• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.05.2018

08:11

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: SRBIJI ZA OPSTANAK POTREBNO TREĆE DETE

Politika

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: SRBIJI ZA OPSTANAK POTREBNO TREĆE DETE

Podeli vest

Prosečna žena na Vračaru rodi prvo dete s 32 godine, a žena na jugu Srbije sa 23 godine, što govori u prilog tome da koliko god smo mala zemlja kulturološke navike i razlike su ogromne

To je i iniciralo akciju u kojoj bi opštine trebalo da razmisle kako da najbolje stimulišu mlade ljude da postanu roditelji, a pre nedelju dana raspisan je već drugi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za tu akciju, a o toj temi za Politiku je govorila ministarka za demografiju Slavica Ðukić Dejanović. 

Ona podseća da je budžet za demografiju ove godine četiri puta veći, da uz to treba dodati novac koji poprodica dobija pom osnovu Zakona o finansijskoj podršci porodicana s decom. 

500 MILIONA ZA PODRŠKU RODITELJESTVU: Bespovratna sredstva opštinama za borbu protiv neplodnosti i populacionu politiku

Komentarišući podatke da je 2016. rođeno najmanje beba od 1900. godine, te da svake godine iz Srbije odlazi 16.000 mladih i obrazovanih ljudi, ministarka kaže da se boljoj situaciji ne treba nadati ni u narednom periodu, ali da ostaje kao osnovi cilj aktuelne vlade da se trend pada rađana zaustavi. 

- Ne možemo biti zadovoljni činjenicom da je prošle godine rođeno tek 200 beba više nego 2016, ali ne možemo biti ni nezadovoljni zato što se do 2016. broj novorođenih beba smanjivao iz godine u godinu - navodi Ðukić Dejanović.
Upozorava, međutim, da bi za prostu reprodukciju trebalo da svaka žena koja je sposobna da rađa u narednih deset godina ima dvoje dece.

To je, primećuje, dosta ambiciozno, s obzirom da kod nas prosečna žena rađa 1,4 deteta, pri čemu su podsticajne mere, dodaje, ugrožene time što 16.000 osoba svake godine emigrira. 

Slavica Đukić DejanovićTanjug

Slavica Đukić Dejanović

- Prosečna starost mladih migranata je 29 godina, a svaka četvrta osoba koja napušta zemlju je visokoobrazovana: Ne možemo stopirati emigraciju jer je to civilizacijska tekovina, a sloboda kretanja jedno od elementarnih ljudskih prava - kaže ministarka. 

Upitana da komentariše primedbe da će Zakon o finansijskoj podršci porodici najviše stimulisati materijalno ugrožene porodice da imaju još više dece čime se siromaštvo umnožava, Ðukić Dejanović ističe da treba stvarati uslove da ljudi rađaju bez obzira na socijalni status, te objašnjava da veruje da je zakonodavac upravo to imao u vidu kad je donosio zakon. 

Jer, kako kaže, u zemlji u kojoj 51 procenat majki ima jedno, dete, 42 odsto dvoje, a tek 6,7 treće dete, naš je problem upravo to treće dete, odnosno kako stimulisati majke koje imajui dvoje da rode i treće dete. 

Demografski zakoni su jasni, objašnjava Ðukić Dejanović i navodi: da biste imali prostu reprodukciju nacije potrebno je da 11 odsto majki ima jedno dete, 44 odsto treba da ima dvoje dece, a 45 procenata njih troje dece. 

Dodaje i da je suvereno pravo svake žene da odluči koliko će imati dece i da li će uopšte roditi, ali napominje i da je država učinila veliki napor da svakog meseca obezbedi kontinuiranu finansijsku podršku. 

- Od roditelja smo često slušali komentare tipa - kad bi mi neko omogućio da prvih deset godina budem finansijski zbrinuta ja bih rodila i treće - te zaključuje:

"Glas naroda je uticao na ovu odluku".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ivana

pre 5 godina

Pitajte Vi gospodju Dejanovic nekoliko pitanja: 1. Zasto moj Djordje manje vredi kao trece dete od klinaca koji su rodjenji 2018???? 2. Zašto majka koja rodi 4. dete ima porodiljko bolovanje od 1 god i kako ce ona na posao sa bebom koja jos nije napunila 1. godinu jer se kod nas porodiljko bolovanje otvaraju doktori mesec dana pre trermini sto znači da postoji mogucnost da se zena vrati na posao i pre nego sto dete napuni 1. godinu jer joj je isteklo porodiljsko. 3. Recite Vi gospodji Dejanovic da ove njihove mere nikada nece dati rezultata jer je u pitanju jedna velika diskiminacija, i da zene koje vec imaju 3 i 4 dece drzava ne vidi.... 4. U Austriji svako dete prima dečiji dodatak a kod nas mozeš da budes odbijen za 0.30 para sto je velika sramota....

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija