• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Sputnjik

05.06.2018

22:17

ZEMLJE EU TRAŽE VELIKU PROMENU U DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Sumnjivo im zašto MOGERINI SVE DRŽI U TAJNOSTI!

Politika

ZEMLJE EU TRAŽE VELIKU PROMENU U DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Sumnjivo im zašto MOGERINI SVE DRŽI U TAJNOSTI!

Podeli vest

Zemlje-članice Evropske unije (EU) zahtevaju da budu uključene u konačnu fazu dijaloga između Beograda i Prištine, koji bi vodio do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, piše "Radio Slobodna Evropa"

Države-članice počele su, naime, da negoduju zbog netransparentnosti političkog dijaloga, posebno u vezi sa poglavljem koje se odnosi na izradu konačnog sporazuma, navodi Slobodna Evropa.

To je, kako kaže "Slobodna Evropa", istaknuto u petak, 1. juna, na sastanku gde su predstavnici EEAS usmeno obavestili predstavnike zemalja-članica EU o procesu dijaloga.

Kako se navodi, zemlje-članice nisu zadovoljne što su potpuno isključene iz tog procesa, a kako objašnjavaju diplomatski izvori, tim koji u Briselu vodi dijalog ni u jednom trenutku ne konsultuje države-članice, čak ni one koje se smatraju većim ili važnijim.

- Dijalog ulazi u kritičnu fazu, a zemlje-članice nisu uključene u izradu konačnog sporazuma, koji će biti istorijski. Postajemo sumnjičavi zašto tim Federike Mogerini sve ovo drži u velikoj tajnosti - rekao je za RSE jedan diplomatski izvor.

ŠIPTARSKA UJDURMA: Priština odbila poziv u Brisel, NEĆE RAZOVOR "SAMO" O ZSO!

On je dodao da su izveštaji tima Mogerinijeve o dijalogu uglavnom "površni i sa pozitivnom notom", uz jedinu potvrdu da su obe strane posvećene postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

PUTINA MUNDIJAL NEĆE SPREČITI DA KIJEV NAUČI PAMETI: Ako Porošenko krene na Donbas žestoko će dobiti po prstima!

Kako su izvori objasnili, oni koji u Briselu vode taj dijalog "jure za kalendarom, a ne suštinom", jer će se postizanje najavljenog sporazuma između dvojice predsednika poklopiti sa okončanjem mandata Federike Mogerini, kojoj će "istorijski sporazum između Kosova i Srbije služiti da iza sebe ostavi svoje političko nasleđe".

Tanjug

Imajući u vidu koja je težina tog sporazuma, koji će ostati takođe na leđima EU da ga se pridrži do kraja, zahteva se "otvaranje" Mogerinijeve i tima prema prestonicama EU i njihovo uključivanje u izradu konačnog sporazuma koji bi vodio do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

VELIKA VEST, RAK JE POBEĐEN: Molekularni biolozi uspešno "prisilili" ćelije imunog sistema da unište rak dojke!

Jedan od koraka zbog kojih se sada razgovara je ideja da se ovo pitanje uvrsti i u konačne zaključke na junskom samitu, gde će šefovi država i vlada EU razgovarati o prilikama na Zapadnom Balkanu, a radi se na tome da se jedna od tačaka u konačnim zaključcima odnosi na zahtev da i zemlje EU budu "obuhvaćene" u pripremama za sveobuhvatni sporazum između Srbije i Kosova, prenosi RSE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubo

pre 5 godina

Kako koji dan odmice ,sve vise sumnjam ,sve ovo sto se dogadja ,je cist dogovor i scenario .Naravno iz velikih kuhinja .Samo dok nam tresnu na sto ono sto su se dogovorili ,a narod ni nas ni njih niko pitati nece .Sto razloga za sumnju.Nista nije bez stopostotne kontrole .

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija