• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

08.06.2018

12:40

HRVATI I BOŠNJACI ĆE SAHRANITI BIH, A NE DODIK: I Zapad digao ruke, ukapirao da NEMA SPASA NEMOGUĆOJ DRŽAVI!

Politika

HRVATI I BOŠNJACI ĆE SAHRANITI BIH, A NE DODIK: I Zapad digao ruke, ukapirao da NEMA SPASA NEMOGUĆOJ DRŽAVI!

Podeli vest

Ukoliko se bošnjački i hrvatski lideri ne dogovore o izmenama izbornog zakona u BiH, država će biti pred blokadom. Bošnjački politički lideri bi trebalo da shvate da u BiH postoje dve vrste državnih organa - oni koji su namenjeni predstavljanju svih građana i oni koji su namenjeni predstavljanju konstitutivnih naroda

Teško je u nekoliko rečenica, piše Sputnjik, objasniti problem sa izmenama izbornog zakona u BiH. Ali to za tu državu i nije neka novina. Novinari imaju naročito težak zadatak da javnosti, pogotovo onoj koja ne živi u BiH, približi ovaj problem koji preti da blokira institucije BiH i zemlju odvede u, od nekih, već dugo očekivani kolaps.

Ukratko, problem izmena izbornog zakona BiH tiče se spora između Bošnjaka i Hrvata u entitetu Federacija BiH.

Politički predstavnici hrvatskog naroda, ne želeći da im se više dogodi da Bošnjaci glasaju za hrvatskog člana Predsedništva BiH, kao što se svojevremeno dogodilo izborom Željka Komšića, traže rešenje kojim bi, u skladu sa političkim načelima kojima je BiH u Dejtonu konstituisana kao država, njihova zastupljenost u organima Federacije, a automatski sa tim i u centralnim organima u Sarajevu, bila u skladu sa izbornom voljom hrvatskog naroda.

Koliko je situacija oko ovog, za Hrvate, kako se čini, pitanja od životnog opstanka komplikovana, možda govori i činjenica da se pre desetak dana oglasila i Venecijanska komisija, kojoj su predlozi izmena izbornog zakona predati na razmatranje.

(VIDEO) PENTAGON JE OD PUTINA ŽELEO DA ČUJE SVE OSIM OVOG! Rusija raspolaže apsolutnim oružjem, NISMO SVE OTKRILI!

Međutim, i ovo konsultativno telo EU za ustavna i zakonodavna pitanja kao da je opralo ruke izjavom da rešenje pitanja izmena izbornog zakona zavisi od domaćih vlasti.

S druge strane, poslednje izjave još aktuelnog člana Predsedništva BiH iz reda Bošnjaka, Bakira Izetbegovića, govore u prilog tome da njegova SDA, ali ni druge bošnjačke stranke, neće odstupiti od dosadašnjih stavova. Situaciju komplikuje i činjenica da su opšti izbori u BiH već raspisani za oktobar, a izborna pravila, običaj je, ne menjaju se tokom izborne trke.

SAD I NATO RATUJU SA RUSIJOM U SRBIJI! Osvajanje Balkana prioritet, PENTAGON POTPUNO OTVORIO KARTE!

Upravo u tome najveći problem vidi i Milan Sitarski iz mostarskog Instituta za društveno-politička istraživanja, koji je sačinio svoj predlog izmena izbornog zakona. Rok za dogovor bošnjačkih i hrvatskih političara istekao je, kaže on, utakmica je već počela i pravila igre se ne mogu menjati, kaže on.

Beta/Tanjug/Reuters/Fotomontaža

- Međutim, najveće zlo je da dođe do blokade države, jer sada imamo rupu u izbornom zakonu. Tako da, ako se izmene pravila u toku utakmice, ona će omogućiti da se na miran i konstruktivan način sve završi. To je bolje nego da dođemo u situaciju da barem polovina vlasti na određenim nivoima ne može da se konstituiše na osnovu rezultata izbora koji nas očekuju - objašnjava Sitarski.

TAČIJEV KLJUČNI IGRAČ! Evo ko je čovek koji šapuće Trampu ŠTA DA RADI NA KOSOVU!

Da li će doći do razumnog rešenja, za koje Bakir Izetbegović kaže da postoje minimalne šanse, upravo zavisi od njega i ostalih bošnjačkih lidera, jer BiH, kaže Sitarski, ima dve vrste organa vlasti - jedne koji su namenjeni predstavljanju građana i druge, namenjene predstavljanju konstitutivnih naroda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Net

pre 5 godina

Hakeri su maknuli stari video dokaz iz Haga koji je oslobodio hrtvatske generale a pokazuje kako je srpska vojska pripremala svoje civile za bežaniju i traktorijadu u kolone pa je eto stavljen opet pod novim naslovom... VJEZBA BJEZANJA-Youtube https://www.youtube.com/watch?v=UYjh3aAvczc

Mate

pre 5 godina

Sama slika vam pokazuje sta ce biti u buducnosti. Vuk je zinuo, prije ili kasnije ce celjusti da se zatvore. BIH prirodno pripadaju Hrvatskoj, nema sanse da se pusti Srbi opet udju u "trbuh" Hrvatske. Ili ce ostati ovako, ili ce se BiH podijeliti tocno po pola. Izlazak RS iz BiH znaci rat, to je svima jasno, cim se pogleda mapa. Znate sto slijedi, a vi kako hocete... nemojte.poslije da bude "izdaja", "cia", NATO, Rusi, bog sveti..

psiholog mula

pre 5 godina

Vidis mate kad se pogleda mapa i taj tvoj trbuh gde su Srbi usli stvari stoje ovako. Ta vada kifla drzava ce postati pogacica budete li vi delili Bosnu. Nece vise biti zaledja da vas stite i podgovaraju na zlocine nad Srbima a Boga mi i Bosnjacima. Zato miran da ne bude konacno linija KOKV gde su Srpske zemlje.

Miro

pre 5 godina

A sta sljedi? Opet neka oluja? Mate varljiv je vetar zna opet da zaduva sa druge strane. A srbi nisu vise naivni kao posle I. i II.sv.rata gde su vas spasavali da bi na kraju 90ih zazalili. Pozzz iz RS

MateMatika

pre 5 godina

E moj Mate, koji bosanski trbuj, pa mi nestajemo i u svojoj lipoj. Nego kako da naše lipe rvatice, manekenke, počmu više rađat, da napunimo i naš i bosanski sumak, moj lipi Mate. A ove naše lipotice neće dicu, e, a ko će onda rađat. Oli ćemo i mi ić u Albaniju dovest Albanke u naša sela. Ma ni one uskoro neće, a Ukrainke nisu lude da se udadu za seljake i vlaje. Bosnu će napunit arapi pa će i Bošnjaci pakirat kofere, e tako ti je to moj lipi Mate. Zagoru će naselit Kinezi, radit će i rađat dicu, koja je drukat i igrat za Ajduka. Mi ćemo lipo odozgar gledat ća se to dogaja sa našom lipom i sa našim lipim morem. Zdravi bili.

Zoran

pre 5 godina

Bravo, izvanredan komentar, lepo covek objasnio sta dalje sledi. Pamet u glavu.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Pa sto ste PUCALI na Jugoslaviju koja nam je svima bila po meri...Setite se , nije davno bilo...A sada kukate, ko zadusne babe...Zapalili ste Jugoslaviju, oterali SRBE...A onda vam doslo iz dupeta u glavu... sada ste mnogo pametniji...A u Jugoslaviji... - IMALI STE SVE... Pa Vam i to bilo malo...!? Ej, koji ste VI LICEMER da vam ravna nema...

dodo

pre 5 godina

Ma Dodik je zakon ! Covek je pametan, on sta naumi to i uradi! Nikad nije slagao

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija