• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.06.2018

12:43

ĐURIĆ POZVAO EU DA SE OGLASI O STAVOVIMA APOSTOLOVE: Srbija je žrtva sistematskog gaženja Briselskog sporazuma

Politika

ĐURIĆ POZVAO EU DA SE OGLASI O STAVOVIMA APOSTOLOVE: Srbija je žrtva sistematskog gaženja Briselskog sporazuma

Podeli vest

Direktor vladine Kancelarije za KiM, Marko Ðurić, pozvao je danas Evropsku uniju da se izjasni o stavovima šefice delegacije EU Natalije Apostolove, koja je za učestale napade Albanaca na Srbe u južnoj srpskoj pokrajini rekla da je to "vraćanje milo za drago"

Takvim reagovanjem na više desetina napada, u kojima su ugroženi životi i imovina ljudim, Apostolova "šalje poruku teroristima i onima koji napadaju da su napadi dobrodošli", rekao je Ðurić i dodao:

- Smatram da EU treba da se izjasni o tome da li je stav gospođe Apostolove njen lični stav ili je to stav briselskih institucija.
Ðurić je gostujući na Pink tv upozorio da je usvajanjem rezolucije koja je omogućila ukidanje carina i stvaranje jedinstvene carinske zone sa Albanijom, Priština praktično potvrdila postojanje "velikoalbanske carinske unije".

Primetivši da ni sa tim u vezi međunarodna zajednica nije reagovala, Ðurić je je skrenuo pažnju da bi ta "vrsta recepta" mogla da destabilizuje Balkan.

REAGOVAO VULIN: EU da se ogradi od izjave Apostolove!

Šef vladine Kancelarije na KiM je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije predlagao stvaranje Balkanske carinske unije, kako bi države bolje ekonomski sarađivale, koju je upravo Priština odbila.

- Sada vidimo zašto, zato što je sve vreme želela etnički čistu velikoalbansku carinsku uniju - naveo je Ðurić.
On je upozorio da je ovaj potez Prištine protivan rezoluciji 1244, kao i svim drugim međunarodnim pravnim dokumentima i srpskoj volji.

Povodom učestalih napada Albanaca na Srbe na Kosovu i Methiji, Ðurić je istakao da predstavnici Srba na KiM nisu imali podršku i pomoć od tamošnjih institucija u takvim situacijama.

Marko ĐurićTanjug

Marko Đurić

Najavaio je skori sastanak predstavnika Srba sa KiM i predsednika Aleksandra Vučića, uveren da će, kako je rekao, tokom tog sastanka doći do konkretnih zaključaka u daljem delovanju srpskih predstavnika.

- Ono što građani treba da znaju, to je da je Srbija žrtva sistematskog gaženja Briselskog sporazuma, žrtva kampanja laži predstavnika prištinskih institucija, koji osim što pogrešno predstavljaju situaciju u dijalogu, do pre nekoliko dana tvrdili su da na KiM nema etnički motivisanih incidenata - rekao je Ðurić.
Podseća i da kosovska policija tvrdi da to nisu "međuetnički incidenti", a kada je, kaže Ðurić, američki predstavnik u Prištini Greg Delavi osudio napade na Srbe, "albanski predstavnici su promenili ploču, ali ne i situaciju na terenu, već su nastavili sa svojom velikoalbanskom kampanjom".

- Uveren sam u to da oni ovakvu politiku ne bi smeli da sprovode da nemaju podršku dela međunarodne zajednice. Skorija istorija nas uči da Albanci gotovo nijedan potez ne vuku bez konsultacija sa svojim najbližnim saradnicima i partnerima - ukazao je Ðurić.
Ističe da je za Srbiju važno što ima zemlje unutra EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, te da Srbija upravo sa tim zemljama "pažljivo neguje odnose i redovno ih obaveštava o svim aktivnostima".

- Naravno da nam je ta baza podrške ključna za naredni period kada je reč o KiM. Međutim, nema dileme da najsnažnije zemlje EU i SAD podržavaju nezavisnost i lobiraju za proširenje tog priznanja nezavisnosti, ali i za uključivanje Kosova u međunarodnim organizacijama. To su zemlje koje su veoma uticajne u međunarodnoj zajednici i to čini naš položaj težim - zaključio je Ðurić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bojan

pre 5 godina

Možda i Srbija treba da nepoštuje odredbe Briselskog sporazuma pa će se onda Evropska unija urazumiti.

Mina

pre 5 godina

Eu mora da objasni stav svoje predstaavnice na Kosovu.

Joko

pre 5 godina

EU prema Srbiji vidi politiku dvostrukih standarda.

Dana

pre 5 godina

Bio bi i red da se EU oglasi povodom bahatog ponasanja Apostolove.

Sale

pre 5 godina

Pa Brisel je i poslao Angelovu, od te osude nema ništa.

Sima

pre 5 godina

Ko zna koliko je para dobila Apostolova za ovu sramnu izjavu.

Rada

pre 5 godina

Besmisleno je i drzati nekog ko je rasisticki nastrojen na takvoj funkciji

Dr Agocen

pre 5 godina

Kad neko iz eu daje ovakve izjave ne može čovek da se ne zabrine.

Felix

pre 5 godina

Lepo Boga mi, da neće i kfor da počne da vrši nasilje nad Srbima?

Branko

pre 5 godina

Dzaba ti je trud Djuricu, narodna poslovica kaze: Svi oni pisaju u istu tikvu!!??? Zalosno je sto je to tako, ali ja ne vidim drugi razlog zasto sute i prave se slepi da ne vide sta se desava!!!??????

Anita

pre 5 godina

EU takodje svojim necinjenjem i ne reagovanjem na izjavu Apostolove koja je bukvalno propagirala nasilje nad Srbima na Kosovu i dala podrsku kao da je to u redu sebi pravi problem kao i dopustanje da se Briselski sporazum ne postuje i ne geleda na njega kao pravno obavezujuceg, a ona je garancija Briselskog sporazuma jer je treca strana potspisnica.

kiki

pre 5 godina

Pristini bi najbolje bilo da ispostuje sve iz sporazuma a ne da napada Srbe i da pokazuje agresivnost nad ljudima i decom.

Realan

pre 5 godina

Mozemo svi da posvedocimo tome da nas svet namerno provocira da bi mi napravili neki korak po kojem ce moci da nas nagaze i da nam otmu sve sto hoce.

helios

pre 5 godina

Sramota je da bilo ko od funkcionera EU izjavi ovakvu stvar, pogotovo kad su osetljivi nacionalni odnosi u pitanju dveju strana i ovako losih medjusobnih odnosa... pogotovo jer bi Pristina mogla to shvatiti kao podrsku u protivustavnim aktivnostima koje vec rade

Luka

pre 5 godina

Svi se prave ludi na nepostovanje ovog sporazuma, a da mi prekrsino i jedan clan, za tren oka bi nam se 1999.vratila u novijem, gorem izdanju.

Jadranka

pre 5 godina

Sasvi realan zahtev od strane Đurića,lično sam za još oštriju notu.

Altair

pre 5 godina

Tesko je istupati javno ispred svog naroda kako bi ga odbranio znajuci da celjusti svetskih sila motre na tebe ali je , istovremeno , i jako hrabro i ispunjavajuce znati da si nada svog naroda i d au tebi moze videti beskonacnu podrsku.

Maja

pre 5 godina

Srbija ce vecito ostati zrtva, jer nas i dan danas gaze!

MISA

pre 5 godina

SRBIJA JE URADILA SVE STO JE TREBALO I TO PO ZAKONU A PRISTINA PRSTOM NIJE MRDNULA,PA DOKLE TAKO.

Nataša

pre 5 godina

Na ovakve izjave čovek ne može da ostane nem, samo neka nam razjasne da li je to lični stav ili stav EU

buba

pre 5 godina

EU stiti I apostolovu I Siptare propala prozivka kao I uvek.

kristinad

pre 5 godina

Ukoliko se EU ne izjasni, znači da odobrova ponašanje kosovskih Albanaca.

GoranP

pre 5 godina

Nadam se da je njen licni stav! Mada me ne bi cudilo da je obrnuto...

Goran

pre 5 godina

Apostolova treba da bude kaznjena za ovaj govor mrznje!

Miloš

pre 5 godina

I pored velikog truda i vrednog rada koji predsednik i Vlada ulažu u rešenje problema KiM, evidentno je da Albanci imaju podršku EU i zato se tako ponašaju. Treba da ih je sramota!

Korisnik

pre 5 godina

Evropo dokle si stigla, da fašističke sluge vode glavnu reč. Zaboravila je Evropa ko je krvario da bi ona danas bila bogata i sigurna, hrvati, bugari, arnauti sigurno nisu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija