• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.05.2018

10:16

PALMA U BEČU: Međunarodni eksperti da se uključe u istragu o osiromašenom uranijumu koji je bačen na Srbiju!

Politika

PALMA U BEČU: Međunarodni eksperti da se uključe u istragu o osiromašenom uranijumu koji je bačen na Srbiju!

Podeli vest

Predsednik Jedinstvene Srbije i šef poslaničkog kluba Jedinstvene Srbije u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma razgovarao u Beču sa šefom poslanickog kluba vladajuće Slobodarske partije Austrije i zamenikom predsednika te stranke Johanom Gudenusom

- Jedinstvena Srbija poziva austrijske eksperte da zajedno sa Komisijom koju formira Srbija za istraživanje posledica bombardovanja Srbije bombama sa osiromašenim uranijumom, rade po tom pitanju. Mi ćemo kao poslanička grupa to tražiti i od Grčke, Bugarske, Rusije i drugih zemalja. Na Srbiju je NATO bacio 1999. godine 50.000 projektila sa osiromašenim uranijumom. 109 italijanskih vojnika, koji su bili na službi na Kosovu i Metohiji, preminulo je od kancera izazvanog osiromašenim uranijumom. 16 italijanskih porodica je tužilo svoju državu zbog toga i dobilo presudu. Ako su italijani tužili vlastitu državu zbog toga, Srbija ne može da sedi skrštenih ruku - upitao je Palma i dodao:

- Austrija je vojno neutralna i nama prijateljska zemlja i najveći kontigent vojnika u sastavu KFORa je upravo austrijski sa 500 vojnika i mi smo za to da KFOR ostane u tom sastavu i dalje na Kosovu i Metohiji. Srbija se protivi formiranju Vojske Kosova, a kada su u pitanju razgovori o konačnom statusu Kosova i Metohije i predsednik Austrije Va Der Belen se prilikom susreta sa našim predsednikom Aleksandrom Vucicem složio da ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve. Austrija od 1. jula preuzima predsedavanje Evropskom unijom i mi očekujemo da u austrijskom mandatu otvorimo bar 4 poglavlja u pridruživanju Evropskoj uniji - rekao je Marković u austrijskom parlamentu svom domaćinu Johanu Gudenusu.

Informer

Dragan Marković Palma je i predsednik poslanicke grupe srpsko austrijskog prijateljstva u Skupstini Srbije.


GUDENUS: AUSTRIJA JE PROTIV FORMIRANJA VOJSKE KOSOVA

- U javnosti je netačno prevedena izjava ministarke spoljnih poslova Austrije o formiranju Vojske Kosova. Austrija ne podržava formiranje Vojske Kosova i mi smo o tome obavestili javnost i taj dokument o netačnom prevodu je dostavljen i ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Tema koju ste pokrenuli o bombardovanju Srbije bombama sa osiromašenim uranijumom je vema ozbiljna tema za nas, jer se na Kosovu i Metohiji uvek nalazi oko 500 austrijskih vojnika. Ja mislim da bi bilo dobro da naše dve zemlje po tom pitanju saradjuju na nivou resornih ministarstava, pre svega ministarstava odbrane. Austrijski vojnici vode racuna o stabilnosti i miru na tom području . Austrija podržava Srbiju na evropskom putu i u programu Slobodarske partije Austrije piše da je nas cilj da Srbija sto pre postane clan Evropske unije. Takodje, mi se zalažemo da trgovinska razemna izmedju naše dve zemlje dostigne i dve milijarde evra - Gudenus.

U delegaciji su bili i poslanici Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić, Đorđe Kosanić, Marija Jevđić i Jelena Vujić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija