• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.06.2018

09:57

PRODATA REZIDENCIJA SFRJ U NJUJORKU ZA 12,1 MILION DOLARA: Koliko ćemo dobiti mi, a koliko Hrvati?

Politika

PRODATA REZIDENCIJA SFRJ U NJUJORKU ZA 12,1 MILION DOLARA: Koliko ćemo dobiti mi, a koliko Hrvati?

Podeli vest

Hrvatska je saopštila da će od prodaje njujorške rezidencije bivše SFRJ, toj zemlji pripasti nešto više od dva miliona dolara

Prodajom za 12,1 milion američkih dolara, prema utvrđenom odnosu i nakon izvršenja obaveza na osnovu participiranja u nužnim troškovima održavanja nekretnine od 1992.-2018. godine, u budžet Hrvatske biće uplaćeno 2.075.103,07 dolara, saopštilo je u subotu hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova. 
Identitet kupca stana na prestižnoj Park Aveniji zasad je nepoznat, a mediji prenose da je on iz Njujorka i da dolazi iz sveta finansija, navodi Hina.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je ranije saopštilo da su države sukcesori bivše SFRJ u četvrtak u Njujorku potpisale ugovor o zajedničkoj prodaji rezidencijalnog stana bivše SFRJ na adresi 730 Park Avenue za ukupno 12,1 milion dolara.

TRESE SE HRVATSKA, KITAROVIĆEVA I PLENKOVIĆ SE ŽESTOKO SUKOBILI: Teške reči i uvrede koje su razmenili šokirale HDZ!

Zajednička prodaja rezidencijalnog stana u Njujorku prvi je ovakav slučaj u procesu sprovođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije i rezultat je velikog angažovanja svih država sukcesora u poslednje dve godine, te predstavlja značajan uspeh za sve strane, navodi se u saopštenju. 

U ovom procesu je Srbiji od prodaje ove nekretnine pripalo je 39,5 odsto neto prihoda, odnosno 3.487.939,21 dolara, ukazuje Ministarstvo.

Od ukupno dobijene kupoprodajne cene odbijeni su troškovi održavanja pomenutog objekta od 1. januara 1992. do dana prodaje (ukupno iznose 3.269.774,16 dolara) - koji su, takođe, raspodeljeni između svih država sukcesora srazmerno kvotama iz člana 3. Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije. 
Imajući u vidu da je ove troškove sve vreme plaćala Srbija, pomenuta sredstva biće refundirana Srbiji.

Pored rezidencije bivše SFRJ u Njujorku, u toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta bivše SFRJ (Stalna misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku, ambasada bivše SFRJ u Bonu, ambasada bivše SFRJ u Bernu i ambasada/rezidencija bivše SFRJ u Tokiju), napominje se u saopštenju. 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija