• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

24.05.2018

08:44

NE IGRAJTE SE, VOJSKA SRBIJE ĆE MUNJEVITO REAGOVATI! Šiptarski pakleni plan za zauzimanje severa KIM neće uspeti!

Politika

NE IGRAJTE SE, VOJSKA SRBIJE ĆE MUNJEVITO REAGOVATI! Šiptarski pakleni plan za zauzimanje severa KIM neće uspeti!

Podeli vest

Plan samoproglašenih vlasti u Prištini da uz pomoć saveznika iz NATO preuzme kontrolu nad administrativnim prelazima na severu Kosova i Metohije može da "zapali" ceo region, i Beograd je već nezvaničnim kanalima upozorio najvažnije evropske igrače od opasnosti i domino efekta ovakvog scenarija

Kako se saznaje, Srbija je poslala jasne signale da bi preuzimanje Jarinja i Brnjaka - koje se uveliko razrađuje u bazi “Bondstil” i koji us sprovodile takozvane Kosovske bezbednosne snage, mogle da izazovu eskalaciju nasilja u pokrajini, a i šire, i da su srpske bezbednosne snage spremne da reaguju.

Izvori navode da bezbednosne službe Srbije imaju podatke o postojanju nekoliko scenarija Prištine.

Pojedini elementi ovih planova već su isprobani u martovskom nasilju 2004. godine, ali i nedavno, prilikom hapšenja Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovksoj Mitrovici.

printscreen

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, potvrdio je juče da Vojska Srbije pažljivo prati sva bezbedosna dešavanja na našim prostorima i da je spremna za svaku mogućnost.

- Na prostoru KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, odgovornost za bezbednost svih onih koji žive u našoj južnoj pokrajini snosi Kfor. Očekujemo od pripadnika Kfora da ispuni svoju misiju - kaže Vulin.

Šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da su se do sada pojavljivale informacije o različitim planovima Prištine, ali smatra da se nepriznate vlasti u Prištini neće upustiti u rizik da ničim izazvani započnu akciju koja bi mogla da izazove ozbiljne sukobe i nasilje.

- Glavna uloga Kfora jeste da spreči destabilizaciju situacije. Takođe, Srbija stalno upozorava na rizik po bezbednost srpskog naroda na KiM - kaže Drecun.

Sličnog mišljenja je i stručnjak za bezbednost, profesor Radomir Milašinović:

- Srbija mora da bude duboko svesna da će nepriznate vlasti u Prištini posegnuti za nekim od tih planova. Tajming i izbor scenarija biće dogovoren sa zapadnim patronima. Prilikom donošenja odluke, oni će se truditi da prođu što “jeftinije"i da u dokazivanju svog “suvereniteta” ne uđu u bitku koju ne mogu da dobiju. Za srpski narod bio bi najopasniji hrvatski model, koji bi podrazumevao široku frontalnu akciju zauzimanja severa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Поделите народу српском оружје ... - Имаћете .... МИЛИОН војника...!!

miki

pre 5 godina

kako će da reaguje,pozivima na mir i toleranciju? da lupamo kako mir nema alternativu pa i nema za srbe jer će nas zgaziti kao i 99 i uzeti sever kosova.zar niste videli onomad u palestini one mrtve i 2500 ranjenih a da niko nije ni reč progovorio i ne daj bože,osudio masakr ,e to će biti tako sa severom kosova ,ako odluče,živi bili pa videli.njih samo priznanje zanima i idu ka tome uz podršku nato-a i amerike,sve ostalo je nevažno,kao mi i naši interesi.

slavko

pre 5 godina

samo jedan ruski bonstil u mitrovici garantuje mir,ostalo je nula.....ali mi nemamo petlju da im damo dozvolu da naprave bazu,a onda se pitamo sto nam slabo pomazu.....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija