• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić

31.05.2018

22:22

USTAŠE DIVLJAJU-EU ĆUTI!  NAJCRNJI FAŠIZAM: Srbima u Saboru Hrvati oduzimaju pravo glasa!

Politika

USTAŠE DIVLJAJU-EU ĆUTI! NAJCRNJI FAŠIZAM: Srbima u Saboru Hrvati oduzimaju pravo glasa!

Podeli vest

Više od 450.000 Hrvata potpisalo peticiju kojom se traži da se srpskim poslanicima u Hrvatskoj zabrani da glasaju o izboru Vlade i budžetu. Sledi referendum o oduzimanju glasa Srbima

Neoustaški režim u Zagrebu, u maniru najgorih i najcrnjih fašista, sprema se da Srbima u Hrvatskoj oduzme pravo glasa i odlučivanja.

Više od 450.000 Hrvata potpisalo je peticiju kojom se traži da se srpskim poslanicima u Saboru zabrani da glasaju o izboru Vlade i budžetu. Ukoliko hrvatski parlament ustanovi da su glasovi validni, uslediće referendum na kome će se glasati o oduzimanju glasa srpskim poslanicima! Hrvati ovako žele da politički izoluju Srbe i od njih naprave građane drugog reda.

Provera potpisa

Desničarska Građanska inicijativa "Narod odlučuje" saopštila je

Hitlerovska ideja

"Ideja po kojoj bi Srbi bili tretirani kao građani drugog reda vraća nas u mračna vremena, kao što je period Drugog svetskog rata na ovim prostorima"

Jelena Vukoičić, politikolog

da je za raspisivanje referenduma bilo potrebno 374.740 potpisa, a da je peticiju podržalo više od 450.000 ljudi. Prikupljanje potpisa trajalo je od 13. do 27. maja, a referendumsko pitanje koje se traži glasi: Jeste li za to da se iza člana 72 Ustava doda član 72a: Poslanici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Sabora, osim o poverenju Vladi i donošenju budžeta?

Prikupljene potpise proveravaju nadležne institucije, a iz Sabora poručuju da će referendum biti održan ukoliko se ustanovi da su potpisi validni i da je prikupljen dovoljan broj.

Komentarišući ovu inicijativu, lider SDSS Milorad Pupovac kaže da je Hrvatima cilj da Srbe i druge manjine isključe iz političkog života.

- Hrvati žele da Srbima kao predstavnike odrede ljude koji će njima biti po volji. Ali, pre svega, treba proveriti sakupljene potpise. Potom Sabor treba da odluči da li je ova inicijativa ustavna ili ne. Još ništa nije gotovo... - naglašava Pupovac.

Politikolog

mojugao

GORDAN JANDROKOVIĆ PREDSEDNIK SABORA

Ukoliko se utvrdi da su potpisi ove inicijative verodostojni i da ih je dovoljan broj, onda ćemo najverovatnije ići na referendum.

Jelena Vukoičić ističe da je ovo jedna od najkontroverznijih inicijativa u Evropi, koja bi svakako bila presedan.

- Ako se desi da hrvatski Ustavni sud dozvoli referendum, to će biti skandalozna odluka, protivna svakom ljudskom pravu. U današnjem svetu, u kojima vladaju kakvi-takvi demokratski principi, ovakvih primera ne bi smelo da bude. Ideja po kojoj bi Srbi bili tretirani kao građani drugog reda i niža bića vraća nas u mračna vremena, kao što je period Drugog svetskog rata - objašnjava Vukoičićeva.

Oživljavaju fašizam

Ivan Kostić iz Odbora za dijasporu i Srbe u regionu kaže da je ovo neverovatno sramna inicijativa.

Stejt department: Veličanje ustaštva u Hrvatskoj

Veličanje ustaštva, istorijski revizionizam i negiranje holokausta neki su od problema sa kojima se suočava Hrvatska, upozorio je američki Stejt department u izveštaju za 2017. o stanju religijskih sloboda u svetu.

Između ostalog, navodi se da su udruženja Jevreja, Srba i antifašista bojkotovala državnu komemoraciju u Jasenovcu, pošto je tamo ranije bilo postavljeno spomen-obeležje ratnih veterana sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni". U izveštaju se podseća da brojne nevladine organizacije traže zabranu korišćenja ustaških simbola.

- To potvrđuje navode stranih medija da je Hrvatska dom najvećeg oživljavanja fašizma u Evropi. Sabor je spreman da i ovakve inicijative iskoristi za marginalizovanje srpske manjine, mimo svih propisa i svih odredbi međunarodnog prava. Vlada Srbije kroz bilateralni sporazum sa hrvatskom Vladom mora da zaštiti prava naših sunarodnika, koja su ionako već ugrožena - zaključuje Kostić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mane

pre 5 godina

Dosta je bilo kuknjave i pasivnosti ,vreme je da uzvratimo slicnom merom ,u Srbiji zive Hrvati ,neka malo osete posledice politike "lijepe njihove".

Taki

pre 5 godina

Oni mogu da zele ali da ce biti redje...Hrvati žele da Srbima kao predstavnike odrede ljude koji će njima biti po volji.

Tijana

pre 5 godina

Kroz istoriju srpski je narod bio toliko marginalizovan i uništavan. Jako je bitno da se nacionalno osvestimo i da znamo da je nacionalizam, izražena ljubav prema svom narodu. Mi nismo fašisti poput suseda u tome je velikaa razlika.

Zora Vukovic

pre 5 godina

Skandalozno je ovo sto rade u Hrvatskoj.

Lenka

pre 5 godina

Ko kako radi tako će i proći, mi se trudimo svim silama da sa susedima održimo dobre odnose a oni se bave samo provokacijama.

Mica

pre 5 godina

Ma nek nam sve zabrane, ne znam samo dokle ce EU da cutu, sta je potrebno da se desi da bi reagovali na ovakvo ponasanje Hrvata.

jelenko

pre 5 godina

Ovo je strašno! Koliko nas degradiraju...nemam reči.

Maša

pre 5 godina

Kao da je ovo nešto novo,kao da su i do sada Srbi imali neka prava,molim evropsku uniju da se uključi i vidi kakva prava danas Srbi imaju u Hrvatskoj.

spartangirl

pre 5 godina

Hoće li nekad nekonreći ovim Hrvatima - Dosta bre više!

sasa

pre 5 godina

pokusavaju da uskrate osnovna prava,ovakvom ponasanju se mora stati na put

Bojan

pre 5 godina

U Hrvatskoj buja fašizam ali to nikome u EU ne smeta !!

Cica

pre 5 godina

Sve više mi se čini da je ovo neka skrivena kamera ili ispitivanje naših granica tolerancije , test...koji za sada uspešno polažemo,ali sve je ovo ne fer, i pitanje koliko strpljenja ima narod ali i njegovi predstavnici.

skojevac

pre 5 godina

Број показује колико усташа има, а укидање права да бирају... то значи паралелна власт. Шиптарима ништа није фалило па су од 1945 радили шта су хтели. Тајно и јавно.

Petar JVetar

pre 5 godina

Да ли је ова димензија у којој живимо, она у којој су створене УН са свим повељама и правима или се једног тренутка десила нека физичка промена? Господе боже!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija