mbpi.gov.rs

11:01 Politika

informer.rs | 25. 05. 2018.

POPOVIĆ SA RUSKOM POLITIČKOM I POSLOVNOM ELITOM: SRBIJA IZVANREDNO MESTO ZA RUSKE INVESTICIJE!

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović učestvovao je danas na radnom doručku Sber banke na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu koji je mesto okupljanja najuticajnijih predstavnika ruske političke i ekonomske elite

Ovom prilikom Popović je razgovarao sa Maksimom Oreskinom, ministrom ekonomskog razvoja u novoj vladi Ruske Federacije. Tokom razgovora je ocenjeno da postoji veliki potencijal za unapređenje ekonomske sarađe između Srbije i Rusije, pre svega u oblasti digitalne ekonomije.

Popović je naveo da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema carine na izvoz u Rusiju, ali istovremeno nema carine ni za izvoz u EU.

- Zato je Srbija izvanredno mesto za privlačenje ruskih investicija i zajednički nastup srpskih i ruskih kompanija na tržištu EU - naveo je Popović.

On je istakao da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji ocenivši da je Rusija važno tržiste za srpske privrednike što pokazuje konstantni rast srpskog izvoza u Rusiju u prethodnim godinama.

Tokom radnog doručka Popović je razgovarao i sa ministrom finansija RF Antonom Siluanovim, potpredsednicom ruske vlade Tatjanom Golikovom i savetnikom predsednika RF Putina za ekonomska pitanja Evsejem Gurvičhem.