• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.06.2018

16:39

ĐURIĆ: Rešenje za KiM samo kroz kompromis Beograda i Prištine

Politika

ĐURIĆ: Rešenje za KiM samo kroz kompromis Beograda i Prištine

Podeli vest

Prava rešenja za Kosovo i Metohiju mogu da se nađu samo kroz kompromise Beograda i Prištine u kojima će biti zadovoljeni i interesi Srba i Albanaca, sve drugo je put u ćorsokak, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić

 - Svedoci smo da političari u Prištini stalnim ponavljanjem mantri o tome kako je moguće bilo kakvo rešenje, a da nema kompromisa, zapravo oduzimaju narodu na KiM, i Srbima i Albancima, pravo na budućnost - kazao je Ðurić novinarima u Udruženju porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih na KiM, gde je obeleženo 19. godina od potpisivanja rezolucije 1244 SB UN.

Ðurić je naveo da je tvrdnja da će Srbija priznati nezavisnost Kosova, koje je nelegalno, ništa drugo nego obmanjivanje javnosti.

Navodeći da je Beogradu ostavljen u nasleđe ogroman problem - podrška takozvanoj nezavisnosti Kosova nekih od najmoćnijih država sveta, Ðurić je kazao da se te svetske sile ni danas, 19 godina posle okončanja sukoba na KiM, nisu predomislile ili pokajale zbog onoga što su radile i zbog svojih odluka.

- Mi znamo šta branimo i šta je naše i zato naša borba nikada neće prestati, zato nikada nećemo odustati, zato ćemo razgovarati sa svima u svetu uveravajući ih u naše argumente i trudeći se da diplomatsku podršku Srbiji povećavamo do što većeg nivoa. I one koji nas ne podržavaju po pitanju KiM nastojaćemo da uverimo da je kompromis jedino rešenje - kazao je Ðurić.

Istakao je da je istovremeno obaveza i odgovornost Beograda da ojača institucije.

- Mi moramo da stvorimo državu u kojoj se nikada više jedan 10. juni neće desiti, koja će biti dovoljno i ekonomski, politički i vojno snažna da niko nikada ne pomisli da je ugrozi i to je naša borba i to je vizija Srbije na kojoj treba svi zajedno da radimo, bez obzira na to iz koje političke opcije dolazimo, bez obzira na to kakvo nam je uverenje - kazao je on.

Ðurić napominje da je Srbija država koja je dom svih njenih građana, koja je ponosna na svoje slobodarske tradicije i koja pažljivo i brižljivo čuva sećanje na svoje žrtve.

Upitan da li Beograd ima saznanja u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića, Ðurić je kazao da već više meseci zvaničnici iz Beograda govore o tome da bi istraga u tom slučaju morala da se vodi na efikasniji, ozbiljni i odgovorniji način.

- Govorimo o potrebi da prištinske institucije sarađuju sa međunarodnim i našim institucijama - dodao je Ðurić i naveo da su srpski pravosudni i policijski organi zatražili u vezi sa ovim slučajem saradnju sa najvećim bezbednosnim i obaveštajnim institucijama sveta.

- Međutim, iz Prištine nemamo ni valjan, ni dobar odgovor, čak ni izgovor za to žasto se sa istragom u ovom slučaju na neprihvatljiv način kasni. Mislim da to samo po sebi dosta toga govori i smatram da nema ni izgovora ni opravdanja da bi bilo pravi odgovor zašto još uvek ubice nisu izvedene pred lice pravde - zaključio je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

(FOTO) OBELEŽEN DAN KOSMETSKIH ŽRTAVA: 10. jun je jedan od najtragičnijih dana srpske istorije




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 5 godina

Hoce li neko objasniti sta je kompromis? Da li je to podela? Ako je podela, to je protivustavno, sta je sa Trepcom, Gazivodama, manastirima i Prizrenom - Dusanovim gradom?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija