• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

24.05.2018

19:13

PAPA ODUVAO RAMUŠA, VATIKAN NE PRIZNAJE KOSOVO: Novi diplomatski poraz samozvanog PREMIJERA LAŽNE DRŽAVE!

Politika

PAPA ODUVAO RAMUŠA, VATIKAN NE PRIZNAJE KOSOVO: Novi diplomatski poraz samozvanog PREMIJERA LAŽNE DRŽAVE!

Podeli vest

Papa Franja, poglavar Rimokatoličke crkve, odbio je juče u Vatikanu molbe premijera lažne države Kosovo Ramuša Haradinaja i poručio mu da nikada neće priznati nezavisnost Prištine

Haradinaj je, kako prenose prištinski mediji, otišao u Vatikan da od pape zatraži priznanje takozvanog Kosova, ali je tamo naišao na više nego hladan prijem. Ratni zločinac prvo se sastao sa vatikanskim državnim sekretarom Pjetrom Parolinijem, a potom i sa papom. Kako saznajemo, papa Franja je Haradinaju odmah na početku razgovora poručio da od priznanja nema ništa.

Bos po trnju

Diplomatski izvori tvrde da se Haradinaj u Vatikanu proveo kao "bos po trnju" i da nije očekivao ovako hladan prijem.

Završna faza

Ulazi se u završnu fazu pregovaračkog procesa i za srpsku stranu je ključno da se formira Zajednica srpskih opština. Čuli smo najave da će statut ZSO biti zaokružen do kraja avgusta, smatra Aleksandra Joksimović iz Centra za diplomatiju.

- Ramuš je kao glavni cilj imao da izdejstvuje priznanje Kosova. Računao je da će Vatikan imati više razumevanja, pogotovo što njihovi odnosi sa Srbijom sada nisu na najvišem nivou zbog moguće kanonizacije Alojzija Stepinca. Međutim, grdno se prevario i dobio je oštru poruku pape da mu ne pada na pamet da prizna lažnu državu - objašnjava Informerov izvor, zapadni diplomata koji je insistirao da mu ne objavljujemo ime.

Da u Vatikanu nije išlo sve kao po loju, indirektno je juče potvrdio sam Haradinaj.

-Kosovo traži diplomatsko partnerstvo sa Vatikanom i u tom cilju je neophodan korak da Sveta stolica prizna Kosovo...- napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

(VIDEO) SRBIJA SVE JAČA, IZ BAKUA NAM STIŽE 'BUK'?! Predsednik Alijev spreman, da nam uz dozvolu Rusije, USTUPI MOĆNI RAKETNI SISTEM!

Komentarišući ove navode, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da nije iznenađen.

Tanjug

- Ubeđen sam da Vatikan neće priznati lažnu državu Kosovo. Može Haradinaj da urgira, pa čak i da padne na kolena i moli, ali je papa Franja u ovom slučaju na našoj strani. Čvrst stav Vatikana jeste važan, jer je njegov uticaj veoma jak u zemljama Latinske Amerike - podvlači Dačić.

BRITANSKA UJDURMA, NE DAJU SRBIJI U EU: Ukoliko Brisel primi Beograd pre Sarajeva BIĆE NOVOG RATA NA BALKANU!

Ozbiljna institucija

Vatikan nama nije naklonjen, ali jeste ozbiljna institucija. Papin odgovor Haradinaju najbolji je pokazatelj koliko je projekat kvazidržave Kosovo propao, ističe Vladan Glišić iz Narodne mreže.

Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje, naglašava da je Vatikanu više stalo do toga da pridobije Srbiju nego da zategne odnose.

- Odnosi Srbije i Vatikana su već na niskom nivou, pre svega zbog Stepinca. Oni su sada procenili da im nikako nije u interesu da zbog Albanaca dodatno pogoršavaju situaciju. Moramo da znamo da nam iz Vatikana nikad ne dolazi ništa dobro, ali nam u ovom slučaju njihov stav odgovara. Sveta stolica ima jak uticaj na zemlje Latinske Amerike, pa i na Španiju i druge države - ističe Deđanski.

Iza kulisa

Analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da je predsednik Vučić prebacivanjem pitanja Kosova u sferu javnosti umanjio šansu da promoteri lažne kosovske nezavisnosti to pitanje reše iza kulisa.

(VIDEO) KINA I SRBIJA PRAVE RAKETE WS-3A DOMETA 280 KM: Šef Kine Si Đinping odobrio velike projekte sa našom zemljom!

Tanjug

- Oni koji žele da nam otmu Kosovo imaju cilj da to zapadna javnost ne vidi kao otmicu, već kao pravično rešenje. Beograd je pod pritiskom da omogući takozvanom Kosovu ulazak u UN, ali nismo na to spremni i krenuli smo u protivofanzivu koja daje rezultate - zaključuje Anđelković.

Milošević: Pritisci da Kosovo uđe u SCO!

Veselin Milošević, zamenik direktora Uprave carina Srbije, rekao je da postoje razni pritisci kada je Kosovo u pitanju i da se ulažu veliki napori da lažna država ne postane član Svetske carinske organizacije (SCO).
- Svetska carinska organizacija je veoma bitna organizacija i jedna od najvećih po broju članova. Pritisci postoje, ali se mi trudimo da privremene vlasti u Prištini ne uspeju u svojoj nameri - istakao je Milošević.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ljubo

pre 5 godina

Vatikan bas briganj jel priznato ili ne ,bitno je da je Srba sitno na Kosovu i Metohiji .Da je Srbija razapeta ,da i drugi delovi Srbije prizeljkuju nemire i odcepljenje.Ko zna hoce li u skorije vreme i ono malo ostati dole ,svetsko prvenstvo bi moglo ove godine biti ispisano kao najcrnje u istoriji...

Jovan

pre 5 godina

Zapadni diplomata koji je insistirao da mu se ne pominje ime...Tako i moja baba moze da pise za novine i da pise sta joj padne na pamet.

Giša

pre 5 godina

Ko će bezbožnike priznati ipak je on papa vjernik najvišeg ranga a ovaj drugi ološ neke nedefinisane vjere i pun je drskosti .

Kralj

pre 5 godina

Franja je stvarno kralj eto prvo izigra četnike i SPC i napravi Komisiju za Stepinca da ih pokže svetu da nemaju nikakav dokaz protiv njega a sad neće da prizna novu muslimansku Republiku u EU. Nije da glas Vatikana nije bitan ali ne pita se njih nego EU i UN a Kosovo je sa 95% albanaca njihovo, albansko. Tako da sa vremenom je samo pitanje koliko će da se prošire svaki sa 5-10dece....

mileta

pre 5 godina

STICEM UTISAK DA OVAJ PAPA NE PADA NA PRLJAVU LOVU OD SIPTARA.

adrian

pre 5 godina

"...objašnjava Informerov izvor, zapadni diplomata koji je insistirao da mu ne objavljujemo ime." :D

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59