• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.06.2018

11:29

VUČIĆ: Zločinac odgovara samo jednom, žrtva bez podrške daje odgovore čitav svoj život

Politika

VUČIĆ: Zločinac odgovara samo jednom, žrtva bez podrške daje odgovore čitav svoj život

Podeli vest

Zločinac kada bude uhvaćen odgovara samo jednom, dok žrtva bez podrške društva mora da daje odgovore čitav svoj život, i sebi i onima koji je na to teraju, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da se mora obezbediti stalna pomoć i podrška žrtvama i svedocima u krivičnim postupcima. 

- Najveća pomoć koju možemo da pružimo žrtvama je da pravdu ne tražimo selektivno, zato je odgovor na pitanje ko su žrtve kriminaliteta politički, ali pre svega narodni odgovor - rekao je Vučić, otvarajući konferenciju povodom pokretanja projekta "Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji". 

On je istakao da će nam taj projekat pomoći da dobijemo nacionalni sistem zaštite žrtve u krivičnom postupku u skladu sa našim osnovnim opredljenjem - da obezbedimo vladavinu prava i pravnu zaštitu svim građanima Srbije. 

Valdavina prava, podvukao je, nije konačno dostignuće već stalna obaveza, a pravda je odgovornost, obaveza delovanja i nije stanje koje se održava samo po sebi. 

- Pravda ne sme da postoji u samo u sudovima, već mora da bude deo čitavog sistema - podvukao je predsednik Srbije. 

Vučić i KuburovićTanjug

Vučić i Kuburović

On je rekao da je veoma teško postiće pravdu, počiniocu zločina izreći pravu kaznu i omogućiti mu kasniju rehabilitaciju, a žrtvi zadovoljenje pravde i povraćaj na stanje pre zločina. 

- Žrtve su često onemogućene da zahtevaju pravdu i nas je posao, naša sveta obaveza da to radimo umesto njih - naznačio je Vučić i dodao da često okruženje žrtava trpi posledice zločina. 

Ukazao je da ima naročito gnusnih i teških krivičnih dela, zbog kojih se celo društvo oseća povređanim i izneverenim, a u ljudima se pojavi sumnja u sistem vladavine prava. 

- Ta sumnja je veoma stara. Još je Ciceron rekao - što više zakona, to manje pravde. Naša je dužnost da se borimo da se to promeni i da stvorimo sistem koji će žrtvu da štiti - rekao je Vučić. 

Istakao je da se ne sme zaboraviti da su osim žrtava, zločinom pogođeni i drugi - porodice, prijatelji komšije, te da je važno da svedoci imaju čvrto poverenje u sistem krivičnog pravosuđa. 

- Svako svesno odbijanje nekoga da svedoči i ukaže na istinu nanosi štetu žrtvi, društvu, ali i svakom pojedincu jer ga svsrtava u red potencijalnih žrtvi - rekao je Vučić i poručio da moramo i možemo da učinimo mnogo kako bi zaštita svedoka i drugih učesnika krivoičnog postupka bila sigurnija, brža i standardizovanija. 

Vučić, KuburovićTanjug

Vučić, Kuburović

Nema, kazao je, mesta improvizaciji i snazlazenju od slučaja do slučaja, posbeno ako je reč o ranjivim grupama, a naročito o deci.Zato nam je, poručio, potreban nacionalni mehanizam, profesionala i dobro razrađen, sa obučenim službenicima, protokoli ik standardi i jasna podela uloga između državnih organa. 

- A, pre svega da priznamo da se greške događaju, a a predraduse postoje. Nažalost, postoje situacije u kojima krivično pravni sistem umesto da zaštiti - reviktimizuje žrtvu, pogotovo kada je rec o delima protiv polnih sloboda - rekao je Vučić i istakao da su žene u posebno teškom položaju. 

Srbija, podvukao je, mora da ima jasnu politiku u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom. Dodao je da od medija ne traži ništa i ne ocekuje ništa, ali da će biti srećan ako vidi drugačije izveštavanje o krivičnim delima i bez glorifikacije zločinaca i njihovih izjava.

 Istakao je da je pravda i njegova odgovornost kao predsenika države, i precizirao da se ove godine od 9.753 predstavki koje je dobio, 80 odsto ticalo rada pravosuđa, ali da su to jedine na koje nije pružao odgovor jer poštuje nezavisnost sudstva i pravosuđa. Ali, ukazao je, to govori da naši ljudi u jednom delu ne doživljavaju sudove kao pravične.

 - Zato, zbog društva pravde očekujem i od ministarstava unutrašnjih poslova i pravde da u efikasnom politikom zaštite žrtve - rekao je Vučić. 

Projekat "Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji" je vredan 1,5 miliona evra, finansira ga EU, a sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji. Trogodišnji projekat treba da pomogne Srbiji u stvaranju Nacionalne strategije za podršku svedocima i žrtvama u krivičnom postupku i da napravi dobru koordinaciju i poveže sve nadležne institucije u cilju efikasne zaštite žrtava i svedoka u krivičnom postupku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Nema pravne države u Srbiji...dok se nose..."nanogice"...!!

novak

pre 5 godina

Bez uvrede ostalima ,ali Vucic je jedan od najpametnijih drzavnika koje smo ikad imali

mirko1964

pre 5 godina

Zaista je potreban zakon koji stiti zrtve, kako bi se oslobodile straha i prijavile nasilnike.

MIlica

pre 5 godina

Velike se greske po sudovima dogadjaju kao i propusti. Krozn razne price, cujes, ovaj je platio ovog, onaj je platio onog, silovatelj na slobodi siluje opet istu zrtvu? Postavlja se pitanje? Sto je uopste na slobodi, i sto niko nije reagovao na vremee. Drago mi je da konacno cujem da ce zrtve i svedoci imati zastitu drzave, a vala bilo bi dobro malo procesljati sudove , tj.. sudije po kom sistemu rade. Pozdravljam vest!

Andrijana

pre 5 godina

Pravda mora da postoji i u svesti drustva i gradjana, u Sudovima moze samo ostrijim sankcijama prema pociniocima dela.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija