• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.06.2018

10:56

POSTIGNUT DOGOVOR! Srbiji novi aranžman s MMF

Politika

POSTIGNUT DOGOVOR! Srbiji novi aranžman s MMF

Podeli vest

Šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf izjavio je da je sa vlastima Srbije postignut dogovor o novom aranžmanu sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Reč je o makroekonomskim politikama i reformama koje treba da podrži PCI, novi instrument koji je MMF uveo tokom 2017. godine u cilju pružanja podrške zemljama kao što je Srbija, za koje bi bio koristan okvir politika predviđen programom MMF-a, ali kojima nije potrebna finansijska podrška MMF-a. 

Program podržan od strane PCI ima za cilj održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i ostvarivanje napretka u realizaciji ambicioznog plana strukturnih i institucionalnih reformi radi podsticanja brzog i inkluzivnog rasta, otvaranja novih radnih mesta i podizanja životnog standarda. 

- Pod ovim politikama, makroekonomski izgledi Srbije su i dalje dobri. Rast je dostigao 4,6 procenata međugodišnje u prvom kvartalu, i očekuje se da će dostići najmanje 3,5 procenta u ovoj godini. Inflacija je i dalje niska i procenjuje se da će biti oko 2 procenta do kraja 2018. godine, zahvaljujući podršci odgovarajuće monetarne politike Narodne banke Srbije - naveo je Ruf, saopšteno je iz MMF-a. 

Kako je objasnio, fiskalna politika pod okriljem PCI ima za cilj očuvanje pozitivnih rezultata koje nije bilo lako postići, u cilju obezbeđenja stabilne silazne putanje javnog duga, uz pružanje podrške bržem održivom rastu. 

- Očekujemo da će javne finansije i ove godine zabeležiti suficit. Od 2019. godine pa nadalje, cilj programa je nizak ukupni deficit, što bi dovelo do smanjenja javnog duga na nivo ispod 50 procenata BDP-a do kraja programa i obezbedilo bi prostor za povećanje kapitalne potrošnje, kao i za određena targetirana smanjenja poreskog opterećenja privrede i rada. Takođe bi omogućilo ukidanje privremenih smanjenja penzija iz vremena krize, kao i prelazak na novi sistem zarada u javnom sektoru, uz obezbeđenje da ne poraste udeo mase penzija i plata u BDP-u - naveo je Ruf. 

Prema njegovim rečima, program će podržati sveobuhvatan paket reformi državne uprave. 

- Završetak reformi sistema zapošljavanja i zarada biće od ključne važnosti za unapređenje efikasnosti javnih službi i obuzdavanje tekuće potrošnje. Bolji okviri za upravljanje javnim investicijama će uticati na bolje izvršenje i smanjenje nedostataka u javnoj infrastrukturi. Reforma poreske administracije će pomoći da se poveća efikasnost naplate poreza i unapredi poslovna klima. Jačanje fiskalnih pravila će obezbediti održivost budžetske politike na srednji rok - rekao je šef Misije MMF za Srbiju. 

Ruf je naveo i da je postojeći okvir za targetiranje inflacije i dalje odgovarajući u smislu održavanja stabilne inflacije i apsorpcije eksternih šokova. 

- PCI ima za cilj dalje jačanje koordinacije sa Upravom za javni dug u svrhu upravljanja likvidnošću i promovisanje dinarizacije. Reforme nadzora i regulacije u finansijskom sektoru fokusiraće se na unapređenje otpornosti, puno usklađivanje sa standardima EU i završetak reformi državnih finansijskih institucija. PCI će takođe podržati vlasti Srbije u naporima da se pozabave utvrđenim slabostima okvira za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma - rekao je. 

- Primena sveobuhvatnog paketa strukturnih i institucionalnih reformi ima za cilj unapređenje poslovnog okruženja radi pružanja podrške bržem privrednom rastu predvođenom privatnim sektorom. Prioriteti u pogledu politike uključuju borbu protiv sive ekonomije, dalje povećanje učešća u radnoj snazi, reformisanje ili iznalaženje trajnog rešenja za javna i državna preduzeća, i unapređenje kvaliteta i transparentnosti državne statistike“ -rekao je Ruf. 

Tim MMF, koji je predvodio Džejms Rouf, posetio je Beograd u periodu od 11. do 13. juna 2018. godine radi završetka razgovora o programu vlasti Srbije koji se tiče ekonomskih reformi koji bi podržao MMF kroz Instrument za koordinaciju politika (PCI) u trajanju od 30 meseci. Razmatranje na Izvršnom odboru je okvirno planirano za sredinu jula.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marko

pre 5 godina

Odlična vest za sve radnike i penzionere u Srbiji.

Nikola

pre 5 godina

Vidi se naprdak Srbije jer MMF potvrđuje sve predloge Vlade.

peraciganin

pre 5 godina

Kada se dobro vode finansije,onda je i dobar dogovor.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija