• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik.rs/Informer.rs

29.05.2018

09:41

(VIDEO) NA NIŠANU LAZANSKOG: Koliko je opasna Trampova ping-pong diplomatija sa Kim Džong Unom?

Politika

(VIDEO) NA NIŠANU LAZANSKOG: Koliko je opasna Trampova ping-pong diplomatija sa Kim Džong Unom?

Podeli vest

Odlaganje "istorijskog" sastanka američkog i severnokorejskog lidera u Singapuru uslovljeno je Trampovim manirom da političke pregovore vodi kao što je vodio biznis. Nedovoljna pripremljenost sastanka, severnokorejski oprez da im se ne dogodi Libija, ali i interesi drugih sila otežavaju pregovore, tvrde sagovornici Miroslava Lazanskog u emisiji "Na nišanu"

U emisiji „Na nišanu Lazanskog“ nekadašnji jugoslovenski ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović i novinar i politički analitičar Jovan Džon Bosnić razgovarali su o tome koliko je ozbiljna američka ping-pong diplomatija o Severnoj Koreji i da li eventualni samit u Singapuru može doneti neki rezultat.

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da odloži sastanak sa severnokorejkim liderom Kim Džong Unom izgleda neozbiljno, kaže Jovanović, ali treba imati u vidu da je na čelu SAD privrednik koji na politički teren prenosi pregovaračke trikove iz trgovine.

- Za njega je važno da budućeg sagovornika na neki način izvuče iz ravnoteže, natera ga da malo razmišlja i o alternativnim mogućnostima, neprijatnijim i da tom prilikom otkrije neku svoju slabost. To je deo toga. A s druge strane, izgleda da Trampova okolina ukazuje da bi prebrzo bilo da se organizuje jedan politički sastanak na vrhu, s obzirom da nisu sve prethodne pripreme odrađene, a to znači da suprotna strana nije dovoljno isceđena u prethodnim razgovorima - objašnjava Jovanović.

Jovanovićeva pretpostavka je da američke diplomate nisu od severnokorejske strane izvukle sve ono čime Severna Koreja raspolaže kao alternativnim rešenjima, kako bi identifikovali slabosti koje bi mogli da iskoriste u razgovorima na vrhu.

- Drugo, Tramp ima i problem sa Japanom i Južnom Korejom, koje bi volele da se oslobode nuklearnog potencijala Severne Koreje, ali to bi značilo i kontrazahtev, da se američki nuklearni potencijal na tom prostoru povuče, što bi oslabilo i Južnu Koreju i Japan, tim pre što Japan ima mali kompleks vizavi Kine, koja je velika nuklearna, finansijska i pomorska sila. To je nešto što Tramp takođe mora da ima u vidu. Ako ne zadovolji njih ili ih ne umiri u dovoljnoj meri, rizikuje da oslabi taj beočug partnerstva - kaže Jovanović.

To je vrlo važno, dodaje on, zbog američke premoći u Pacifiku, za koju se Tramp bori i suprotstavlja Kini. On očekuje da pregovaračkih trikova prenesenih iz ekonomije u politiku bude još u pregovaračkom procesu između SAD i Severne Koreje.

- Dosadašnji predsednici svi su bili politički orijentisani, niko nije imao taj privredni bekgraund, niti je izrastao iz njega, iako je nešto o tome znao. A Tramp je izrastao iz toga, čak mu je i otac bio privrednik, tako da imamo specifičnu situaciju na koju politički ljudi i u Americi i u svetu nisu navikli ili nisu dovoljno navikli - kaže Jovanović.

Sa jedne strane, zamerka Trampu može da ide u pravcu da američki predsednik nije dovoljno jasno identifikovao šta su minimalni, a šta su maksimalni zahtevi Amerike.

Sa druge strane, nijedna nova nuklearna sila nije stavljena pred zadatak da se odrekne svega da bi joj se štitila nezavisnost, kao što je slučaj sa Severnom Korejom.

Politika hoću-neću je karakteristična za politiku Donalda Trampa, ocenjuje Bosnić.

- Ako proverite kako je vodio biznis pre nego što je došao na vlast, ispostavlja se da je radio isto. Uvek je tražio da nađe bolju situaciju za sebe — poništi, pa ponovo probaj, idi u bankrotstvo, pa počni ponovo - kaže Bosnić.

Takvi principi mogu da važe i u diplomatiji, s obzirom da su koreni diplomatije u trgovini. Međutim, danas se takođe zna da će svako ko se razoruža proći kao libijski vođa Muamer el Gadafi, kaže Bosnić. Kimovo okruženje to pažljivo prati i neće dozvoliti da se tako nešto dogodi sa Severnom Korejom.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija