• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

22.05.2018

19:11

SKANDAL U SARAJEVU! ERDOGAN ZARATIO SA BAKIROM ZBOG SRBIJE?!  Tokom posete šefa turske države, iza kulisa ODVIJALA SE PRAVA DRAMA!

Politika

SKANDAL U SARAJEVU! ERDOGAN ZARATIO SA BAKIROM ZBOG SRBIJE?! Tokom posete šefa turske države, iza kulisa ODVIJALA SE PRAVA DRAMA!

Podeli vest

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sukobio se sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i zbog toga iznenada prekinuo posetu Sarajevu 

Erdogan je, kako saznajemo, odlučio da znatno skrati svoju posetu BiH kada mu je Izetbegović zamerio što stotine miliona evra ulaže u autoput Beograd - Sarajevo. Bakiru je, tvrde upućeni, jako zasmetalo i to što mu je Erdogan poručio da je Srbija strateški partner Turske, kao i da je savez Srba i Bošnjaka 'jedini put za mir i napredak u regionu'. Konačno, turski lider je bio i jako nezadovoljan organizacijom obezbeđenja tokom mitinga u Sarajevu.

Videćemo šta će biti

Nemam nikakvih problema sa posetom Redžepa Tajipa Erdogana Sarajevu. Erdogan je veliki državnik i tek ćemo videti posledice te posete, kaže Milorad Dodik, predsednik RS.

Misterija u medijima

Sarajevski mediji šturo su objavili da je Erdoganov boravak u Sarajevu kraći nego što je planirano. Šef turske države juče ujutro nije, kako je ranije planirano, šetao Baščaršijom, niti je prisustvovao molitvi u sarajevskoj džamiji, a otkazan je i zajednički iftar, prvi obrok tokom meseca posta Ramazana. Razlozi skraćivanja posete nisu zvanično saopšteni.

- Mediji u BiH pokušavaju da sakriju sukob Erdogana i Bakira, a svađe je i te kako bilo... Izetbegović je Erdoganu zamerio što pare ulaže u put između Sarajeva i Beograda, a ne direktno u BiH. Bakiru nije bilo pravo ni kada mu je šef turske države poručio da je Beograd važan strateški partner Ankare i da su pomirenje i savez Srba i Bošnjaka jedini put za mir i napredak na Balkanu. Izetbegoviću to nikako nije prijalo... - prenosi naš izvor, visoko pozicionirani zapadni diplomata. Prema njegovim rečima, Erdoganu je smetala i loša organizacija obezbeđenja, pogotovo zato što su se uoči njegovog dolaska pojavile informacije o mogućem atentatu.

(FOTO) VUČIĆ IZ BAKUA DONOSI 300 MILIONA EVRA: Velika diplomatska pobeda Srbije!

- Erdogan je očekivao mnogo više od mitinga. Zato i nije pričao o velikim investicijama u BiH, već se sve svelo na političku priču o jačanju ekonomije. Jedina investicija o kojoj je konkretno govorio u ciframa jeste upravo autoput Sarajevo - Beograd - podvlači Informerov izvor.

Nije spreman atentat

Nemamo informacija o tome da se spremao mogući atentat na Erdogana. Bilo bi realno očekivati, ako turske bezbednosne službe imaju te informacije, da nam ih proslede, ističe Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Bezbednosni stručnjak Dževad Galijašević, komentarišući sve ove navode, kaže da su svakako moguće političke razmirice između Izetbegovića i Erdogana, ali on veruje da je glavni razlog bezbednost.

- Erdogan i Izetbegović sukobili su se zbog lične bezbednosti turskog lidera u Sarajevu. Jasno je da Bakir nije mogao da garantuje Erdoganu punu bezbednost u BiH onako kako to Vučić može u Srbiji. Priča se da su Erdogana uplašile informacije da u Sarajevu borave Bošnjaci koji po arapskim zemljama obavljaju likvidacije po nalogu Mosada, pa je i zbog toga iznenada otišao - ističe Galijašević.

Besan zbog propusta

I analitičar Dušan Proroković, direktor Centra za strateške alternative, veruje da je razlog Erdoganovog ubrzanog napuštanja Sarajeva to što nije bio zadovoljan organizacijom mitinga.

AP

(VIDEO) KRENUO NAPAD NA DONBAS?! Kijev steže obruč oko Donjecka, Ukrajina ubeđena da PUTIN NEĆE REAGOVATI!

- Samo dan ranije bilo je nekih naznaka u vezi sa propustima u obezbeđenju turskog lidera. Izgleda kao da Turci nisu zadovoljni kako je sve to bilo organizovano i kako je miting napravljen. Čini mi se da je to glavni razlog iznenadnog skraćenja posete... - zaključuje Proroković.

Činjenice o budućem
autoputu Sarajevo - Beograd

* Na leto bi trebalo da se raspiše tender za izbor firme koja bi gradila autoput
* U izgradnju autoputa uključen je trojni mehanizam Srbije, BiH i Turske
* Otežavajuća okolnost je infrastruktura i geografski položaj, pa će put imati mnogo tunela i mostova
* Projektovani nivo investicija iznosi tri milijarde evra i biće neophodna podrška EKSIM banke
* Direktna investicija u ovom projektu biće između 15 i 20 odsto, dok će ostalo biti kredit.

TEK JE STIGAO, A VEĆ MU DOSADILO! Erdogan iznenada skratio posetu Sarajevu - NIŠTA OD ŠETNJE BAŠČARŠIJOM!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ivan

pre 5 godina

Bakir je mozda americki igrac cim sve mirise na izraelce.

Ivana

pre 5 godina

Trebali su biti pravedni i ne zamerati mu sto je dosao da poseti Srbiju. Puno pravo je imao na to.

Milica

pre 5 godina

Cim nesto ne ide u njihovu korist, odmah se vodi rat.

Feđa

pre 5 godina

Ердоган је добро поступио када је скратио посету Сарајеву.

Dača

pre 5 godina

Бакир је љубоморан јер је Србија прва код Ердогана.

kontesanera

pre 5 godina

BiH je definitivno zatvorila vrata prijateljske koja su joj do sad bila otvorena od Turske.

Ana

pre 5 godina

Izetbegovic nema pravo da bilo sta zamera Erdoganu. Turska ce nastaviti da ulaze u Srbiju nemareci za misljenje Bakira Izetbegovica.

Ana

pre 5 godina

Činjenica da je Erdogan otišao kući ranije nego što je planirano,govori u prilog tome da nešto nije u redu u njihovim političkim odnosima.

BILJA

pre 5 godina

Bakiru smeta što je Turska zainteresovana za investiranje u Srbiju.

Vule

pre 5 godina

Bakir mislio da ce i drugi tolerisati lose obezbedjenje, kao sto je bilo u slucaju posete Vucica Srebrenici.

Veljko

pre 5 godina

Bakir naucio da "fusari" u poslu. On misli da svakog moze obezbedjivati kao Vucica u Srebrenici i da ce sve to proci tek tako.

slađa

pre 5 godina

Ne znamo mi šta je zaista bilo u Sarajevu. Dobro je što je predsednik Erdogan gostovao, a još važnije je što će se graditi put Beograd- Sarajevo, kao put prijateljstva. To je dovoljno za jednu veliku i iskrenu podršku.

dasa

pre 5 godina

srbija sa turskom ima odlicne odnose i to bakir ne moze pokvariti

Miona

pre 5 godina

Kako da ne bude ljut kada nije bezbedan među svojima, a u Srbiji je njegova bezbednost bila odliča.

Goran

pre 5 godina

Znaci tri milijarde evra cemo da spucamo u taj put, alal nam vera...

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija