• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Deutsche Welle

21.05.2018

13:31

NEMAČKI DOJČE VELE TVRDI: EU nema snage za novu rundu PROŠIRENJA, neka kažu ISTINU ZAPADNOM BALKANU!

Politika

NEMAČKI DOJČE VELE TVRDI: EU nema snage za novu rundu PROŠIRENJA, neka kažu ISTINU ZAPADNOM BALKANU!

Podeli vest

Argumentacija Evropske Komisije zvuči jasno: "Ili ćemo mi izvoziti stabilnost ili ćemo uvesti nestabilnost", tako je sažeo Komesar za proširenje EU Johanes Han redovnu inspiraciju EU da zemljama Zapadnog Balkana, njih su 6, da jasnu perspektivu učlanjenja

Što bi trebalo da bude inspiracija za demokratske i privredne reforme kao i rešavanje međudržavnih te unutrašnjo-političkih sukoba. Ali ono što EU Komisija ne izgovara je u najmanju ruku isto tako značajno: EU želi da se suprostavi rastućem uticaju Rusije i Kine u regionu, koje novcem i investicijama zavode region i, za razliku od EU, ne postavljaju neugodna pitanja o stanju pravne države, navodi nemački Dojče vele. 

RUSIJA I KINA ĆE OTETI SRBIJU, EU JE NOJ SA GLAVOM U PESKU: Brisel baš briga za Balkan, PRVI PROBLEM IM JE TRAMP!

Dojče vele dalje piše da protiv punopravnog članstva u dogledno vreme ne govori samo činjenica da ovih 6 država ni približno nisu obavile svoje "domaće zadatke" u pogledu reformi, koje EU zahteva, nego i fundamentalna razmišljanja - posve neovisno od tempa reformi na Balkanu.

- EU je trenutno previše zauzeta sama sobom da bi imala snage za još jednu rundu proširenja. I sam pomen datuma mogućeg proširenja -Komisija je Srbiji i Crnoj Gori natuknula 2025 godinu- u puno prestonica EU izaziva totalnu paniku. I to iz dobrih razloga -  navedeno je u tekstu Dojče velea.

U poslednjim rundama proširenja EU su političke odluke u stranu gurnule primedbe o manjkavoj spremnosti za učlanje pridošlica. Danas bi svi npr. od Rumunije i Bugarske puno više tražili pre nego što bi bile pripuštene u klub. A ko jednom uđe u njega, protiv njega se retko šta efikasno može primeniti. Taj profitira na svim prednostima EU a može i da saodlučuje, čak i onda kad se ponaša problematično. U činjenju vlada Poljske i Mađarske se može videti koliko je Briselu teško da prisili države-članice da se ponašaju bogougodno.

PREDSEDNIK VUČIĆ O SAMITU U SOFIJI: Otvorili smo novo poglavlje budućnosti Zapadnog Balkana, JEDNI DRUGE MNOGO BOLJE RAZUMELI!

Prema navodima ovog nemačkog portala, na Balkanu je nacionalizam možda i ponajveći problem. Komisija živi u nadi da ga, u slučaju učlanjenja ovih 6 zemalja, može pripitomiti. A najverovatnije je da bi taj problem onda bio U samoj Uniji a ne van nje. Sa rezultatom da bi EU još više bila blokirana nego što je to već i sada.

Da se ne zaboravi i enormni ekonomski raskorak: svih ovih 6 država su privedno duboko ispod EU proseka i time na duže staze samo neto-primači. A za neto-platiše je članstvo u EU sve manje atraktivno što više primača ima u njoj. Princip solidarnosti je teoretski ok, ali disproporcije ne smeju biti prevelike. Sem toga bi punopravno članstvo -i sa njim povezana sloboda nesmetanog kretanja- najverovatnije dovelo do novog migracionog pokreta sa Balkana ka zemljama EU blagostanja te useljavanjima u dobrostojeće socijalne sisteme EU. Što je razumljivo iz vizure ljudi sa Balkana, ali bi još više pobudilo mržnju prema strancima na severu Evrope.

BLUMBERG O SRBIJI: Oni proizvode više istorije nego što mogu da podnesu!

Novinar Dojče velea na kraju zaključuje da EU ne sme da prepusti Zapadni Balkan ni samom sebi a ni uticaju Rusije i Kine. Cilj mora da ostane jače vezivanje za EU. Ali ne nikako punopravno članstvo, nego partnerstvo ispod tog nivoa, nešto slično statusu koji u odnosu na EU imaju danas Norveška ili Švajcarska. Što bi veoma pogodovalo još užoj privrednoj kooperaciji a značilo bi i široku lepezu podrške, ali: bez prava glasa u EU.

Ovako razmišlja dobar deo šefova država i vlada EU, ali do sada to nisu izgovarali. Umesto toga su na samitu u Sofiji pevali stare pesme koje kazuju o tome kako će ovih 6 zemalja ama sigurno jednog dana biti članice EU, ali eto sad je to suviše još rano. Poštenije bi bilo da su obe strane pokazale realističniji pristup, sa konkretnim vremenskim horizontom dešavanja, navodi Dojče vele.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Deda Đoka

pre 5 godina

Ako ne može biti punopravna članica EU, a ne može, Srbija ne treba ni da razmišlja o njoj. Sve ostalo je zamaljivanje i šarena laža, gde je EU nenadmašna.

caslav

pre 5 godina

EU je u svoje društvo primila ustašku državu. Druge države su nas bombardovale. Neće biti da oni izvoze stabilnost, jer su već uvezli nestabilnost. Eventualno možemo da im uzimamo pare iz fondova i na taj način probamo da nadomestimo štetu od bombardovanja. Da od njihovih para sagradimo ono što su nam uništili....

qqnama

pre 5 godina

Dok ne stavimo ya*a u procep. Posle nema ni natrag ni napred....proklinjacemo dan kad smo jurili za sargarepom.

Branko

pre 5 godina

Prevedeno na Srpski jezik.... "" EU = LAZOVI ""

Branko

pre 5 godina

Nema snage za prosirenje, a ima snage da lobira da Srbijamora priznati Kosovo!!!!?????? Koji su to licemeri!!!! ????

mauser

pre 5 godina

Ima snage, ali ne želi da u Uniju uđu kojekakvi balkanjerosi.....

milan lala

pre 5 godina

Srbija mora da se racionalno ponasa i da sada kad joj najpovoljniji istoriski trenutak to omogucava jer ima ogromnu naklonost Rusije i Kine ispravno najbolje i na vreme se kod tih saveznika pozicionira. Kina je ekonomska super sila Nr: 1 na planeti a Rusija isto tako vojna super sila Nr: 1 na planeti, te cinjenice samo nepismen nemoze videti . Najbolje bi bilo za Srbiju da pristupi Evro Aziskoj Ekonomskoj Uniji i Sangajskoj inicijativi . A radi svoje teritorijalne suverenosti i celovitiosti da pristupi punopravnom clanstvu u ODKB , tada nebi bilo nikakve dileme oko postovanja rezolucije 1244 SB-OUN . EU od prvog dana prema Srbiji ima prevarantski odnos, kad se samo setimo sta su sve obecavali i lagali, no njihov jedini cilj kad je Srbija u pitanju bio je i ostao : da im mi dobrovoljno legalizujemo agresiju na Srbiju i otimacinu KiM.

Ljubo

pre 5 godina

Jadna i bedna je ta Evropa ,nista jadnije u dvadeset prvi vek ne ulazi .Skup bitangi ,istrosenih naroda i nacija ,ne sposobnih za sopstvene kulture ,istoriju ,nauku ,vojsku ,,Crkvu ...nistavilo sa utopijskom buducnoscu .

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija