• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.05.2018

14:18

VESIĆ SA JAPANSKIM I FRANSUSKIM AMBASADORIMA: Na proleće izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči

Politika

VESIĆ SA JAPANSKIM I FRANSUSKIM AMBASADORIMA: Na proleće izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči

Podeli vest

Izgradnja postrojenja za preradu komunalnog otpada u Vinči počeće na proleće sledeće godine, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić i istakao da se taj projekat radi u javno-privatnom partnerstvu sa kompanijama iz Francuske i Japana.

Deponiju Vinča, osim Vesića, obišli su ambasadori Japana i Francuske, Ðuinići Marujama i Frederik Mondolini, koji su naglasili da će problem jedne od najvećih deponija u svetu uskoro biti rešen.

Vesić je podvukao da je ovo najvažnije javno-privatno partnerstvo koje se desilo u Srbiji od kada je usvojen Zakon o javno-privatnom partnerstvu, i naveo da je vrednost tog projekta 333 miliona evra.

Govoreći o dinamici sprovođenja projekta, gradski menadžer je istakao da će do oktobra biti završena izmena Plana detaljne regulacije, a u oktobru će, kaže, Skupština Grada usvojiti taj Plan.

Goran Vesić u obilasku deponijeTanjug

Goran Vesić u obilasku deponije

- Do kraja godine mi ćemo izdati građevinsku dozvolu za izgrađu postrojenja, a Plan detaljne regulacije je osnov za izdavanje građevinske dozvole - objasnio je Vesić.

Kaže da se na deponiji Vinča više od 40 godina odlaže svo beogradsko smeće i s obzirom da je ta deponija "pred zatvaranjem", Beograd bi, ističe, imao problem sa odlaganjem smeća u narednih 10 godina da taj problem nije rešen kroz projekat sa japanskim i francuskim partnerima.

- Ovo je najveći ekološki problem na teritoriji Srbije. Takođe, ova deponija je proglašena za jednu od 10 najvećih u svetu, i jedna od dve u Evropi, dok je druga na teritoriji Rusije - ukazao je Vesić.

VesićTanjug

Vesić

Podseća da je Planom za upravljanje otpada iz 2011. predviđeno da se problem Vinče reši za 179 miliona evra iz kredita i dodao da je trenutna gradska vlast uspela da obezbedi 333 miliona evra bez ikavkih zaduženja i rizika za Grad.

- U Evropi postoji oko 400 ovakvih deponija, a mi smo uspeli da dobijemo najpovoljniju i najnižu cenu koja je rađena kroz javno-privatno partnerstvo u Evropi - rekao je Vesić.

Gradski menadžer je podsetio da su francuske kompanije u poslednje dve godine sve više prisutne u Beogradu, te da ne misli samo na kompaniju "Suez" koja je zadužena za projekat u Viniči, već i na kompaniju "Vansi" i na druge pregovore koje Grad ima u vezi sa izgradnjom metroa.

Primećuje i da je sve više japanskih kompanija koje ulažu u našu zemlju, te da je jedna od takvih projekat postrojenje za odsumporavanje u Obrenovcu.

DeponijaTanjug

Deponija

Na pitanje novinara da li će Grad za projektna plaćanja davati privatnom partneru za Vinču 38 miliona evra godišnje, gradski menadžer je odgovorio da to nije tačno, već da će Grad placahti "mnogo manje".

- To je bila, nažalost, prljava predizborana kampanja koja se vodilia protiv ovoga i to od onih koji nisu bili u stanju da reše ovaj problem, a hteli su da ga reše tako što su hteli da se Grad zaduži za 179 miliona evra - navodi Vesić. 

Ambasador Japana u Beogradu, Ðuinići Marujama, istakao je da je izgradnja postrojenja za preradu otpada važna za zaštitu životne sredine i da će se kompanije koje rade ne projektu potruditi da što pre otklone "planine smeća" koje se tu nalaze.

Goran VesićTanjug

Goran Vesić

Pitanje zaštite životne sredine jedan je od osnovnih standarda Evropske unije, poručuje Marujama, i dodaje da je to jedan od načina kojim Japan pomaže Srbiji da ostvari svoj cilj - članstvo u EU.

Frederik Mondolini, francuski ambasador, kaže da se radi o partnerstvu koje je "dobitna kombinacija" za sve i velikom izazovu za životnu sredinu, te da je siguran da će francuska i japanska kompanija zajedno sa srpskim vlastima uspeti da odgovore tom izazovu.

- Francuske kompanije bi volele da rade sve više kako bi bile prisutne u Srbiji, zajedno sa srpskim preduzećima i u saradnji sa Vladom Srbije - podvukao je Mondolini.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sena Popić

pre 5 godina

Srbija godinje gubi stotine miliona evra zbog zapostavljanja reciklaze i prerade otpada.

danijela

pre 5 godina

Svaka nova fabrika je dobrodosla. Svaka nova investicija nam znaci.

tet

pre 5 godina

Sjajna vest i za gradjane Srbije,jer je to bio potencijalni izvor zaraze.

Nena

pre 5 godina

Ova fabrika ce mnogo pomoci da se poboljsa ekoloska situacija u Vinci.

djordje

pre 5 godina

Bravo,od ekoloske katastrofe do isplative i korisne energije za citav Beograd.

Alhemičar

pre 5 godina

Hvala i Japanu i Francuskoj na obećanoj pomoći.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Deponija u Vinče se mora srediti , i dobro je što se pokrenula inicijativa,.

kornjacarade

pre 5 godina

ova investicija je značajna za srbiju i gradjane vinče

paramonte

pre 5 godina

Srbija ima prijatelje koji ce joj uvek pomoci.

Pavle

pre 5 godina

Zaštita životne sredine mora nam biti jedan od prioriteta u narednom periodu. Odlaganje otpada je ključno pitanje i Beograd ga rešava.

Nikolina

pre 5 godina

Rešavanje problema deponija je među najvažnijim, ako ne i najvažniji uslov za ispunjenje evropskih ekoloških standarda.

sale

pre 5 godina

Zajednička investicija Srbije Japana i Francuske je odlična vest.

BIo ODIN

pre 5 godina

Svet je odavno našao u predaadi i reciklazi otpada vrlo unosan biznis a mi još kaskamo za njima.

sale

pre 5 godina

Vesić krupnim koracima kreće da reši pitanje otpada u Vinči.

srki

pre 5 godina

Ovo je sjjna vest ne samo za građane vinče već i šire

ivan

pre 5 godina

Jedno od ključnih problema za svakodnevno funkcinisanje grada će biti uskoro rešeno.

Sale

pre 5 godina

Još jedan primer da ljudi iz Srpske Napredne Stranke rade odgovorno na rešavanju ključnih problema građana, ekologija je jedno od osnovnih pitanja u svim zemljama.

Pjer

pre 5 godina

Srbija mora da sledi visoke svetske standarde u vezi prerade otpada !!!

Hana

pre 5 godina

Svaka strana investicija je od ogromnog značaja za nas .

Dejan

pre 5 godina

Svako novo ulaganje u našu zemlju je za nas pun pogodak.

Miki

pre 5 godina

Beograd nastavlja da ulaže, i na proleće počinje izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Vinči.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17