• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.05.2018

14:59

KUBUROVIĆ: U Srbiji se dosta radi na promociji medijacije!

Politika

KUBUROVIĆ: U Srbiji se dosta radi na promociji medijacije!

Podeli vest

Ministarka pravde Nela Kuburović učestvovala je danas u Sankt Peterburgu na Osmom međunarodnom Forumu u oblasti pravosuđa gde je istakla da se u Srbiji dosta radi na promociji medijacije i alternativnih načina rešavanja sporova, koji rasterećuju sudove i štede vreme, troškove i druge značajne resurse

Ministarka, koja se kao počasni gost Foruma obratila u okviru panela „Arbitražna praksa, alternativno rešavanje sporova“, podsetila da je u našoj zemlji prvi Zakon o posredovanju usvojen 2005. godine, a da je Zakon o arbitraži usvojen godinu dana kasnije.

- Nakon 10 godina, još uvek postoji veliki prostor za podizanje svesti o mogućnostima koje medijacija pruža, radi poboljšanja prakse, kao i poboljšanja zakonodavnog okvira. Srbija je mala zemlja, ima sedam miliona stanovnika, više od dva miliona sudskih sporova u toku godine. To pokazuje koliko moramo da poboljšamo alternativne načine rešavanja sporova - naglasila je Kuburović.

Ministarka je posebno istakla značaj inicijative Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva i Ministarstva pravde, jer su te institucije izdale Zajedničke smernice za promociju medijacije u Republici Srbiji, kako bi ohrabrile sudove da usmere pažnju na organizaciju rada radi podrške posredovanju, navodi se u saopštenju Ministarstva.

- Ostvarili smo veliki pomak u 2017. godini, jer smo, uz te smernice mali tri puta više slučajeva rešenih medijacijom, u odnosu na 2016. godinu. To i dalje nije dovoljno, jer, ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je to oko 100 slučajeva, a postoji oko dva miliona sudskih sporova - rekla je Kuburović.

Ministarka pravde Srbije razmenila je iskustva sa kolegama iz Rusije, Amerike, Brazila, Kine i drugih zemalja, učesnicima foruma u čijim zemljama se radi na realizaciji naprednih rešenja.

Svi oni su ukazali da u vremenu informacionih tehnologija, pravničke profesije se moraju razvijati u istom smeru, u smislu digitalizacije i razvoja platformi za onlajn rešavanje sporova, navodi se u saopštenju.

Pored učešća na konferenciji, Kuburović će se susresti i sa ministrom pravde Ruske Federacije Aleksandrom Konovalovim. 

KUBUROVIĆ: U junu i julu u Skupštini zakoni koji kasne sa usvajanjem - evo šta ministarka kaže o zakonu o nestalim bebama




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija