• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs/ informer.rs

30.05.2018

14:26

(VIDEO) LAZANSKI: NATO je Albancima na KiM obezbedio ORUŽJE, VEŽBE, OBUKU!

Politika

(VIDEO) LAZANSKI: NATO je Albancima na KiM obezbedio ORUŽJE, VEŽBE, OBUKU!

Podeli vest

Vojni analitičar Miroslav Lazanski gostujući na TV Pink istakao je da pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga odlaze u inostranstvo kako bi u misijama stekli potrebno vojno iskustvo, a sve pod okriljem NATO snaga, sa kojima zajedno i treniraju

Vojni analitičar i spoljnopolitički komentator "Politike" Miroslav Lazanski, govoreći o ostanku Kfora na teritoriji KiM, ističe da su međunarodne snage ušle na KiM pod oznakom UN, a da se to posle pretvorilo u prisustvo NATO snaga.

Kada je reč o napadima na Srbe i izostanak reakcije, ističe da to nije ništa novo i da moramo biti realni.

- Snage Kfora neće rizikovati povređivanje svojih vojnika ukoliko treba da intervenišu u korist Srba na KiM. S jedne strane imamo preteće izjave Albanaca koji kažu da, ako ne bude po njihovoj volji, izazvaće nerede, rat, a s druge strane Kfor se drži pasivno ukoliko nisu napadnuti njihovi pripadnici, i baš ih briga da intervenišu ako to znači rizik po živote njihovih pripadnika. S treće strane imamo našu poziciju koja je vrlo teško sa veoma malim manevarskim prostorom i na političkom, i na vojnom planu - kaže vojni analitičar za "Novo jutro".

Lazanski podseća da je Srbija za kompromis, ali da se postavlja pitanje šta u tom kompromisu nudi druga strana.

- Očigledno da ne nude ništa. Zapad to smatra zakovanim rešenjem. Formiranje ZSO ne treba da smatramo kompromisom, jer je ono dogovoreno Briselskim sporazumom - podvlači Lazanski.

Kako kaže, vojska Kosova već postoji, samo se ne zove tako.

- Imaju celu vojnu hijerarhiju, vojnu strukturu, nemaju teško naoružanje, ali mogu da ga dobiju. Imaju obuku od strane NATO, imaju puške koje im je NATO dao, imaju vojne vežbe, a pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga odlaze u misije u inostranstvu, u Avganistan, Irak, o čemu se ne piše. Tamo treniraju zajedno sa NATO snagama - kaže Lazanski.

pink.rs

Govoreći o izjavi Envera Hodžaja da je prisustvo Unmika na KiM nepotrebno, Lazanski ironično kaže da je održiva stabilnost prisutna i da se ogleda u razbijanju glava srpskog stanovništva i napadu zdravstvenih stanica.

- Ovo je kao divlji zapad. Jedinstven je primer da se u 21. veku u Evropi napada jedna zdravstvena ustanova. Napasti zdravstvenu stanicu je kao napad na vozove na divljem zapadu - kaže Lazanski.

Govoreći o izjavi Veslija Klarka da na teritoriji Balkana postoje "sile koje kreiraju stres", Lazanski kaže da je ovo samo dokaz da je katastrofa kada generali odu u penziju i počnu da se bave politikom.

- Nije ga bilo jedno vreme, a sad ponovo "jaše". Verovatno planira neke biznise planira na KiM, pa mora da zaradi ulaznicu. Njegova opasnost i njegov značaj ogledaju se samo u sadašnjim njegovim vezama sa Pentagonom - kaže Lazanski, dodajući da se ovakve izjave uklapaju u kliše antiruske histerije na zapadu koja poprima ogromne razmere.

pink.rs

Govoreći o ruskom sistemu S-500, ističe da je to odličan sistem i verovatno najbolji u svojoj kategoriji.

- Rusija je oduvek imala najbolje protivavionske raketne sisteme i SSSR ima najbolju tradiciju u proizvodnji PVO sistema - kaže vojni analitičar.

Kako kaže, Vladimir Putin odlično radi na "odvajanju" Turske od NATO, te počinje, smatra, erozija južnog krila NATO.

- Erdogan ima problem sa Amerikom, u odnosima sa Grčkom, sa Izraelom, Sirijom i ona je na više pravaca u vrsti konfliktne situacije. Rusi to koriste da relaksiraju odnos sa Turskom, zbog ekonomije, Bosfora i Dardanela kuda prolaze vojni brodovi. Turska Rusiji nije uvela sankcije, a tu je i ovaj tok. Sve ovo su razlozi da se približe - kaže analitičar.

Kada je reč o migrantima, Lazanski smatra da je novi migrantski talas moguć s nastavkom produbljivanja krize između Izraela i Irana.

Lazanski ističe da bi zemlje šireg Balkana trebalo da ukinu carinske barijere, kako bi trgovina počela da ujedinjuje region. Kada je u pitanju Evropa, on ističe da je logično da se ona ne može baviti Balkanom na dnevnom nivou, te da je EU zabavljena sopstvenom problematikom.

- Vidimo političku krizu u Italiji, odnose između Grčke i Turske, migrantska kriza, višegradska grupa, pitanje sankcija Ruskoj Federaciji, Amerikanci pritiskaju Evropu oko uvaza aluminijuma i čelika, bune se oko Severnog toka 2... - podseća Lazanski.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
GajbexG

pre 5 godina

Zato sto oni jednostavno moraju u sve da se mesaju i svakoj corbi da budu mirodjija...

Ema

pre 5 godina

KFOR nije na Kosovu zbog svojih pripadnika i ne moze da bude pasivan on je tu po rezoluciji da zastiti Srbe na Kosovu.

SILA

pre 5 godina

Pored tolike srpske propagande o ustašama i pokliču ZDS i Jasenovcu eto sve uzalud, Hrvatska je potpisala ugovor sa Izraelom o VOJNOJ saradnji pa posle 12 aviona F16-Oluja, kupuje od Izraela i 6 bespilotnih letelica za nadzor granice i 12 PVO Spyder sa kojim se Izrael brani od Hamasa a Hrvatska njima prodaje hrvatske puške VHS2 jedne od najboljih na svetu a već do kraja ove godine dolazi hrvatima 16 MLRS lansera na poklon iz amerike i 2 kupljena Blek Havk helikoptera a do 2020 dolazi njih još 13kom...kako neće kad će zarada od turizma i ove godine u Lepoj tuđoj biti veća za milijardu evra e sad kad bi srpski mediji napravili analizu koliko je tu para od Srba iz Srbije i BiH to bi bilo jako interesantno.

Nikola

pre 5 godina

Svima nam je jasno da NATO stoji iza svih Albanaca na Kosovu, ali Srbija može poštenom borbom, dijalogom i dobrom diplomatijom da pobede Albance sa Kosova.

Petar

pre 5 godina

Dzaba im obuka kad nemaju ni hrabrosti ni srca, oni su obicni misevi!

djordje

pre 5 godina

Ni to im nece moci pomoci kad su jadni,bedni a pre svega kukavice su i to velike.

mihajlo

pre 5 godina

Već bi trebalo da , konfliktnih situacija, ne bude na ovim područjima!

Dragan

pre 5 godina

Ето чему служи НАТО и како ми губимо тло под ногама! НАТО троши милијарде долара да би обучавала терористе широм света које ће користити углавној британским и америчким интересима да потчињавају независне народе!

Mia

pre 5 godina

Opšte poznato je da je NATO zaslužan za sve što albanci na Kosovu poseduju, samo se o tome dugo ćutalo...

paramonte

pre 5 godina

NATO i albanci su deo iste kriminalne bande.

Flavie Felix IV

pre 5 godina

Džaba sve,treninzi,obuke,oni su nule,funjare,jajare kao ustaše,balije.Glume ludilo pa kad dobiju po njušci,kao devojčice idu po svetu i kmeče branite nas od Srba.Ma ima da vas gazimo funjare uvek.A oružije pa i Iračani imali najbolje 90tih pa su bežali pred amerima dok smo mi stali na crtu sa oruzijem iz 60tih nisu smeli pešadijom ni korak u srbiju.BRAĆO SRBI VIŠE SE ONI PLAŠE NAS DA NE POLUDIMO I KRENEMO DOLE DA IZGAZIMO TU GAMAD NEGO MI TIH NJIHOVIH HOLIVUDSKIH MANEKENA.

Sreta

pre 5 godina

Za zapad, ta teritorija predstavlja odličan strateški položaj. Znali su da Srbija nikada neće pristati na to, pa su stoga i pridobili Šiptare.

Miloš

pre 5 godina

Lazanski priča istinu, NATO je poslat kao nezavisna institucija koja ima zadatak da smiri nemire. Oni umesto toga pospešuju nemire i daju podršku Albancima!

Drndo Maroje

pre 5 godina

Nemojte citati niti komentarisati u Kuriru vesti i tekstove.Rade administratori koji iskljucivo pustaju komentare uze familije i botova....OVO SAD IDE NA SVE PORTALE ....ADMINE!!!!

Vanja

pre 5 godina

Valjda ce i tim Aalbancima neko stati na put!Ne mogu Srbi stalno ziveti u strahu na KiM!

Alhemičar

pre 5 godina

NATO na svaki način pokušava da napravi tenziju i sukob u ovom delu regiona,.

Mare

pre 5 godina

Bas me zanima za sta se to sprema Kosovske bezbednosne snage, da nece da okupiraju KiM.

maki

pre 5 godina

To je ono, licemerno. Sa jedne strane, svi nas tapkaju po ledjima, sa druge strane, svi nam rade iza ledja. Ozbiljne igre su u pitanju, a svi sa zapada stalno govore kako treba da se sacuvaju mir i stabilnost u regionu.

Cica

pre 5 godina

Zna se sve to,pa vise i ne kriju. Ne bi oni bili toliko bahati i gluvi na zakon da nemaju takvu podršku.

marko

pre 5 godina

lazanski mnoge stvari zna kako stoje i veoma je nezgodna situacija

GajbexG

pre 5 godina

NATO je na Kosovu i Metohiji radio sve samo nije ono sto treba.

mala

pre 5 godina

Tu nije samo nato umessan, tu se ameri najvise pitaju.

Ivan

pre 5 godina

NATO je pruzio punu podrsku albanskim teroristima i podrzava ih u vrsenju zlocina sto je za svaku osudu.

mala

pre 5 godina

Od samog pocetka se vidi da je NATO na strani albanaca.

Vida

pre 5 godina

NATO je sramna tvorevina koja podrzava zlocince.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Ма све им дао...Осим ... - " МУДА"...!!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija