• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.05.2018

15:38

ĐURIĆ: Sprečiti ugrožavanje Visokih Dečana

Politika

ĐURIĆ: Sprečiti ugrožavanje Visokih Dečana

Podeli vest

Zahtevamo od međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da hitno spreče protivzakonito i anticivilizacijsko ugrožavanje manastira Visoki Dečani, izgradnjom magistralnog puta u neposrednoj blizini tog srpskog srednjovekovnog bisera, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić

- Ova situacija objašnjava zašto su Visoki Dečani na listi ugrožene svetske kulturne baštine i od koga su ugroženi -  naveo je Ðurić u reagovanju dostavljenom Tanjugu. 

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica dužna je da spreči ideološke sledbenike Envera Hodže i Ljavdrima Muhadžerija u vandalskom uništavanju onoga što nije samo srpski i hrišćanski biser, već baština čitavog čovečanstva. 

(VIDEO) BEZAKONJE NA KOSOVU! OGLASILA SE EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA: Priština ugrožava Visoke Dečane, EVROPO - UČINI NEŠTO!


 - I mnogi Albanci su kroz istoriju gajili poštovanje prema toj Nemanjićkoj zadužbini, ali ispostavlja se da su pojedini njihovi potomci regresirali u kulturnom i civilizacijskom smislu -  ocenio je Ðurić.

On je istakao da će Srbija one koji ugrožavaju srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji tretirati kao neprijatelje kulture, hrišćanske civilizacije i srpskih nacionalnih interesa.

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je ranije danas, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih UNESKO spomenika na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima UNESKO.

Radio Kontakt plus prenosi da je episkop raško-prizrenski Teodosije obavestio predstavnike Evropske unije, OEBS i KFOR da je kosovska vlada započela nezakonite radove na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nada

pre 5 godina

Pod hitno i urgentno...ako vec nije kasno. Vide ce se reakcija Evropa.

Natasa

pre 5 godina

Njima nista nije sveto, a najgore od toga je da ih niko ne sprecava.

mihajlo

pre 5 godina

Ovo je već čisti bezobrazluk i netolerancija albanaca na Kosovu!

Goran

pre 5 godina

Била би велика штета да се оваква светска баштина оскрнави! Ко би могао помоћи да се то спречи?

Laza

pre 5 godina

Подхитно реаговати на ово нечувено угрожавање светиње

Marko

pre 5 godina

Докле ће међународна заједница склањати поглед од свих злодела представника такозване државе Косово

paramonte

pre 5 godina

Dok albanci ruse,medjunarodne institucije cute.

kontesanera

pre 5 godina

Mora se sprečiti ugrožavanje mira oko manastira.

Lun

pre 5 godina

Nadamo se da nece biti dozvoljena gradnja pored manastira

peraciganin

pre 5 godina

Na ovo mora da se odreaguje nesmemo dozvoliti da nam ugrozavaju avetinju.

Alhemičar

pre 5 godina

Српске светиње и манастири су заштићене и Унеском , Приштина грубо крши закон.

marko

pre 5 godina

Medjunarodna zajednica mora sto pre da reaguje na ovakav sramni potez Albanaca. Ovo je nedopustivo!

Nina

pre 5 godina

Mora se hitno reagovati da ne naprave jos vecu stetu. Skandalozno je sta rade Siptari bez icije dozvole

boka

pre 5 godina

Zapad treba odmah da reaguje na ovo! Ne smemo im dozvoliti da diraju nase svetinje!

Dejan

pre 5 godina

Nadam se da ce Brisel imati sluha i spreciti unistavanje vekovima cuvane svetinje.

Margo

pre 5 godina

Marko je posten covek, patriota...ali, NIJE dovoljno samo apelovati, dok predsedavajuci ove zemlje, osim lepih fraza i praznih prica - ne preduzima NISTA (niti ce)!

Dona

pre 5 godina

Ne znam koje reci da upotrebim za ovo... Najblaze receno- ovo je sramno sto albanci rade! Nista im nije sveto.

Maja

pre 5 godina

Pa zar ne postuju ni ovo? Ima li nesto na ovome svetu sto njima predstavlja svetinju i cemu bi ukazali barem zrno respekta?! Neverovatno kakvi (ne)ljudi!

Nikolina

pre 5 godina

Ugrožavanje manastira Visoki Dečani nije samo napad na srpsku kulturu i tradiciju, već i na civilizacijske tekovine kao simbol razvoja celokupnog ljudskog društva.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59