• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

06.06.2018

09:16

ŠPANIJA TRAŽI DA SE UKLJUČI U DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: Brisel radi netransparentno, UBRZANO I U TAJNOSTI!

Politika

ŠPANIJA TRAŽI DA SE UKLJUČI U DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: Brisel radi netransparentno, UBRZANO I U TAJNOSTI!

Podeli vest

Na sastanku članova Službe EU za spoljnu politiku u Briselu na kome su članice obaveštene o dešavanjima u vezi sa dijalogom, Španija i još neke zemlje Višegradske grupe negodovale su što nisu uključene u proces dijaloga Beograda i Prištine i zatražile da budu uključene

 Oni su izneli primedbe da taj proces nije transparentan i da, zbog neuključenosti u proces, imaju utisak da se na postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine radi ubrzano i u tajnosti, piše Blic.

Prema saznanjima, predstavnici tih država pokazali su otvoreno nezadovoljstvo na tom sastanku i zatražili da budu uključeni u poslednju fazu dijaloga Srbije i Kosova, koja bi, prema najavama, trebalo da rezultira potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma.

Španija je postala jako nervozna, kao i još neke zemlje koje nisu priznale Kosovo. Otvoreno su rekli na sastanku da je sve što radi Brisel o pitanju konačne faze dijaloga Beograda i Prištine netransparentno, kao i da ih niko ne konsultuje.
Oni su zatražili da budu obavešteni i uključeni u tu poslednju fazu pregovaračkog procesa", naveo je izvor blizak pregovorima i dodaje da prigovore nisu imale države Kvinte, odnosno najmoćnije članice EU, koje čak insistiraju da se pregovori dve strane što pre završe potpisivanjem sporazuma.

Ranije je Radio Slobodna Evropa citirao izvor, koji je rekao da su izveštaji koje članice EU dobijaju od Federike Mogerini oko dijaloga Beograda i Prištine "površni i sa pozitivnom notom", uz jedinu potvrdu da su obe strane posvećene postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

ĐURIĆ: Priština nema nameru da sprovodi obaveze koje je preuzela. ODBIJANJE DIJALOGA JE OPASNO!


Sagovornik upućen u tok pregovora navodi da je utisak da se sve prebrzo dešava, kao i da do maja sledeće godine, kada se održavaju izbori u Evropskom parlamentu, Brisel mora da pokaže rezultat u pregovorima Beograda i Prištine.

To naročito važi za visoku predstavnicu EU za spoljne poslove Federiku Mogerini, koja bi, kaže naš sagovornik, mogla da završi mandat bez ikakvog rezultata, ukoliko srpski i kosovski zvaničnici ne postignu sporazum.

Tanjug

Jedan od predloga sa pomenutog sastanka je da se uključivanje članica EU u izradu konačnog sporazuma Beograda i Prištine uvrsti i u konačne zaključke na junskom samitu gde će šefovi država i vlada EU razgovarati o prilikama na Zapadnom Balkanu.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, radi se na tome da to bude jedna od tačaka dnevnog reda.
Nadležni za Balkan iz zemalja članica se ovih dana redovno sastaju kako bi pripremili nacrt zaključaka koji će formalno biti usvojeni na samitu 28. i 29. juna.

Ako se u zaključke uvrsti i zahtev o uključivanju i zemalja članica u ovaj proces, onda će tim Federike Mogerini biti obavezan da ispoštuje zahteve zemalja Evropske unije koji bi ovim dokumentom dobili formalan karakter, preneo je "Blic".

ZEMLJE EU TRAŽE VELIKU PROMENU U DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Sumnjivo im zašto MOGERINI SVE DRŽI U TAJNOSTI!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Свака част Шпанији и Шпанцима...али да не буде неки плаћени... - " Солана"....?! Опрез није на одмет...!? Ђаво ( САД-е) ... - не мирује...!! Зна да је Шпанија против независног Косова... па се бојим да нам тако не "потуре".... - Кукавичије ( НАТО!) јаје...?! Мислим: Да српска дипломатија треба да ИНСИСТИРА , да Кина и Русија узму учешће ... Оне су креатори и потписници РЕЗОЛУЦИЈЕ 1244 УН. Значи наши.... - "ЖИРАНТИ"....!!

Dejan

pre 5 godina

Svaka cast Spaniji, i treba da se ukljuci u dijalog

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija