• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.06.2018

19:20

ĐORĐEVIĆ TRAŽI PODRŠKU: Podržite da Priština ne uđe u UNESKO!

Politika

ĐORĐEVIĆ TRAŽI PODRŠKU: Podržite da Priština ne uđe u UNESKO!

Podeli vest

 Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević danas je, na Generalnoj skupštini Konferencije evropskih Crkava u Novom Sadu, zamolio za podršku kada je u pitanju rešenost Srbije da ne dozvoli prijem Prištine u UNESKO

On je istakao da najveći deo kulturne baštine Kosova i Metohije čine primeri crkvene umetnosti i arhitekture srpskog naroda, saopštilo je resorno ministarstvo.

- Kosovski Albanci i prištinska vlast, ne samo da nisu dokazali da imaju kapacitet da neguju našu kulturnu baštinu, već su pokazali odsustvo volje da spreče njeno uništavanje od navodno spontano okupljenih grupa Albanaca u pogromu 2004. godine, a često i aktivno učestvuju na njenom uništavanju, čemu možete posvedočiti danas, kada se gradnjom obilaznice autoputa ugrožava manastir Visoki Dečani - istakao je Ðorđević.

On je naglasio da je stav predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije da se u pregovorima sa privremenim institucijama u Prištini nađe kompromisno rešenje - rešenje kojim nijedna strana neće biti sasvim zadovoljna, ali će obe strane dobiti ponešto. 

Ministar Ðorđević je dodao da je, dolaskom Vučića, ustanovljen jedan sasvim novi put Srbije - jedna jasna vizija ekonomskog, privrednog i društvenog oporavka u kojoj će se iz srpske tradicije crpeti samo ono što je najbolje.

- Cilj koji je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić postavio pred sebe i sve nas veoma je visok, ali nije nedostižan. Za uzor nam može poslužiti jedna Švajcarska, koja je pravi primer države čiji su stanovnici sve do polovine 17. veka važili za najefikasniju najmničku vojsku u Evropi, da bi nakon toga usledila potpuna pacifikacija, a time i prosperitet njenih građana, koji danas uživaju jedan od najvećih životnih standarda u svetu - rekao je Ðorđević.

On je dodao da je za tako veliki iskorak potreban snažan zaokret u mentalitetu i svojevrsno otrežnjenje da bi se nakon dva veka duge tradicije stalne konfrontacije sa susedima i međusobnih sukoba i nepomirljivih podela, Srbija konačno okrenula potpunom definisanju i ostvarivanju sopstvenih nacionalnih interesa, oslanjajući se isključivo na sopstvene snage i potencijal. 

Ðorđević je istakao da je Srbija postigla konsenzus oko dva najvažnija pitanja za budućnost, a to su strateška opredeljenja da je Srbija vojno neutralna zemlja i punopravno članstvo u Evropskoj Uniji.

- Smatram da je punopravno članstvo Srbije u Evropskoj Uniji u najboljem interesu naših građana, pre svega zbog usvajanja i primene visokih evropskih standarda na polju ljudskih prava, jačanja institucija društva, razvoja privrede i tržišne ekonomije. Vlada Republike Srbije i celokupno srpsko društvo potpuno je posvećeno tom procesu - rekao je on.

Ðorđević je naglasio da je cilj da se Srbija prilagodi da bude na takvom nivou da EU traži da Srbija postane njena članica. 

Kako je naglasio, Vlada Srbije svakodnevno radi na ostvarenju tog cilja, posebno, naglasio je, premijerka Ana Brnabić, koja ministre u svakodnevnom kontaktu informiše i "tera da radimo, neprestano traži više od svih nas".

- To mislim da je pravi recept da Srbija uđe u EU, ali ne bi bilo dobro da uđemo tako što će neko da nam progleda kroz prste. Bilo bi dobro da Srbija ispuni sve što se od nje očekuje, a da to bude u interesu njenih građana i tako uđe u EU - poručio je Ðorđević. 

Za to će, naglasio je, biti potrebna podrška svih prisutnih.

- Želimo da budemo deo EU, ali za to nam treba vaša pomoć, vaša vera u nas i u Srbiju. Mislim da kao zajednička i velika porodica moći ćemo da budemo jači i uspešniji u svemu što radi EU i Srbija zajedno s EU - rekao je Ðorđević. 

Zahvalni smo za odgovoran i konstruktivan stav i razumevanje koje Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej i Srpska pravoslavna crkva imaju kada je reč o našem pristupanju rešenju kosovskog pitanja", istakao je Ðorđević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Andrijana

pre 5 godina

Nadam se da nece dobiti ulazak u UNESKO , koliko znam ovo je drugi put da trazi tako nesto prvi put je odbijena.

Nena

pre 5 godina

Priština ne sme ući u UNESKO! To nećemo dozvoliti!

sale

pre 5 godina

Djordjevic zastupa interese Srbije i njenog naroda.

Elizabeth

pre 5 godina

Interesi Srbije moraju biti maksimalno zaštićeni.

sasa

pre 5 godina

Tamo nikad nece i netreba da imaju stolicu i pravo glasa.

Aleksandar

pre 5 godina

Kosovo nikada neće biti primljeno u UNESCO dokle god je Srbija rešena da brani svoje suvereno pravo na teritorijalnu celovitost i dok ima svoje prijatelje iza sebe Rusiju, Kinu , Španiju....

jelenko

pre 5 godina

Nikako! To bi bila otvorena provokacija prema Srbiji.

Maja

pre 5 godina

Onima koji su unistavali i palili crkve nije mesto u UNESKO.

Filipovic

pre 5 godina

Sve je više zemalja koje se protive odluci da se Kosovo primi u razne međunarodne organizacije. Nadam se da tako neće biti primljena ni u UNESCO.

Ivana

pre 5 godina

Kosovo ne zasluzuje da udje u UNESKO i to za to treba da se borimo.

Petar Pan

pre 5 godina

Nadam se da ce dobiti podrsku i da se to nece desiti! Svako clanstvo bilo kakvih organizacija, a tice se Kosova, je korak dalje ka nezavisnosti!

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija