• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.05.2018

11:11

RUSIJA I KINA ĆE OTETI SRBIJU, EU JE NOJ SA GLAVOM U PESKU: Brisel baš briga za Balkan, PRVI PROBLEM IM JE TRAMP!

Politika

RUSIJA I KINA ĆE OTETI SRBIJU, EU JE NOJ SA GLAVOM U PESKU: Brisel baš briga za Balkan, PRVI PROBLEM IM JE TRAMP!

Podeli vest

Približavanje Balkana Evropskoj uniji teče rutinski, a pošto nije bilo ničega o čemu je na samitu u Sofiji trebalo da se odlučuje, lideri EU mogli su u potpunosti da se posvete - Trampu, ocenjuje Dojče vele.

Kako se navodi, budući da na Balkanu nema ničeg novog, rezultat samita se može sažeti u to da je "EU obećala da će šest država jednom biti primljene u klub blagostanja i stabilnosti, a kandidati da će učiniti sve što je potrebno kako bi ispunili stroga pravila tog kluba". 

U većini starih članica je želja da prihvate nove države, a time i nove probleme prilično mala, navodi DW uz citat "nove zvezde EU" francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je rekao da pre nego što EU primi nove članice, mora da reši svoje probleme, odnosno implementira njegove predloge reformi. 

Osim toga, ističe nemački servis, Španija koči i hoće prijem novih samo ako se status Kosova definiše tako da pobunjeni Katalonci priznanje Kosova kao države ne mogu da iskoriste kao primer protiv Madrida, uz ocenu da je to komplikovano i da će trajati dugo.

Zbog toga će zemlje-kandidati morati i dalje da ulažu napore i budu strpljive, a EU im je još privlačna - zbog finansijske pomoći i političke solidarnosti. 

Međutim, Rusija i Kina su spremne da ulete, ukoliko u Srbiji, Bosni i Hercegovini ili Albaniji popusti oduševljenje za EU.

SRBIJA JE KARIKA KOJU RUSIJA TREBA DA JAČA, sudbina Evrope opet se REŠAVA NA BALKANU!

S obzirom na to da Balkan trenutno ne krije nikakva iznenađenja, EU je mogla da se usredsredi na svog novog "neprijatelja" - američkog predsednika Donalda Trampa, piše DW navodeći da lideri Unije nikada tako žestoko nisu kritikovali aktuelnog predsednika SAD.

(VIDEO) KLJUČA NA ARKTIKU! RUSI ŠALJU SUPEROSONIČNE BOMBARDERE: Moskva će štititi svoje interese UPRKOS PRETNJAMA SAD!

Njegova politika je nerazumljiva i pogrešna, avanturistička i potpuno nesolidarna, a Angeli Merkel, Emanuelu Makronu, Terezi Mej i ostalima to je odavno jasno, a sada su to i javno rekli i dogovaraju se o kontramerama. 

Informer

Mogućnosti EU da se bori protiv američke ekonomske sile su skromne, ali bi ih sada trebalo iskoristiti, jer postoje granice, čak i kada se radi o bivšim prijateljima - to je bila jasna i tačna poruka iz Sofije, ali pitanje je da li će tako "nakostrešena EU" ostaviti ikakav utisak na "alfa-mužjaka" u Beloj kući, ocenjuje DW.

- Za EU bi bilo dobro kada glavu ne bi zabila u pesak i kada bi organizovala bar malo otpora prema Beloj kući. Evropljani su se odjednom našli u savezima sa Rusijom, Kinom i Iranom, a protiv svog velikog atlantskog brata. To je pre Trampa bilo nezamislivo - navodi se u tekstu DW.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Боље да будем " Кина" него... - НАТО " бина "...!

Dusan

pre 5 godina

Kada bi Rusija i Kina stali na crti Amerima.kao.sto mogu onda bi ceo svet stao na njihovu stranu kako više nikada nebi postajala Amerika koja kroji sudbinu celim svetom samo Kinezi.i Rusi migu da joj dodaju glave jer su.

DEDA RAKA

pre 5 godina

Amerika, NATO i EU stalno nas dave , kad pružimo ruku okreću glave, sa Istoku nam uvek pružaju ruke jer shvataju naše muke! Kad se Zapad i EU osveste biće kasno, za NATO smo i onako CRNA RUPA jer je Amerika glupa, glupa, glupa.........!

hrista

pre 4 godine

Konačno jedan pravi tekst u ovom listu. Odavno je treblo formirati tim koji bi se bavio ovakvim i sličnim analizama ili jednom rečju nacionalnim interesima, kako nastupati, kaih što bolje ostvariti. Svaka zemlja brine o svojim interesima i gradjanima. Srbija to do sada nije činila. Hoće li definitivno početi ili nam sledi još inflacija, još krahova i kriza ostaje da se vidi.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija