• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/al džazira

17.05.2018

15:13

ŠIPTARI OTIMAJU TREPČU: Haradinaj i ekipa bi da 3.000 Srba ostavi bez posla i IZAZOVU NOVI EGZODUS NAŠEG NARODA SA KOSOVA!

Politika

ŠIPTARI OTIMAJU TREPČU: Haradinaj i ekipa bi da 3.000 Srba ostavi bez posla i IZAZOVU NOVI EGZODUS NAŠEG NARODA SA KOSOVA!

Podeli vest

Zatvaranje "Trepče sever", gde radi oko 3.000 Srba, neminovno bi dovelo do novog iseljavanja sa Kosova. Aktiviranje zakona kojim su Albanci oteli vlasništvo nad ovim kombinatom, još je jedan vid pritiska na Beograd kojim pokušavaju da prisile Srbiju da popusti Prištini

Takozvani premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj zatražio je da se aktivira Zakon o Trepči usvojen pre tri godine, bez prisustva Srba, po kome rudnik "Trepča" prelazi u većinsko vlasništvo Prištine. Ovaj zakon takođe predviđa i zatvaranje "severne Trepče" kojim upravljaju Srbi.

Primena ovog zakona, kaže za Sputnjik politikolog Branko Radun, pre svega bi bila poruka Srbima na severu da se - sele. Ali, dodaje on, to je samo jedan od nivoa poruke koju taj postupak šalje.

- Ovo je i pokušaj jačeg pozicioniranja Haradinaja u albanskom javnom mnjenju, kao neko ko će priču o 'Trepči' da razreši na način na koji odgovara samo Albancima. Na drugom nivou, ovo je i pretnja Srbima da će 'Trepča' kojom oni upravljaju biti zatvorena i da svi vezani za rudnik preko posla mogu da idu. U suštini, ovo je pritisak na Beograd koji ne dolazi iz Prištine, već sa Zapada, u procesu neke nove diplomatske ofanzive - objašnjava Radun.

Naš sagovornik navodi da je jasno da ti vetrovi duvaju iz Vašingtona, koji očekuje da Srbija prizna ili bar toleriše secesiju Kosova i da se ne protivi željama Prištine da postane deo međunarodnih institucija, na čelu sa Ujedinjenim nacijama.

- U sklopu toga vidimo različite poteze koji se vuku a kojima se pojačava i pojačavaće se pritisak na Beograd. Dakle, ovakve poteze ne treba očekivati samo iz Prištine već i iz ostalih država u okruženju iz kojih će pristizati neke poruke koje Srbiji direktno nanose štetu - uveren je Radun.

Ta šteta, kako kaže, kao i u ovom slučaju, može biti ne samo politička već i ekonomska, jer je to vid šire kampanje pritisaka na našu državu kako bi popustila oko Kosova.

Prema pomenutom zakonu, kosovska vlada je vlasnik 80 odsto Trepče, a njime se predlaže i zatvaranje pogona "Trepča sever", uz formiranje novih, od kojih će jedan biti upravo na Severu.

Prema procenama, kombinat "Trepča" na KiM vredeo je oko 100 milijardi evra u imovini i rudnom bogatstvu, od čega je srpsko oko 85 milijardi. Od avgusta 2000. pravo upravljanja nad "Trepčom" na KiM preuzeo je UNMIK (po Rezoluciji 1244 SB UN), nakon čega je formirao i registrovao novu firmu "Trepia under UNMIK Adminsitration".

VUČIĆ ZA EURONEWS: Ja smatram da je Kosovo Srbija! Da li vas provociram? Ili šta? DA LI ĆETE DA ME UHAPSITE? DA ME UBIJETE? ILI ŠTA?!

UNMIK je dve godine kasnije preduzeće preneo na svoju agenciju KTA (Kosovsku agenciju poverenja), a zatim se Kosovska agencija za privatizaciju (PAK), koja je formirana 2008. nakon samoproglašenja nezavisnosti Kosova, (uz dozvolu Skupštine Kosova) samoproglasila nadležnom.

Godinu dana kasnije, ova agencija je kod kosovskog APR preregistrovala postojeću kompaniju, sa adresom južnog dela „Trepče" kao sedišta firme. U "Trepči sever" radi oko 3.000 Srba, a Srbija upravlja rudnicima "Crnac" i "Belo brdo", Površinskim kopom "Koporiš", Flotacijom u Leposaviću, Metalurgijom olova u Zvečanu (topionica i rafinerija olova)…

TAČI POSLE SUSRETA SA VUČIĆEM I MOGERINI: Pregovori Beograda i Prištine neće biti laki, NIKO NEĆE DOBITI SVE!

Haradinaj je još prošle godine pismeno od Vlade i nadležnog odbora zatražio usvajanje Statuta "Trepče" prema usvojenom zakonu i registrovanje "Trepče" u Agenciji za registraciju preduzeća.

Tanjug

Kosovski premijer tražio je takođe da se na osnovu procena menadžmenta "Trepče" u Južnoj Mitrovici „obezbedi pravni osnov za penzije radnika" sa 70 odsto od plata zaposlenih, ali i "pravni osnov za priznavanje radnog iskustva za period 1990-1999." i "zapošljavanje mladih i sprovođenje Opšteg kolektivnog ugovora Kosova".

Haradinaj i dalje traži i oproštaj druga preduzeća "Trepča" nastalog u vreme misije UNMIK.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mile

pre 5 godina

Ne sme se dozvoliti da zatvore Trepču i ekonomski obezglave narod na KIM.

Margo

pre 5 godina

Tako je! Kao sto izvrsitelji kidisu na svoj narod zbog duga od 5000 dinara, tako isto ne smemo Siptarima dopustiti 100 milijardi $ ( na koliko je procenjena Trepca)!!

Gera

pre 5 godina

Srbija neće dopustiti da joj šiptari oduzmu Trepču i ostave 3000 Srba bez plata i egzistencije.

Ivan

pre 5 godina

Pa krajnje je vreme da se kfor dopuni sa Ruskom bazom na severu KIM.

Vanja

pre 5 godina

Ni po jednom prvu, a naročito po međunarodnom pravu, ne mogu samo da otimaju. Mogu da ih podržavaju amerikanci ali će kad- tad morati da vrate ono u šta je ulagala država Srbija. Oni su se bavili prodajom droge i stvorili veštačku, mafijašku državu u kojoj nikada demokratija neće da zaživi a Srbija je gradila fabrike i preduzeća.

Branko

pre 5 godina

U pravu ste!? Prvi put sam danas procitao da se Amedi pozivaju na medjunarodno pravo!!!!!!!?????? To se odnosi na Rusiju i KRIM, i da je kresenjenje medjunarodnog prava sto su Rusi izgradili most do Krima!!!!???

Maja

pre 5 godina

E pa videcemo da li ce uspeti u tome!! To necemo dozvoliti!

Zoran

pre 5 godina

Imaju jednu ideju...kako ce je ostvariti tesko je reci..ali oni to i ne rade. Rade oni buduci kupci kombinata i to za male pare. Na primer>>neko Americki tajkun pa mozda i samai senatori. Kod njih se nezna ko sta radi.

kristinad

pre 5 godina

Odakle im više smelosti, da se toliko bahate?!

buba

pre 5 godina

Trepca je srpska I neka je nediraju takodje I radnike Srbe ali oni ce to raditi od inata.

nives

pre 5 godina

Kakvi dati siptarima. Sve oce na gotovo nisu ni gradili ni mucil se. Kosovo je srpsko od postanja a siptarima ako se ne svida napolje za Albaniju imaju rezervnu drzavu.

RINGISPIL

pre 5 godina

OTIMAJU oni vandali preko okeana. Njima se treba obracati kao zlotvorima. Treba sada kada ceo svet vidi sta rade ti debili proterati ambasadora i svetu jasno reci da je amerika najveca mafijaska i teroristicka drzava i samo se toga drzati i ponavljati u jednom momentu svet ce to shvatiti i prihvatiti. Divljacko bombardovanje i uranijum nikada ne smemo da zaboravimo i NECEMO jer cemo posledice osecati hiljadama godina.

Pjer

pre 5 godina

Šiptari su se malo zaigrali ,Srbija će itekako da se pita o Trepči,jer je imovina svetinja za sve kapitalističke zemlje !!!

hamekame

pre 5 godina

Haradinaj jeste terorista i lopov ali nema od toga ništa.

mima

pre 5 godina

Siptarska posla a Trepca je srpska I radnivci Srbi.

Ljubo

pre 5 godina

Sta su oni nas Srbe ostavljali i prije bez organa ,imanja ,crkava ,clanova porodica ,para ,i bez Trepce me ne bi iznenadilo.Samo me brine dokle cemo trpeti one medju nama sto su blizi njima i njihovim sponzorima .Dokle cemo veru izdavati i buduca pokoljenja ...mi u Srbiji ne mozemo ni pricati o nasim mukama i trovanju 99-te posle bombardovanja ,a da se stotine ne pojave da nam preporucuju za salatu toksicne materije i osiromaseni uranijum ,i to glavom i bradom po imenu i prezimenu Srbin .Jadno ...

milica

pre 5 godina

Nastavak provokacija ratnog zločinca Trepču nesmemo dati

MISA

pre 5 godina

TREPCA PRIPADA SRBIJI I NE MOZE ON TEK TAKO DA DONESE NEKE ODLUKE.

Janko

pre 5 godina

Sve odluke vezane za Trepcu koje donesu Siptari treba da poniste nadlezni organi drzave Srbije.

Sanja

pre 5 godina

Srbija ne sme dozvoliti da 3000 Srba na Kosovu i Metohiji ostanu bez posla, jasno je da vlasti u Prištini na sve načine pokušavaju da dovedu Srbe na KiM u što teži položaj!

Marko

pre 5 godina

Srbija je gradila i ulagala u Trepču, kao i u druge kompanije na Kosovu i Metohiji, tako da je pitanje po kojim zakonima vlasti u Prištini mogu da traže vlasništvo nad srpskom imovinom.

Zoran

pre 5 godina

Jos jedna provokacija od strane Pristine, Srbija nikad nece dozvoliti da uzmu trepcu.

Maki

pre 5 godina

Još jedna u nizu provokacija u režiji Haradinaj-Tači. Ovo svakako ne vodi ka nekom kompromisnom i mirnom rešenju celokupne situacije na KiM i svakako samo podiže tenziju i zaoštrava celokupnu situaciju.

Bane

pre 5 godina

Oko Trepče i svega Srpskog nema pregovora sa Prištinom, očigledno nije namera Tačija da sve reši na miran način, kompromis i volja ne postoji. Srbija će zaštititi sve što je srpsko i neće dozvoliti ovaj cirkus i haos u režiji tači-Haradinaj.

Ivan

pre 5 godina

Pa pokušavaju na sve moguće načine da izazovu haos, zadnji takav pokušaj im je bio hapšenje Đurića. Ne polaze im za rukom sve te provokacije.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija