• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.06.2018

11:10

PREDSEDNIK VUČIĆ O KOSOVU: Da li mislite da Albanci neće krenuti da zauzmu sever naše pokrajine?!

Politika

PREDSEDNIK VUČIĆ O KOSOVU: Da li mislite da Albanci neće krenuti da zauzmu sever naše pokrajine?!

Podeli vest

Na pitanje novinara da li postoji papir koji se u medijima pominje, a koji predlaže konačno rešenje odnosa Srbije i Kosova, Vučić kaže - "procenite sami.

- Ja bolje da ne odgovaram. Mislim da svi znaju šta je tačan odgovor na to pitanje, bez obzira na to šta ko govori - rekao je predsednik Srbije novinarima.

Kako je dodao, pitanje Kosova je najteže i najodgovornije pitanje, koje oslikava sve naše, ali i njegove brige. „Daću vam odgovor zašto je to tako, najkraći, ali će trajati duže...", rekao je Vučić.

- Godine 2001-2002, u ekstazi otvaranja prema svetu gde je bilo mnogo dobrih stvari, poneke i loše, živeli smo u uverenju kako je Zapad sve što nam je radio, radio ne protiv nas, nego protiv Miloševića. Uveravali su nas da će se prvo rešavati standardi na Kosovu, pa onda status. Onda smo posle 2003. i ubistva premijera Srbije imali još veće napade na Srbe na Kosovu, učestale lakše napade. Onda se dogodio mart 2004. Pogrom na Kosovu, paljenje, rušenje i proterivanje Srba s Kosova - objasnio je Vučić.

Prema njegovoj oceni, to je bio način da se sa standarda pređe na status.

- Svima je postalo jasno da Albanci ni u narednih 50 godina neće ispuniti standarde. To su dosad pokazali više puta, kao i to da rade pod direktnom kapom jedne ili više zapadnih sila. Oni su tada pokazali - evo šta može da se desi ako nam ne date ono što hoćemo. Sve je to uvod u samoproklamovanu nezavisnost 2008. i užasno nereagovanje tadašnje vlasti i užas nereakcije međunarodne zajednice - ističe Vučić.

(FOTO) VUČIĆ SA NAJBOLJIM SRPSKIM DIPLOMCIMA MEDICINE: Dobili ste motiv i poziv da ostanete u svojoj zemlji, važniji ste nam više nego ikada!

On je objasnio da je sve to ispričao kako bi građani Srbije shvatili da se slično dešava i danas, kada je sve veći broj pojedinačnih incidenata na Kosovu u kojima se napadaju Srbi. „To su iskoordinirani i isplanirani napadi na Srbe. To nije slučajno, uopšte. Ne možete reči da nije etnički motivisan napad ako napadnete sveštenika i decu", rekao je on.

- Na sve to, Evropa je ćutala. Da budem fer, odlično je reagovao američki predstavnik na Kosovu, koji je te napade nazvao pravim imenom - dodaje Vučić.

- Kosovo je noćna mora za sve nas, a pre svega mene kao najodgovornijeg, pa na kraju krajeva i vrhovnog komandanta, jer šta ćemo da radimo ako Albanci uz logističku podršku zna se već koga, krenu da zauzmu sever? - upitao je Vučić i dodao: - Pitam i one što komentarišu po medijima - šta ćemo da radimo? Šta je naša reakcija? Zato želim da postignemo dogovor.

Nije, kako kaže, pitanje da li će on biti smatran krivcem ako Albanci krenu u okupaciju severa Kosova, već je pitanje šta će nam još uzeti ukoliko se ne branimo, a ako se branimo i reagujemo, jesmo li time ugasili našu budućnost ili je ugrozili?

- Šta nam je izbor, recite mi? Umete li da sagledate? - zapitao je predsednik Srbije.

- Moj posao nije da pratim toliko dnevnopolitičke događaje, već strateški da sagledam, da vidim šta je realno a šta ne. Najlakše mi je da opsujem i kažem im šta mislim, i verujte mi da im to kažem u lice i da sam hrabriji nego što mislite, ali moj posao je da sačuvam mir i da im ne dam bilo kakav povod za bilo kakvu akciju - zaključio je Vučić.

- Ja u njihov moral ne verujem... Da li im verujete kada kažu da neće krenuti da zauzimaju sever? U to više niko ne veruje - zaključio je on.

Bez Rusije i SAD nije realno doneti rešenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveren je da nije realno doneti rešenje za Kosovo i Metohiju bez SAD i Rusije. 

Predsednik je istakao, povodom informacija da neke zapadne zemlje žele da se uključe u finalnu fazu procesa, da je Srbija zadovoljna da posreduje EU, ali da ne vidi što se u nastavku dijaloga u proces ne bi uključile i Kina i Rusija, ako 10 zemalja misli da se uključi.

- Što da budu uključene samo zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova - primetio je.

Tanjug

- Da li je moguće doneti rešenje bez SAD i Rusije? Nije realno. Te zemlje moraju biti obaveštavane i saglasne s tim što bi bio eventualni dogovor - rekao je Vučić.

On je dodao da, ako dogovora nema, onda nam predstoji teško vreme. 

Ipak, ukazuje, veće su mogućnosti da dogovora neće biti, imajući u vidu platformu kakvu je predlagala Priština ovih dana. 

- Kada izađete sa takvom platformom i izjavama jasno je da neko ne želi da dođe do dogovora i vidite tačno na čiju podršku računaju - naglasio je Vučić. 

Ukazao je da je iz izjave Ramuša Haradinaja da će oni sačekati Srbe da priznaju Kosovo, a onda prihvatiti pomirenje sa njima, moglo da se vidi da Albanci žive u svom filmu u kojem su samo oni žrtve. 

- Ja nikada neću reći da su Srbi samo žrtve. Kod Albanaca nema realnog sagledavanja sadašnjosti, a još manje realnog i racionalnog sagledavanja budućnosti. Zato ne treba da se čudimo šta se dešava - kazao je Vučić. 

Rekao je da je zadovoljan što su, na primer, učesnici festivala „Mirdita-dobar dan" mogli da dođu u Beograd, i "kese đubreta" da pospu po njegovoj glavi i zemlji, što, smatra, govori o njihovom vaspitanju, ali i našoj slobodi i demokratičnosti, jer mi računamo na veću snagu naših argumenata. 

Na pitanje da li će biti označeni oni koji treba da odgovaraju zbog predaje Kosova, Vučić je istakao da je za njega bila strašna naša neodgovornost od 2006. do 2011, ali da nije bila mnogo manja ni 1999. 

- Posao nas političara nije samo da vodimo patriotsku politiku, već da izračunate stvari, da vodite odgovorno zemlju, ne dodvoravate se narodu. Nije odgovorno da vodite zemlju u sukob protiv 1.000 aviona, a da imate par koji su slepi i bez municije - primetio je i dodao da smo "naš posao loše obavljali i posle Drugog svetskog rata, ali i posle Prvog svetskog rata. 

Vučić je istakao da smo neke delove južne Srbije dobili posle Berlinskog kongresa, i da smo imali ubijane srpske konzule u Prištini krajem 19.veka.

S tim u vezi je kazao da treba imati u vidu da Kosovo nije uvek bilo naše, i da oni koji tako tvrde treba da pročitaju te knjige. 

- Uvek je postojala borba oko Kosova. O načinu na koji je ubijen naš konzul u Prištini napisano je nekoliko knjiga. Mnogo, mnogo smo grešili, ali ne treba zaboraviti da se krajem 17. veka veliki deo stanovništva iselio sa KiM, jer su naši ljudi bili pod stalnim udarima Arbanasa - ukazao je on. 

Poručio je da ne treba da se žalimo i kukamo, jer nismo uvek bili sveci, i u istoriji su se dešavale mnoge stvari. 

Naveo je da nekada u Vojvodini nismo imali ništa, a danas je to dominantno srpska, iako multietnička teritorija. 

- U politici skupo plaćate greške. Nemamo svetklih trenutaka po pitanju KIM. Zato sam ponosan što smo se pametno i odgovorno ponašali Proteklih pet godina, a da li ćemo uspeti da izvučemo najveću korist po naše stanovništvo ostaje da se vidi - zaključio je on. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milanko Kosovar

pre 5 godina

Albanci bi sutra krenuli u osvajacke pohode samo da dobiju signal od Amera.

goxy

pre 5 godina

Ne znaci da nece napasti,ali bi to sigurno uradili vec odavno da ne postoji Rusija

Zlaja

pre 5 godina

Milenko gluperdo. Milenko kosovar je isto ko da si napisao Milenko Siptar. MILENKO KOSOVAC AKO TO JESI. AKO NISI SIPTARSKI PROVOKATOR

zanimljivo

pre 5 godina

Tacno. Ali mi nesmemo da zaboravimo, otomani su nas drzali pod okupacijom 380 godina pa smo ih se ipak na kraju oslobodili, pa austrougari pa treci rajh. Ni jedno zlo ne traje vecno. Ako budemo mudri i slozni, docice vreme kad ce Srbi opet da oslobode svoju okupiranu teritoriju. To je nasa sudbina, nas zivot da se na kraju podizemo kao feniks iz pepela i zbacimo sa sebe i zemlje jaram okupatirski.

Branko

pre 5 godina

Ruska baza u Nisu - nece nas onda napasti! Dosta defetizma! Moramo ga odbraniti i sacuvati, dali ste ZAKLETVU!

Novica

pre 5 godina

Pitanje je vremena kada će šiptari krenuti na sever Kosova...ostaje pitanje šta nam je onda činiti.

Branislav

pre 5 godina

Ne znam zasto jedno 3 miliona SRBA nebi krenulo dole na KOSOVO na 30 dana da kampujemo malo u satorima da obilazimo MANASTIRE nase ,recimo kolektivni odmor u SRBIJI destinacija KOSOVO pa da vidimo malo kako ce to da ide kupanje u jezerima itd.....Ponesemo luka i slanine i dosta vode imamo dole ......

Saradžogla

pre 5 godina

Један од најбољих коментара који сам икада прочитао!Ја предлажен још нешто ... Ало,нарко албанска мафијо,употребите шиптаре који су српскога рода да нападну Северну Митровицу улазимо на наш Космет.Ако вас брани НАТО онда се питам ВРЕДИ ЛИ ДА ЗА ВАС ПОГИНЕ И ЈЕДАН ЊИХОВ ВОЈНИК?Имате ви албанци своју државу у коју ћете се КАД ТАД сами вратити.Ако вас је проклети аустроугарски каплар Тита намерно пустио не значи да чете за навек остати.

GajbexG

pre 5 godina

Albancima je to ocigledno jedini cilj da izazovu novu nestabilnost.

GajbexG

pre 5 godina

I meni se sve vise cini da ce se tako nesto desiti.

Nena

pre 5 godina

Tu nema garancije ali treba biti u pripravnosti.

Milorad Culibrk

pre 5 godina

Znamo ! No isto tako znamo da moramo da odgovorimo! Zemlja se ne prefaje bez krvi.

arsa

pre 5 godina

Da li to znaci da necemo da se branimo ako nas napadnu i ubijaju albanci, jer ako se branimo onda ce da nas napadnu i ubijaju NATO vojnici.Nisam siguran da li sam dobro razumeo.

Sascha

pre 5 godina

Evo ja cu ti reci vucicu sta da se radi sa kosovom, ako se krece u pogrom srba. Isto sto je radio krim. Glasanje za otcepljenje i pripajanje srbiji u onim mestima gde su srbi vecina, kao ZSO To je prvi korak. Onda vracanje srbskih organa reda u te opstine. To ce izazvati negodovanje kod zapadnih sila, ali ovo nije 1999. Sada je rusija jaka drzava. I kad se to obavi, onda glasanje za pripajanje rusiji. Koliko god to ne odgovaralo zapadu. Nemoze zapad tako da radi sa srbijom. Da se izglasa zakon u srbiji da se pregovori o pristupanju eu nastave iskljucivo ako eu uvazava granice srbije sa kosovom. Inace hitno pripajanje rusiji i punopravno clanstvo u odkb, i onda da cekamo rat. Tj napad od nato zlocinaca. Meni sve to lici da amerika preko kosova zeli da isprovocira reakciju rusije.

Jefimija

pre 5 godina

Celo Kosovo mi ne možemo dobiti već stoga što ga i ne tražimo. Po svemu sudeći ne možemo dobiti ni tu famoznu zajednicu opština. Zato se pitam zašto jednostavno ne uzmemo bar ono što je nesporno srpsko a što može da se ponese, povede, preveze.

