samit u Sofiji je ispunio nasa ocekivanja. Vucic je maksimalno iskoristio prisustvo velikog broja lidera EU, za odrzavanje bilateralnih susreta.

Lola

pre 5 godina

Kosovo se uopste nepotrebno i naslo na tom samitu i u Sofijskoj deklaraciji.

Milana

pre 5 godina

Neka je Kosovo obeleženo fusnotom u deklaraciji, i ta deklaracija nama ide u prilog!

robinhude84

pre 5 godina

Predsednik se potrudio da nas predstavi u sto boljem svetlu!

Zoran

pre 5 godina

Ko bi bolje od predsednika Vucica branio stavove Srbije.

Ivana

pre 5 godina

Nema sumnje da ce nas Vucic predstaviti u najboljem svetlu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija