• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik.rs/Informer.rs

21.05.2018

17:00

LAZANSKI: "Đe je taj Brisel" - od srpske provincije do evropske treće lige!

Politika

LAZANSKI: "Đe je taj Brisel" - od srpske provincije do evropske treće lige!

Podeli vest

Nevladine organizacije koje u Crnoj Gori godinama lobiraju za ulazak te bivše jugorepublike u EU mogu sada konačno da odahnu. Naime, novoustoličeni stari predsednik, gospodin Milo Đukanović, izjavio je na ceremoniji ustoličenja "da je Crna Gora postala nezavisna država, zato što nije htela da bude srpska provincija", piše Miroslav Lazanski u autorskom tekstu za Sputnik.rs koji prenosimo u celosti:

Za zemlje Zapadnog Balkana, što se tiče ulaska u EU, sve je još neizvesno i sve je ostavljeno za period i posle 2025. godine. A to znači još godinica bezbrižnog života, prodavanja tople vode sluđenom narodu, određenih donacija od strane određenih zapadnih ambasada, plus brojna studijska putovanja u Brisel, Vašington i Berlin. Za povlašćene službenike NVO u Crnoj Gori. A uz sve to idu i luksuzne prostorije NVO u centru grada, plus mlade studentkinje koje su tu, jelte, na praksi, a imaju i ambiciju da rade u crnogorskoj diplomatiji. Kojima se to, naravno, odmah i obećava.

Logično, upravo u tom miljeu i treba tražiti onog podlaca koji je predsedniku Đukanoviću prišapnuo tezu o „Crnoj Gori kao srpskoj provinciji“.

Pa je NATO zato i požurio da primi Crnu Goru u svoje članstvo ne bi li onemogućio da se srpske rakete, a možda i ruske tamo instaliraju. Nije vredelo ni to što je Crna Gora uvela sankcije Rusiji zbog Krima. Pošto stratezi NATO-a ne zaboravljaju da je Crna Gora svojevremeno ratovala u savezu sa Rusijom protiv Japana i da se to u slobodnim crnogorskim planinama uz gusle i danas pamti. Jednom saveznik — uvek saveznik.

Stratezi NATO-a, a i ovi iz EU, čitaju crnogorsku štampu. Naravno, ne čitaju oni sve one budalaštine o ubijenim i prebijenim novinarima, uostalom ko im je kriv što nisu pazili šta pišu, pročitali su stratezi NATO-a da jedno bratstvo tamo u brdima Crne Gore nudi svoje veliko imanje Rusiji da na njemu podigne vojnu bazu i u njoj instalira rakete „iskander“.

To je već ozbiljno strateško pitanje, jer sa tog brda može da se gađa pola Italije, plus poluostrvo Gargano, plus američka Šesta flota. O ruskim jahtama, koje su bazirane u Ponte Montenegro, da i ne govorim. Sve imaju supermoderne radare dometa i do 100 milja, ehosondere, mere dubinu crnogorskog dela Jadrana, neke imaju i sonar pa usput, dok se uljem namazane starletice sunčaju na palubi što je obična ruska „maskirovka“, rezervni ili aktivni oficiri ruske Crnomorske flote traže NATO podmornice u crnogorskom akvatoriju.

NATO službe su odavno primetile da neke od tih ruskih jahti imaju i platformu za helikoptere, neke čak i hangar da sakriju helikopter, što naravno nije pošteno. Te jahte navodno pripadaju ruskim oligarsima, a u „Džejns fajting šipsu“ su označene kao „pomoćne ruske krstarice“. Strašno, neviđeno…

Sve to pojačava osećaj provincijalnosti kod dela crnogorske političke elite, čiji su rođaci masovno odselili u Beograd. Samo zato što nisu hteli da žive u srpskoj provinciji koja se, eto, zove Crna Gora. Vic, koji pričaju podlaci glasi: zašto svi tek rođeni Crnogorci imaju duge vratove? Zato, što čim se rode i đipe podignu vrat i pitaju: đe je Beograd?

E, pa u EU neće biti podignutih vratova. Ono što je Crna Gora imala u Titovoj Jugoslaviji, u Saveznoj Republici Jugoslaviji i u Državnoj zajednici sa Srbijom više nikada neće imati. Zapadni Balkan je za EU ne samo provincija, već i treća liga.

U Sarajevu je gospodin Bakir Izetbegović trijumfalno podviknuo da je Bošnjacima uvek bilo najbolje sa Turskom i Turcima. I jeste, nekih 500 godina divnog života. U provinciji, pošto je Bosna bila provincija otomanske imperije.

Od lidera svetskog pokreta nesvrstanih do otomanske i EU provincije prošlo je samo 27 godina. Prebrzo čak i za Đeknu…


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
jadranin

pre 5 godina

Za pametne sasvim dovoljno.Za ine malo manje, neka pročitaju dva tri puta valjda će im doći iz z u glavu.Svaka čast Lazanskom, odličan tekst.Neka Mila neka živi u svojoj nato provinciji, ona je verovatno lepša od Srpske, iako ruku na srce odakle mu ideja da je Crna Gora bila Srpska provincija.U suštini Đukanović i nije ništa drugo do drugorazredni provincijski političar.

Nidza

pre 5 godina

Neka procitaju tekst ovi dodjosi posto im se ne svidja u Srbiji neka se vrate u CG.I neka povedu i neke istomisljenike glumce....

Lala iz Banata

pre 5 godina

Duhovito i sarkastično u isto vreme...Dostojno Domanovića... Svaka čast - za satiru, to je ipak iznenađenje - za jednog novinara čija je spesijalnost pre svega analiza vojno-političke situacije...!! Čestitam... Skoro u nivou jedne... - " Rudanke"...! ( Samo mnogo manje vulgarno...!)

SARA

pre 5 godina

GOSPODINE LAZANSKI SVAKA REC VAM JE NA MESTU. BRAVOOOOO ZNATE DOBRO

Tom sojer

pre 5 godina

HVALA STO nam se skidose sa grbace.Jos samo da im siptari udju u podgoricu eto belaja.

salabajzer

pre 5 godina

svetska crnogorska elita umislila da je vrh covecanstva i da ceo svet na njih ceka. jaooo gospodo, nema vas pola miliona, a mislite da ste onoga gore uhvatili zasta netreba. Nebitni faktor bili i ostali

Blaki

pre 5 godina

E moj Lazanski zaboravio si da je C.G trebalo da bude 27 glasačka jedinica....

Ljubo

pre 5 godina

Samo bi dodao ,za mnoge sto pljuju po svim Crnogorcima .Srbi pravoslavci iz Crne gore ,nisu isti kao ooni sto su izdali srpstvo.To su mnogi katolicke veroispovesti ,muslimanske veroispovesti ,Albanci ,ateisti- jugonostalgicari( komunjare) ...svi su oni protiv Srbije i Crne Gore istinski drzava pravoslavlja ,protiv Svetosavlja.Kao i po BiH ,tj.Republici Srpskoj ,jedan deo Srba koji ne zna cemu ,kome prippada.U Srbiji ,kojoj izmisljaju novu naciju " Srbijanci" takodje je jad medju ogromnim brojem Srba ,ateisti ,komunjare ,tu su druge nacionalnosti od kojih je vekovima ogroman broj uvek bio za slabu pravoslavnu Svetosavsku Srbiju i naciju .Hocemo li ikada istinski znati sta hocemo ,znati da se borimo za svoju drzavu i postovati svakog brata pravoslavca Srbina , ma gde on bio od Australije do Amerike .Zivela pravoslavna Crna Gora i Srbija .

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59