Dragan

pre 5 godina

Vrlo je bitno da se u nastavak dijaloga o KiM ukljuci sto vise drzava.. ali je od svega mnogo vaznije da ponovo ne dodje do masovnih sukoba i stradanja na Kosovu, da ne nazovem ratom. Uzdamo se u zdravu svest naseg predsednika.

GrofMonte

pre 5 godina

Predsednik Vučić je svesan da sever Kosova se kontroliše od Prištinskih vlasti, također on zna, a i vi siguro znate da, pri ulazku iz Srbije na Kosovu se plaća carina, tako da ja ne shvatam o kakvom zauzimanju severa se radi? Što se tiče pitanja sta dalje, lično mislim da je odgovornost predsednika države da se strara za svoje građane da obezbedi sigurniost naših ljudi na Kosovo i budućnost Srbije što znači trba da se prihvati taj američki predlog i da mi uđemo u Evropsku Uniju

Zivan

pre 5 godina

Pa drzi vojsku na granici pa ako krenu da iskoristimo situaciju.

aca

pre 5 godina

Srbi su uvek gubili bitke na prevaru,pa me ni sada nebi iznenadilo kada bi Kosovska policija zatajia ,a srbsko civilno stanovništvo severnog dela Kosova proterano sa njihovih vekovnih ognjišta!

SARA

pre 5 godina

Cenim vas gospidine Vucicu ali ne razumem ako USA stoji za Siptare zasto ne date konacno bazu u Nisu za Ruse. Mislim drugacije pomici nema da sprecimo napad siptara na sever kosova

Nesa

pre 5 godina

Vucicu. Dokle god se boris imaces moju podrsku. I prestani bre da kukas sta ce oni da urade. Planiraj sta ces ti da uradis ako oni nesto urade. Sve dolazi u obzir sem izdaja i predaja. Ako ce da otmu neka otimaju, ali nemoj da pomisljas da damo bilo sta. To nije nase vec je to mojih unucadi i tvojih i svakog od nas. Znaci ono sto nije tvoje nemozes ni poklanjati.

perica

pre 5 godina

šta ćemo da radimo ako Albanci uz logističku podršku zna se već koga, krenu da zauzmu sever? - upitao je Vučić Onda se zauzima cela oteta teritorija KiM-a i brani od moguce ponovne agresije !

Mili

pre 5 godina

Kako mislite “da li ce krenuti”? Zasto bi? Potpisali ste da priznajete sud, policiju, granicu ste im dali, pozivni broj, izvrsnu vlast, imaju sve, sto bi isli na sever?

Marko

pre 5 godina

Ja mislim da hoće, a šta ćemo mi? Treba Amerikancima tj. Nato-u reći da ćemo braniti vojskom i žandarmerijom svoj narod, a ako se oni usude da pomove 1999. godinu, odmah ćemo u vojni savez sa Rusima, pa da vidimo kako će se onda poštovati 1244 i kako će im se pomaknuti granice.

AlCapo

pre 5 godina

Lepo receno, ali ne mozes u vojni savez sa rusima kad vec pocne rat. Tada bi bilo vec suvise kasno, jer bi nas NATO ubice zasule smrtonosnom armadom. Savez se pravi pre pocetka rata, kad vec oruzje pocinje da zvecka kao sada. Zato eto odgovora Vucicu, odmah kreci u savez i pakt sa Rusijom!

Ppredlog

pre 5 godina

Treba da im damo članstvo u UN jer onda neće smeti da napadaju jer su članovi UN

Kosovo je SRBIJA

pre 5 godina

Kad vrhovni komadant pita sta da radi sa 15%okupirane teritorije onda ja pitam sta ce nam vojska koja je nefunkcijonalna.Ne tosite pare na vojsku onda nego ulozite u skolstvo i zdravstvo.

RINGISPIL

pre 5 godina

Predsednik je to isto pitao i dao odgovor mi protiv NATOa ne smemo i ne mozemo.

Dragan

pre 5 godina

Mi Srbi imamo kasno paljenje,ti migovi su trebali pre deset godina da budu spremni,Rusima ste trebali pre deset godina da date da naprave bazu a ne sad da pricate o tome.Kako bi bilo kad bi bilo.Kad si mali,slab,nejak onda ne mozes sam,moras da se priklonis nekom.

Mile lala

pre 5 godina

Iz ovog Vaseg stava, moze se zakljuciti da ce se siptari zaustaviti negde ispod Kraljeva. Hitno vratite teritoriju KiM u ustavni i pravni sistem Srbije. Ne bojte se Amera i NATO-a, nemaju oni dovoljno hrabrosti da zapocnu svetski rat. Naravno, g. vrhovni k-dante, naredi da Vam generalstab isplanira kampanju i zapocnite koncentraciju trupa po pravcima napredovanja. Naredite izradu plana "spaljena zemlja" i pudtite da neki opaki detalji procure, sa preporukom siptarima da sto pre beze za Albaniju, dok je vreme.

Giša

pre 5 godina

Ja stvarno ne znam do kada će biti ovako Pa zar nema u državi neko daxorganizuje"izlet" jednog broja tabadžija i otići i polupati tu bagru za svagda.Oni su kao ppjedinci p....e a izgleda da je i kod nas tako stanje.Sve neki žestoki momci sa bg asfalta a u principi si obične p.....e i jajare.

Dragan R

pre 5 godina

Gospodine predsedniče, a čiji je to Kosmet bio ako nije oduvek bio srpski? U kojim to knjigama piše? Blizu 1000 godina Kosmet je isključivo srpski i ničiji više. Ako je za vas turska okupacija dokaz da Kosmet nije uvek bio naš, onda to možete da kažete i za Beograd, još više za Niš, a o Novom Sadu i da ne govorimo.I šta vam znači izjava ,, ...šta ćemo da radimo ako Albanci uz logističku podršku zna se već koga, krenu da zauzmu sever?...šta će nam još uzeti ukoliko se ne branimo, a ako se branimo i reagujemo, jesmo li time ugasili našu budućnost ili je ugrozili?,,

Neško

pre 5 godina

Mogu oni da krenu mogu i da osvoje ali oni ipak traže da priznamo. Traže da priznamo i već osvojeno. Trže oni svo vreme dovoljno velikog izdajice koji će u naše ime i dobru apanažu to i učiniti.

milan lala

pre 5 godina

Mozda ce albanci i da krenu ako im mentor da signal da to urade. No za nas je vazno hocemo li mi podviti rep i dozvoliti da oni silom otmu ono sto je apsolutno nase. Predsednik je duzan po Ustavu Srbije da stiti : teritorijalni integrite, celovitost zemlje, gradjane Srbije na KiM kao i da postuje rezoluciju 1244 SB-OUN , znaci duzan je da na albansku silu odgovori silom . Albanskim mentorima mora se staviti do znanja da ce Srbija odmah vojno intervenisati i da se necmo tad zadrzati samo na severu nase pokraine. KiM je teritorija drzave Srbije priznata rezolucijom 1244. Beograd poziva albance na odrziv dogovor no ako oni odluce da silom otmu i sever KiM onda ima na silu da se odgovari silom.

jova

pre 5 godina

Gospodine Presedniče Srbije Vučiću,molim vas da ne pričate i ne radite o Kosovu ništa kada ste došli iz Amerike odmah ste potegli rešavanje Kosova, a do ulaska u EU ima još 7.godina i za to vreme će se vratiti Kosovo pod vlast Srbiji. nemojte mučiti srbe na Kosovu i da se šiftari iživljavaju nad njima. Uradite sledeće: Dogovorite se sa Putinom neka pošalje 5000 Ruskih mirovnih vojnika na Kosovo gde su pre bili,i da štite srbe u svim Srbskim Opštinama i problem ste rešili sa Kosovom,kasnije oformite Srbsku pokrajinsku Vladu Kosova i ta je stvar završena u korist Srbije.Vi neznate da Anglo-Amerika propada za 7.g. neće nikakvu vlast u svetu imati,dolazo 8.Kralj i on će vladati svetom,a vi to neznate,zato to i činite,nemojte da zaboravite nikada nitko nema pravo da odvaja srbsku zemlju od Srbije već da je štiti,ako SNS i vi uradite drugačije propast vam je zagarantovana.pozdrav.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija