• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.05.2018

10:51

VUČIĆ ZA EL PAIS: Putin je prijatelj Srbije i POŠTUJE NAŠ PUT PREMA EVROPSKOJ UNIJI!

Politika

VUČIĆ ZA EL PAIS: Putin je prijatelj Srbije i POŠTUJE NAŠ PUT PREMA EVROPSKOJ UNIJI!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije optimista kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, da to nije lako, jer još uvek postoji puno mržnje, ali da se mora preći preko toga i da će Srbija i dalje ulagati napore za iznalaženje kompromisa

- Ako me pitate da li sam optimista, nisam. Ali, u svakom slucaju mi ćemo uložiti velike napore da se postigne kompromis. Ne mogu garantovati da će i druga strana uciniti isto - rekao je Vučić u intervjuu za madridski dnevnik El Pais, koji konstatuje da je Kosovo, inače, velika prepreka koju će srpski predsednik, kako kažu, morati da prevaziđe.

To, međutim, kaže Vučić, nije lako.

- Postoji puno mržnje i dalje ( između Srba i Albanaca), ali moramo preći preko toga i pokušati da nađemo kompromis - istakao je srpski predsednik, za španski dnevnik objašnjava da je Kosovo pre 10 godina jednostrano proglasilo nezavisnost, a da evropski partneri smatraju da je sporazum između Beograda i Prištine ključni za pristupanje Evropskoj uniji.

VUČIĆ ZA EURONEWS: Ja smatram da je Kosovo Srbija! Da li vas provociram? Ili šta? DA LI ĆETE DA ME UHAPSITE? DA ME UBIJETE? ILI ŠTA?!

El Pais ukazuje da se Vučić suočava i sa snažnim nezadovoljstvom unutar Srbije, gde Pravoslavna crkva smatra da je Kosovo srce Srbije i kolevka srpskog naroda, te da ako je napuštanje Kosova previsoka cena koju Srbija treba da plati za ulazak u EU i nije, kažu, vredna toga.

Vučić na to kaže da je povređen zbog takvih razmišljanja.

printscreen

Naslovna strana El Paisa

A na pitanje šta očekuje od budućnosti, Vučić kaže:

- Mislim da kada pogledate u budućnost, ono što želite je dovoljno poslova za mlade ljude, inače za nas neće biti budućnosti. Naše traume i bitke moramo ostaviti u prošlosti.

PREDSEDNIK VUČIĆ O SAMITU U SOFIJI: Otvorili smo novo poglavlje budućnosti Zapadnog Balkana, JEDNI DRUGE MNOGO BOLJE RAZUMELI!

Jer, ističe predsednik Vučić, bilo kakav oružani sukob zbog Kosova ili neki drugi etnički sukob ili tenzije kojih još ima u regionu "ugrozili bi Srbiju".

- Imali smo mnoge ratove koje nismo želeli u 20. veku, moramo ih ostaviti u prošlosti i raditi na uspostavljanju mira i stabilnosti u čitavom regionu i u Srbiji - rekao je Vučić.

Madridski dnevnik podseća da je Vučić na predsedničkim izborima pobedio sa velikom većinom, za šefa srpske države kaže da je "dobar žongler", da ima veliku zahvalnost prema nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, te da istovremeno održava bliske odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Tanjug

Na pitanje da li mu je Putin ponudio drugačiji put od Evropske unije, srpski predsednik je odgovorio:

- Da budem iskren, ne. On (Putin) je prijatelj Srbije i uvek je poštovao naš izbor.

Na opasku da skeptični evropski lideri ne gledaju blagonaklono na to prijateljstvo Srbije i Rusije, Vučić kaže da "nema ničeg pogrešnog u tom prijateljstvu".

- Rusi, kao i Španci, podržavaju naše teritorijalno jedinstvo, ako dođete u Srbiju i pitate ljude koga više volite: Špance ili Dance, 90 odsto će reći da su to Španci, jer i oni imaju "svoje Kosovo".

Dodao je da španski premijer Marijano Rahoj nije prisustvovao samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji zbog prisustva kosovskih lidera.

VUČIĆ: Moj je posao da brinem o Srbiji - neću dozvoliti da mi damo sve, a da ne dobijemo ništa!

To u Srbji pozdravljaju, kazao je Vučić i dodao da je zato u našoj zemlji "Rahoj vrlo popularan".

El Pais za Vučića kaže da njegova politička moć premašuje institucionalnu, te podseća da je prošle godine, nakon pobede na predsedničkim izborima na premijersku funkciju postavio Anu Brnabić, mladu osobu koja se otvoreno izjasnila kao pripadnica gej populacije.

Kritikovan je zbog, navodi list, potrebe da kontroliše slobodu govora u medijima, što Vučić negira i kao primer navodi da upravo njega u javnosti nazivaju pogrdnim imenima.

- Ali, naravno, moramo da stvorimo .. demokratski prostor u kojem možemo da radimo - kazao je srpski predsednik.

List konstatuje i da je krajnji cilj predsednika Vučića da Srbiju uvede u Evropsku unije, a šef srpske države objašnjava da je srpsko društvo iscrpljeno, te da je naša zemlja u tom procesu već 18 godina.

- Nadamo se da smo spremni da to završimo 2025. godine (datum koji je EK predvidela), što nije sigurno, jer to zavisi od zemalja EU, a istovremeno imamo i prepreku Kosova - rekao je Vučić u intervjuu El Paisu, na juče završenom samitu lidera EU i država članica sa liderima Zapadnog Balkana, objavljenom na sajtu madridskog dnevnika.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Adam

pre 5 godina

Rusija i njen Predsednik su dokazali da su srpski prijatelji. Hvala im na tome.

Lana

pre 5 godina

Predsednik Putin razume da je nasa teznja ka Evorpskim drzava prirodno i naravno da nas na nasem putu podrzava, u to nema sumnje.

elazivkovic

pre 5 godina

To je bezuslovno prijateljstvo za razliku od...

GEORG

pre 5 godina

naravno da nam je Putin osvedocen prijattelj i to moramo postovati.

Marija

pre 5 godina

Problem sa KiM je ogromna prepreka na našem evropskom putu,čije rešavanje zavisi od glasa srpskog naroda,ali i od albanskog i to će biti veoma teško.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Мржњу сеје реакционарна БУРЖОАЗИЈА...а не раднички пролетаријат, који нема времена за тако нешто...БУРЖОАЗИЈА изазива ратове у жељи за ширењем тржишта и профита... Буржоазија је ... носилав светског зла и мржње међу народима и државама...Буржоазија је та која намеће НАЦИОНАЛНО изнад КЛАСНОГ...правећи од свога радника ЛУМПЕНПРОЛЕТЕРА који треба да пуца на друге пролетере - да би та реакционарна светска буржоазија ( фашисти!) увећавала свој профит...!! Фашизам је ДИКТАТУРА реакционарне ( националсоцијалистичке!)... - БУРЖОАЗИЈЕ, која жели цео свет за своје тржиште...!!

Rade

pre 5 godina

Putin i Rusija istinski podrzavaju Srbiju a ne prljavim igrama i podvalama kao sto to radi Amerika sa nasim susedima

caslav

pre 5 godina

to vam je kao kada ste godinama sa jednom devojkom, veriš je, a onda pred svadbu raskineš i oženiš drugu. tako ćemo mi sa EU.

Dragan

pre 5 godina

Mi težimo ka EU radi sutrasnjeg boljeg života pogotovo ekonomskog, ali prijateljstvo predsednika Putina nam je od neizmerne važnosti i mi cemo takodje uvek truditi da to i održimo.

Kovac

pre 5 godina

Prijateljstvo sa Rusijom se mora negovati, dobro je da dva velika lidera gaje to prijateljstvo.

Maki

pre 5 godina

Rusija i predsednik Putin su veliki prijatelji Srbije i tu nema razgovora sa bilo kim a pogotovo ne sa Briselom. Rusija svakako podržava Srbiju na svom evropskom putu i to netreba puno da "zabrinjava" Brisel i neke članice EU.

Krsto

pre 5 godina

Putin je normalan covek koji ne gura svuda nos kao ameri.

Pjer

pre 5 godina

Putin je Americi trn u oku jer ne mogu da demonstriraju silu ,kao što su to radili 1999. ! Zato nas naoružava i spreman je da nam pomogne !!

Dejan

pre 5 godina

Srbija treba da radi sve kao i do sada nacice se neko resenje, ne mogu Albanci ovako u nedogled!

Majka

pre 5 godina

Putin vec znatan period iza nas pokazuje koliko ceni i onosto Vucic radi,i Srbiju kao drzavu i Srbe kao narod.

kristinad

pre 5 godina

Rusi su mnogo puta pokazali, da su iskreni i pravi prijatelji Srbiji.

Rajko

pre 5 godina

Putin kao jedan iskren i pouzdan prijatelj Srbije, ceni i postuje evropski put Srbije.

Nikolina

pre 5 godina

Kao što predsednik Vučić pokazuje svojim ličnim primerom istrajnost, tolerancija, optimizam u domenu realnosti i diplomatija su jedini ispravan put u bolju budućnost.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Putin nema ništa protiv da Srbija uđe u EU , jedino ne bi valjalo da uđemo u NATO.

Alhemičar

pre 5 godina

Putin je zaštitinik Srba u Svetu i srspkog naroda , više puta u UN je pomogao Srbiji .

nena

pre 5 godina

Putin i Rusija se ne mešaju u vođenje politike Srbije.

kontesanera

pre 5 godina

EU nije pred Srbiju postavila nikakve uslove, već samo obaveze koje treba da ispuni.

Jana

pre 5 godina

Sumnjam da ce ikada prestati ta mrznja medju dva naroda...

Minja

pre 5 godina

Bilo bi dobro kad bi se naslo resenje, jer za sve ispasta Srpski narod koji zivi na Kosovu.

Ec

pre 5 godina

Pusti vise Kosovo jadan, rechi im da imas vaznija posla i, da cete o tome drugi put

Zoran

pre 5 godina

Predsednice Vucicu,ja Vas izuzetno postujem... Na Vas poziv da se svi ukljucimo oko resenja Kosmeta,ja bih iskoristio ovu priliku da Vas podsetim na nesto. Mozda nas Srbe,vecina u svetu vidi kao gubitnike rata 1999...itd. Ali ako Vi i Vasi saradnici mozete da razgovarate sa Tacijem,Haradinajem itd.koji su na slobodi i vode politiku Kosova(Pristine).Onda iskreno mislim da bi nasi generali u Hagu trebali biti bezuslovno oslobodjeni bilo kakve krivice. Po meni to bila prva stepenica pomirenja... Zelim Vam puno uspeha!

slađa

pre 5 godina

Današnja Srbija je samonikla biljka. Predsednik Vučić to zna. Zato razume koliko je predsednik Putin važan prijatelj Srbiji. Sve što iz današnje Srbije dopire je odraz njenog srca. Istorijski gledano, ona nije ni dovoljno stara ni preterano mlada, ali iskustva prošlosti i budućnosti ume potpuno jasno da razluči, ne nanoseći drugima štetu. Bitno je da je drugi razumeju i isprate njenu brzinu i njenu strast. Svet je na Balkan uvek gledao kao na provinciju, a dobili su Srbiju, potpuno neočekivano, vrednu, hrabru, zaštitničku, poželjnu, ispred vremena, uprkos malograđanštini, takmacima, kibicerima, politikantima i ostalima koji bi da se predstave kao njeni eksponenti. Zato je predsednik Putin veliki državnik i čovek, jer je u svom tom mulju prepoznao pravu Srbiju kao Eldorado čistog duha i toplog srca. Zato je predsednik Vučić taj koji ume da bude njen predsednik. Nije to lak posao. Zapravo, izazov je neverovatan. I vredan truda.

dragan

pre 5 godina

putin prevashodno brine o rusiji. bas ga briga za srbiju koja hoce u eu. sadasnja klika na vlasti nije u interesu niti srbije niti rusije. A sto se putin fino ponasa, pa to je odraz vaspitanja i moci.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija