• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.05.2018

13:18

DAČIĆ U KATANIJI: Ključni cilj Srbije članstvo u EU!

Politika

DAČIĆ U KATANIJI: Ključni cilj Srbije članstvo u EU!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas da je ključni i jedinstveni cilj Srbije punopravno članstvo u EU i otvaranje što više poglavlja u što kraćem vremenu

- Srbija se pokazala kao ravnopravan i pouzdan partner EU u prethodnim godinama, i zadovoljni smo što je to prepoznato, imajući u vidu značajnu političku posvećenost koja je u to uložena - rekao je Dačić u obraćanju na sastanku Ministarskog saveta Jadransko-jonske inicijative (JJI) i Ministarskom sastanku Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUJJR) koji se održava danas u Kataniji.

On je naveo da je Srbija do sada otvorila dvanaest pregovaračkih poglavlja.

- Cilj nam je da otvorimo što više poglavlja za koja smo spremni u što kraćem vremenu, kako bi celokupan državni aparat mogao da bude usredsređen ka ključnom i jedinstvenom cilju - punopravnom članstvu u EU - rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je istakao da je svima na zapadnom Balkanu, od neprocenjive važnosti da se proces evropskih integracija, koji je prvenstveno proces dugih i teških reformi nastavi nesmetano, uz očekivanje da će nedvosmislena podrška i razumevanje dolaziti od svih članica EU.

Dačić je istakao da uprkos izazovima sa kojima se EU na političkom i ekonomskom planu suočava, jasna perspektiva članstva u EU bila i ostala glavni pokretački faktor niza reformskih aktivnosti i pozitivnog razvoja u regionu.

Ministar je ukazao da politika proširenja EU predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata Unije ne samo u stabilizaciji regiona i pomoći postizanju ekonomskog prosperiteta, već i postizanje stabilnosti i bezbednosti Unije kao celine, što je, kako je rekao, nedvosmisleno potvrđeno i na nedavno okončanom Samitu u Sofiji, činjenicom da je punopravno članstvo u EU jedina strateška opcija za partnere na ZB.

- Upravo u cilju ubrzavanja Evropske integracije prepoznajemo i višestruki značaj Jadransko-jonske Strategije: unapređivanjem njene primene u praksi imamo priliku da blisko sarađujemo sa administracijama ostalih učesnica - država članica EU, kao i država kandidata i aspiranata - naveo je ministar.

On je istakao da Srbija u isto vreme blisko sarađuje sa Evropskom komisijom, a da Strategija za Srbiju ima još jednu dimenziju dodatne vrednosti.

Dačić je naveo da Srbija očekuje da prave vrednosti naše regionalne saradnje, kroz makroregionalne strategije EU za Dunavski i Jadransko-jonski region, budu vidljive i dostupne svim građanima u regionu.

- U tom smislu, spremni smo da se od sada znatno više usredsredimo na konkretne projekte koji bi se ostvarivali kroz primenu Akcionog plana Strategije EU za Jadransko-jonski region - poručio je Dačić.

Prioriteti u sektorima saobraćaja i energetike moraju biti prilagođeni inicijativama koje su pokrenute i u sklopu drugih foruma („Berlinski proces“, Višegradska grupa, Energetska zajednica i dr), kako bi ih dopunili, a ne stvorili percepciju nepotrebnog ponavljanja ili preklapanja, rekao je Dačić.

On je ukazao na veoma značajne korake koji su postignuti od poslednjeg sastanka Ministarskog saveta Jadransko-jonske inicijative, korake koji su potvrdili efikasnost modela tesne saradnje država i Evropskom komisije u pravcu uspešne primene Strategije EU za Jadransko-jonski region.

Dačić je obavestio o pozitivnim rezultatima koje je Srbija ostvarila u prethodnoj godini uz projekciju rasta od preko 4 odsto, bezleži se i treći uzastopni budžetski suficit, dok je javni dug smanjen na ispod 58%.

Stopa nezaposlenosti je smanjena sa gotovo 26 posto na današnjih 13, a nezaposlenost među mladima sa 51 na 33 procenta. Industrijska proizvodnja u januaru 2018. godine veća je za 10,6 odsto u odnosu na januar 2017. godine, a ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije je porasla za 39,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Sa 450 miliona evra stranih direktnih investicija, samo u prva dva meseca 2018. godine, Srbija se sve sigurnije pozicionira visoko na različitim svetskim listama po sigurnosti ulaganja, konkurentnosti i jednostavnosti poslovanja, istakao je Dačić.

U pružanju doprinosa jačanju regionalne saradnje, Srbija posebnu pažnju pridaje aktivnostima u okviru tzv. "Berlinskog procesa”, podržava primenu regionalnih projekata zajednički usaglašenih na prošlogodišnjem Samitu o zapadnom Balkanu u Trstu, posebno kada je reč o infrastrukturnim projektima, ulaganjima u mlade, kao i usaglašavanje eventualno novih zajedničkih projekata u drugim oblastima, koji bi doveli do boljitka života u regionu i pre formalnog članstva u EU.

On je rekao i da se Srbija zalaže za usaglašavanje razvojnih politika i planova infrastrukturnog i energetskog povezivanja ovog dela Evrope sa Evropskom unijom, na način koji bi omogućio sinhronizovan i usaglašen pristup, kao i usvajanje dobre prakse do koje se došlo u okviru mnogobrojnih regionalnih inicijativa, kao i regionalnih struktura i organizacija.

- Verujemo da makro-regionalni pristup EU može doneti neposrednu ekspertsku i funkcionalnu finansijsku podršku, posebno značajnu za države koje se nalaze u procesu pristupanja Evropskoj uniji - rekao je Dačić.

On je zahvalio Italiji na odličnoj organizaciji Trećeg godišnjeg foruma o Strategiji EU za Jadransko-jonski region, a Crnoj Gori poželeo uspešno predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom u narednih godinu dana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slobodan

pre 4 godine

G.Dacicu tako treba odgovoriti ,zlocincima koji se i sada provlace i ugradjuju u politiku G.Trampa.Bez stida i srama jos dele savete Srbiji ,a po vokavciji su zlocinci jer zastupaju takvu politiku. G Dacicu razmislite ,oslusnite narod da li hoce bas izricito i ultimativno da ide u EU. Moza bi pre toga trebalo da se moli Russia da otvore vojnu bazu ,humanitarni centar na severu Srbije i jos po nesto,nemojte molim vas insisitrati na ,,nas prioritetni cilj,, da je EU.Nije tako osluskujte narod malo_? Predsednik je malo tvrdoglav u vezi EU,poznato mi je kada je bio u BO.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija