• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.05.2018

08:26

 VUČIĆ U BAKUU! Azerbejdžan ulaže 300 miliona evra u Srbiju - grade obilaznicu oko BGD, luksuzne hotele...

Politika

VUČIĆ U BAKUU! Azerbejdžan ulaže 300 miliona evra u Srbiju - grade obilaznicu oko BGD, luksuzne hotele...

Podeli vest

U Bakuu je u toku plenarni sastanak delegacija Srbije i Azerbejdžana, kojim predsedavaju predsednici Aleksandar Vučić i Ilham Alijev, a kako Informer.rs ekskluzivno saznaje, postignut je sporazum o strateškoj saradnji dve zemlje u oblasti ekonomije, građevinarstva, ali i sporta

U predsedničkoj palati Zaguljba u Bakuu danas je održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Azerbejdžana, kojim predsedavaju predsednici Aleksandar Vučić i Ilham Alijev, a srpski predsednik ukazao je na rastući potencijal saradnje dve zemlje.

Kako saznajemo, azerbejdžanske kompanije spremne su da investiraju u Srbiju čak 300.000.000 evra.

Prema našim saznanjima, postignut je dogovor da azerbejdžanska kompanija "Azvirt" bude angažovana na završetku radova na obilaznici oko Beograda, koji će biti finansirani bez dodatnih zaduženja i završeni u rekordnom roku.

Takođe, azerbejdžanski investitori poznati po izgradnji najluksuznijih hotela u Moskvi, veoma su zainteresovani za izgradnju nekoliko takvih hotela i u Beogradu.

Dogovor o saradnji postignut je i u oblasti sporta, a pre borilačkih sportova kao što su džudo i rvanje, u kojima Azerbejdžanski sportisti postižu vrhunske rezultate.

Tanjug

Obraćajući se medijima nakon sastanka, predsednik Vučić je indirektno potvrdio naša saznanja rekavši da je u Baku došai sa "pola resora" vlade, jer Srbija želi što bolje odnose u što više oblasti.

- Izgradnja saobraćajnica, saradnja u oblastima zdravstva, sporta, kulture.. u svim tim oblastima možemo da dosegnemo daleko više nivoe - smatra predsednik Srbije i navodi da je moguća i vojno-tehnička i vojno-obrazovna saradnja.

Čestitao je Alijevu na tome što je Azerbejdžan ostvario rast od 3 odsto u nenaftnom sektoru i podsetio da Srbija već treću godinu za redom ima suficit u budžetu što joj otvara prostor za što veću saradnju sa Azerbejdžanom i investiranje u budućnosti.
Napomenuo je da je verovatno prvi predsednik koji je posetio Baku nakon ubedljive pobede Alijeva na predsedničkim izborima.

- Zahvalan sam na toj časti - poručio je Vučić.

Ambasador Rodić: Velika čast za Srbiju i predsednika Vučića!

Ambasador Srbije u Azerbejdžanu Nebojša Rodić izjavio je za Informer povodom posete predsednika Aleksandra Vučića Bakuu da je našoj zemlji ukazana velika čast.

- Srbiji i predsedniku Vučiću ukazana je izuzetna čast tokom posete Azerbejdžanu. Svečani doček koji je priređen u Vučićevu čast je dokaz iskrenog prijateljstva dve zemlje. Posebno je važno to što je predsednik Vučić prvi inostrani političar koji je Baku poseti nakon pobede Alijeva na predsedničkim izborima - istakao je ambasador Rodić.

Predsednik Srbije je, u uvodnom govoru, rekao da srpske kompanije, snaženjem naše ekonomije, koja je u prva tri meseca zabeležila najviši rast u poslednjoj decniji od 4,5 odsto, imaju veću mogućnost za saradnju sa azerbejdžanskim kompanijama.

Tanjug

Tanjug

- To nije uvek lako, a Srbija je jedna od zemalja koja tu politiku prepoznaje i koja takvu politiku izuzetno poštuje - poručio je Vučić.

Tanjug

On je čestitao i na 100. godišnjici postojanja Demokratske republike Azerbejdžan i kazao da je Srbija iskreno prijateljska zemlja Azerbejdžanu, kao i da delegacija u Bakuu oseća kao kod najbližih prijatelja.

Tanjug


Izrazio je uverenje da dve zemlje imaju prostora za saradnju, da postoji mnogo toga što su interesi Azerbejdžana koji mogu da se ostvare u Srbiji, kao i mnogo toga što su interesi Srbije u Azerbejdžanu.

Takođe je čestitao Alijevu na tome što je Azerbejdžan u nenaftnom sektoru uspeo da podigne rast na 3 odsto, što je ogroman uspeh za tu zemlju.

Tanjug

Na dnevnom redu biće, kako se očekuje, produbljivanje saradnje između dve zemlje u više oblasti, posebno ekonomskoj. 

Prethodno se predsednik Srbije sastao sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, sa kojim je razgovarao o daljoj saradnji i partnerstvu dve zemlje u više konkretnih oblasti. 

Tanjug

Ulice i bulevari u Bakuu ukrašeni su srpskim i azarbejdžanskim zastavama, a uz auto put kojim se od aerodroma stiže do grada postavljeni su bilbordi sa zastavama dve zemlje kao znak prijateljstva i poštovanja.

Posebnu čast srpskom predsedniku ukazao je domaćin, predsedik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je na aerodrom po Vučića poslao predsedničku limuzinu!

Informer

Predsedniku Srbije je ispred predsedničke palate Zaguljba na obali Kaspijskog jezera priređen svečani doček, uz vojne počasti i intoniranje himni dve države. 

Tanjug

Tanjug

Tanjug

Tanjug

Predsednik Srbije će se sastati sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevim i drugim zvaničnicima, a tokom posete biće potpisano i više sporazuma koji će doprineti jačanju odnosa dve države.

Vučić, koji predvodi delegaciju Srbije u kojoj će biti i nekoliko ministara, odmah po dolasku u Baku prvo će prvo imati sastanak sa domaćinom - predsednikom Azerbejdžana.

Informer

Oni će, prema informacijama Tanjuga, u palati Zugulba prvo imati susret tet-a-tet, a potom će se pridružiti plenarnom sastanku delegacija dve zemlje.

Kako saznaje Tanjug, očekuje se da dva predsednika potpišu Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Prvog dana posete Vučić će imati sastanak i sa predsednikom Vlade Azerbejdžana Novruzom Mamadovim, dok će Alijev za goste iz Srbije prirediti svečanu večeru.

Drugog dana posete Vučić će se sastati sa predsednikom azerbejdžanskog parlamenta Oktajom Asadovim, ali i sa azerbejdžanskim privrednicima.

Takođe, Vučić će prisustvovati otvaranju "Centra za srpski jezik i kulturu" u Bakuu kada će mu biti uručen i počasni doktorat.

Uobičajeno je da gosti azerbejdžanskog rukovostva iz sveta obiđu Spomenik Hejdaru Alijevu (ocu aktuelnog predsednika), kao i Starog grada, pa se očekuje da će to biti na agendi i posete srpskog predsednika.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Stefan

pre 5 godina

Velika čast za predsednika i srpski narod. Ugled se stiče radom i sprovođenjem racionalne politike.

Ilija

pre 5 godina

Saradnja Srbije i Azerbejdžana umnogome doprinosi razvoju i strateško stabilnom prijateljstvu.

Dejan

pre 5 godina

Svaka cast prijateljskoj zemlji na doceku! Nadamo se da ce jos dogovora da se sklopi to je vazno za Srbiju!

Svetlana Vr

pre 5 godina

Vucica veoma cene i postuju i Istok i Zapad!

Milana

pre 5 godina

Vucic je docekan kako i dolikuje, sve pohvale za gostoprimstvo domacina Azerbejdžana.

bojana

pre 5 godina

Još jedno u nizu veliko uvažavanje našeg predsednika.

Mina

pre 5 godina

Veličanstven doček, ogromna čast i uvažavanje. To se ukazuje samo velikim i posebnim državnicima. Takvu čast i poštovanje je doživeo i naš predsednik.

maja

pre 5 godina

Po ko zna koji put se pokazujemo i kao dobri domacini i kao dobri gosti

Jelena

pre 5 godina

Lepo su dočekali našeg predsednika, vidi se da uživa puno poštovanje.

Nikolina

pre 5 godina

Predsednik Vučić je uvažen u celom svetu i kao takav je najbolji promoter jedne bolje slike o Srbiji i bolje perspektive i budućnosti naše zemlje i naroda.

milano

pre 5 godina

Zar domaće firme nemože da rade obilaznicu.

Andrijana

pre 5 godina

Lep docek i ukazano postovanje prema predsedniku i Srbiji, obe zemlje imaju uzajmano postovanje i dobru saradnu, ocekuje se da ce i u narednom periodu tako biti.

mostarac

pre 5 godina

Dobro ga je primio obzirom da je Joksa dobio Agajeva (br. 1 u svijetu karatea) za trece mjesto ekipno u NS.

LEPO

pre 5 godina

Лепо и корисно за обе државе. Браво Председниче. Само, КИМ је ГЛАВНА БИТКА. То мора бити приоритет.

slađa

pre 5 godina

Srbija sa ponosom prati i pozdravlja gostovanje predsednika Vučića u predivnom Azerbejdžanu. Predsednik Alijev je ukazao Srbiji ogromnu čast time što u toj nama dalekoj, ali u mnogo čemu bliskoj zemlji, postoji "Centar za srpski jezik i kulturu". Treba ulagati u zajedničke projekte koji će doneti svima finansijsku dobit. Ali ulaganje u kulturu je srazmerno efikasnije u pisanju buduće zajedničke istorije prijateljskih zemalja..

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59