• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.05.2018

12:01

(FOTO) GOJKOVIĆ I DŽAFERI: Zajednički cilj Srbije i Makedonije članstvo u EU!

Politika

(FOTO) GOJKOVIĆ I DŽAFERI: Zajednički cilj Srbije i Makedonije članstvo u EU!

Podeli vest

 Srbija i Makedonija imaju zajednički spoljnopolitički cilj - punopravno članstvo u Evrojskoj uniji, i na tom putu jedna drugoj pružaju podršku, poručili su danas predsednici parlamenata dve zemlje Maja Gojković i Talat Džarefi i istakli da postoji prostor za produbljivanje saradnje dve države


Džaferi je rekao da su Srbija i Makednonija prijateljske zemlje, koje imaju dobrosusedske odnose, dok "ne izostaju ni porodične veze između građana dve zemlje, koje su najbolji ambasador povezivanja".
Kako je rekao, Makedonija podržava Beograd u normalizaciji odnosa sa Prištinom, jer samo putem otvorenog dijaloga mogu da se reše problem i otvorena pitanja.

Tanjug

- Pozitivnom ulogom u regionu Srbija doprinosi očuvanju i jačanju regionalne stabilnosti - istakao je Džaferi, koji boravi u radnoj poseti Beogradu, nakon sastanka sa Gojkovićevom.

On je naveo i da je potrebno jačanje ekonomske saradnje Srbije i Makedonije, kao i da je dogovoreno produbljivanje saradnje u poljoprivredi, nauci, kulturi.

Prema njegovim rečima, cilj je umrežavanje radi nastupa na trećim tržištima, zajedničkom promocijom povoljne poslovne klime za privlačanje investicija, kao i kreiranje turističkih proizvoda za zajednički nastup na trećim tržištima.

Tanjug


- Koliko smo jači kao država, toliko smo jači i atraktivniji kao region - rekao je predsednik makedonske skupštine.

Dodao je i da je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković inforimisao o aktuelnostima u Makedoniji i o pozitivnom izveštaju EK u vezi sa napretkom Makedonije ka EU.

- Za postizanje pozitivnih rezultata, potreban je konsenzus i saradnja vlasti i popozicije i u tom pravcu je nedavno zapocet dijalog - rekao je Džaferi.

Gojković je istakla da je punopravno članstvo u EU zajednički cilj i Srbije i Makedonije i izrazila spremnost da parlament Srbije pruži svu političku i tehničku pomoć kolegama u makedonskom parlamentu u procesu pridruživanja EU.

Tanjug

Srbija, poručila je, pruža podršku susedima da postanu članice EU, jer prostor našeg regiona nije prostor problema za drzave clanice Unije, već može samo da bude deo rešenja i jačanja EU.

- To je zahtevan proces, moraćemo da radimo zajedno, posvećeno na tom poslu - rekla je ona.

Gojković je naznačila da je Samit u Sofiji dao jasnu poruku da EU ostaje pri politici proširenja.

Tanjug


- Poslao je poruku, koju smo današnjim sastankom počeli da ispunjavamo, a što je bliža, jača i sadržajnija saradnja zemalja regiona, ali i saradnja regiona sa članicama EU - rekla je Gojković.

Ona je zahvalila Džaferiju što je u kratkom roku prihvatio njen poziv da dođe u radnu posetu, za manje od mesec dana, čime je danas otvoren važan dijalog između dva parlamenta.

- Poseta u kratkom roku pokazuje da postoji želja i dodatni prostor za unapređenje parlamentarnih odnosa i time davanje doprinosa unapređenju sveukupnih odnosa dve države - rekla je Gojković.

Tanjug

Današnjim sastankom, dodala je, poslata je poruka građanima dve zemlje, ali i EU da države u regionu Zapadnog Balkana mogu i žele da sarađuju po svim pitanjima.

Kako je rekla, bilo je reči i o položaju makedonske manjine u Srbiji i položaju Srba u Makedoniji, kao i o potrebi primene sporazuma koje su dve države po tom pitanju potpisale.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jovan

pre 5 godina

Vazno je da pruzimo podrsku jedni drugima kako bi postali clanica EU sto ranije.

sofi

pre 5 godina

Na ovom zajedničkom putu treba da budemo jedni drugima podrška.Težak je ovo put.

Milena

pre 5 godina

Moramo saradjivati i truditi se da udjemo u EU, samo tako ce nam svima krenuti na bolje!

Jelena

pre 5 godina

Nadam se da ce saradnja sa Makednijom biti bolja, ali moramo imati cvrste dokaze da su uz nas po pitanju KiM!

cveta

pre 5 godina

Imamo zajednicke ciljeve pa s tim i bolju saradnju.

Vule

pre 5 godina

Srbija radi na tome i trudi se. Verujemo da ce se isplatiti

Olja

pre 5 godina

Srbija ce taj cilj, zajedno sa Makedonijom i ostavriri.

eclipse

pre 5 godina

Dzaferi ima za cilj prvo da Makedoniju uvede u Albaniju.EU otom potom.

VIKI

pre 5 godina

Sa Dzaferijem i albancima u vlasti makedonci su nacionana manjina.

Dragan

pre 5 godina

Ujednjeni i sa zajednickom saradnjom bolje postizemo zajednicke ciljeve!

Irena

pre 5 godina

Normalno da treba da saradjujemo i imamo iste interese.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Odloženje suđenje za smrt nekadašnjeg direktora „Niteksa“: Okrivljeni motociklista mora na operaciju kuka
opravdano odsustvo?!

Odloženje suđenje za smrt nekadašnjeg direktora „Niteksa“: Okrivljeni motociklista mora na operaciju kuka

Suđenje Ivanu Jovanovuću (49) iz selja Voljčinca kod Žitorađe optuženom da je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Mile Novaković (81), bivši direktor niške tekstilne firme „Niteks“, odloženo je danas pošto je okrivljeni posredstvom advokatice sudskom veću Osnovnog suda u Nišu dostavio izveštaj lekara u kome se navodi da ne može da prisustvuje ročištu zbog operacije kuka. Nastavak suđenja zakazan je za 4. jul.

18.04.2024

14:32

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija