• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

25.05.2018

19:41

NIŠTA OD NOVOG IMENA MAKEDONIJE:  Minsitri spoljnih poslova posle dva dana u Njujorku NISU REŠILI SPOR!

Balkan

NIŠTA OD NOVOG IMENA MAKEDONIJE: Minsitri spoljnih poslova posle dva dana u Njujorku NISU REŠILI SPOR!

Podeli vest

Posrednik Ujedinjenih nacija za spor Grčke s Makedonijom oko njenog naziva, Metju Nimic, izjavio je danas popodne u Njujorku da ministri spoljnih poslova Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov na upravo završenom dvodnevnom sastanku u sedištu UN nisu rešili spor, ali da su "obe strane posvećene tom nastojanju".


Tako je došlo do novog zastoja u pregovorima koji traju četvrt veka, iako je atmosfera donedavno ukazivala na suprotno - na proboj ka rešenju.
Nimic je, uprkos neuspehu, danas ipak izjavio da će se "intenzivirati razgovori dve strane" i najavio sastanak Kocijas-Dimitrov u Briselu, ali je odbio da kaže da li će se sastati i premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev.

Koliko prošle nedelje se govorilo da će rešenje spora biti "Republika Ilindenska Makedonija", ali taj naziv nije prošao u Atini.

Po današnjim grčkim izveštajima iz Njujorka, razgovaralo se i o drugim idejama, te da je Kocijas navodno odbio predlog da naziv suseda bude "Nova Makedonija", dok je Dimitrov navodno odbacio predlog naziva "Gornja Makedonija".

Tako je Nimic pred kraj runde pregovora u četvrtak predložio da nov naziv bude "Severna Makedonija" - što je predlagao i pre više godina, ali su dvojica ministara razgovor o tome ostavila za današnji sastanak koji su, medjutim, završila bez dogovora.


Dimitrov i Kocijas su, u prisistvu Nimica, juče pregovarali šest sati, a još dva sata danas.
Pred novu rundu pregovora, Dimitrov i Kocijas su se odvojeno sastali s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Sastanak dvojice ministara s posrednikom Nimicom u Njujurku usledio je posle prošlonedeljnog sastanka premijera Zaeva i Ciprasa, kada je opcija sa imenom "Republika Ilindenska Makedonija" bila ocenjena kao "obostano prihvatljivo rešenje".

Makedonska vlada je poslednjih dana više puta potvrdila da ostaje pri stavu da je to dobar predlog za rešenje spora, dok je grčka vlada, nakon samo dva dana, indirektno odbacila taj predlog sa zahtevom da se pregovara o imenima koje je ranije predložio Nimic.



Vlada Makedonije se nada da bi u junu - pod uslovom da do tada reši spor s Grčkom - mogla da dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, a u julu, na samitu NATO, i poziv za stupanje u tu alijansu.
Grčki premijer je danas izjavio u Solunu da "ništa ne predajemo, nego pokušavamo da vratimo nešto što su drugi predali pre 70 godina".

"Naši severni susedi više od 70 godina imaju državni entitet koji je bio unutar jugoslovenske federacije, a potom je postao nezavisna država, nazvan 'Makedonija', noseći bez ikakvih odrednica naziv koji se odnosi na antički grčki svet i na ogromnu kulturnu baštinu grčke Makedonije. To vraćamo, i to nije lako", podvukao je Cipras.

BEZ REŠENJA U SPORU ATINE I SKOPLJA: Grčka opozicija odbacila ime Ilindenska Makedonija

MAKEDONIJA DOBIJA NOVO IME I NA ALBANSKOM




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin Vranjski

pre 5 godina

Ma šta se ljudi sapate, evo kompromisnog rešenja koje je istorijski postojalo: Južna Srbija. Svi zadovoljni...

deda Raša

pre 5 godina

Neka joj novo ima bude po Vasilu Tuporkovskom a to je DSEMPERKOVSKI REPUBLIKA. On je poceo da je razgradjuje pa neka se tako i naziva.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Право и једино... - име је: СТАРА СРБИЈА...!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija