• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.06.2018

15:10

EULEKS SE PREDAO ŠIPTARIMA! Kosovo preuzima odgovornost za sve istrage, krivična gonjenja i suđenja!

Politika

EULEKS SE PREDAO ŠIPTARIMA! Kosovo preuzima odgovornost za sve istrage, krivična gonjenja i suđenja!

Podeli vest

Savet EU je odlučio da mandat Evropske misije EULEX na Kosovu promeni sa izvršnog na zadatke nadgledanja, mentorstva i savetovanja u oblasti kosovskog pravosuđa

- Kosovo će preuzeti odgovornost za sve prenete istrage, krivična gonjenja i suđenja - stoji u današnjoj u odluci Saveta.

U saopštenju Saveta navodi se da će se Misija EULEX usredsrediti na praćenje odabranih slučajeva i suđenja u kosovskim kriminalnim i građanskim pravosudnim institucijama, na praćenje, mentorstvo i davanje saveta kosovskim popravnim službama kao i da će nastaviti operativnu podršku za implementaciju sporazuma u dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. 

SKOT MISLI DA JE DUHOVIT: Odlazi Euleks, ali ostaje kosovska policija da čuva Srbe!

Misija će zadržati određene ”ograničene izvršne odgovornosti” u oblastima zaštite svedoka i podrške specijalizovanim komorama i specijalnom tužilaštvu, kao i odgovornosti za održavanje i unapređenje sigurnosti kao drugostepeni bezbednosni organ.

- Odlukom Saveta predviđeno je da se revidirani mandat pokrene od 14. juna 2020. godine. Takođe, dodeljuje se kombinovani budžet za operacije Misije na Kosovu i za Specijalizovane komore i Specijalno tužilaštvo u iznosu od 169,8 miliona evra za dve godine od 15. juna 2018. godine - 14 Jun 2020. - navodi se u tekstu odluke.
Dodaje se da će budžet za troškove Misije EULEX iznositi 83, 6 miliona evra, a za Specijalne komore i Specijalno tužilađtvo 86,2 milona evra. 

Misija EULEX osnovana pre 10 godina sa sedištem u Prištini i imala je dva operativna cilja.

Prvi je bio cilj praćenja, mentorstva i savetovanja kao i pružanja podrške kosovskim institucijama u oblasti vladavine prava i dijalogu između Beograda i Prištine. 

Drugi, izvršni cilj je bio podrška u donošenju presuda u okviru ustavnih i civilnih parnica kao i krivično gonjenje i presuđivanje odabranih krivičnih predmeta.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zanimljivo

pre 5 godina

Vakjda je EULEX dosao uz saglasnost Srbije pa bi morao i za izmene da ima nasu saglasnost, ili je EU tad posteno preveslala tadanju vlast.

pera

pre 5 godina

čisto prodavanje magle. mislim da bi g.Vučić trebao malo više pokazati zube kao što to šiptari rade, zar nevidi da koriste njegovu dobrotu i suzdržanost, a kad on to odluči da učini bojim se da će biti prekasno. nek je Bog na pomoći srbskom narodu na Kosovu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija