• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.06.2018

13:01

(FOTO) DAČIĆ NA DRUGOJ BEOGRADSKOJ KONFERENCIJI: Članstvo u EU istorijska šansa za modernizaciju i promene

Politika

(FOTO) DAČIĆ NA DRUGOJ BEOGRADSKOJ KONFERENCIJI: Članstvo u EU istorijska šansa za modernizaciju i promene

Podeli vest

Sadašnje generacije evropskih lidera dobro shvataju značaj evropske perspektive za ekonomski razvoj i stabilizaciju Balkana, kao što i Srbija razume članstvo u EU kao način temeljne promene i modernizacije društva i države, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

Dačić je, otvarajući Drugu beogradsku konferenciju, ponovio da je strateški prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji, a put ka članstvu u EU istorijska šansa za modernizaciju i promene, u skladu sa evropskim vrednostima i standardima, 

- Balkan i EU su potrebni jedno drugom što je i osnovna poruka Samita u Sofiji. Takođe, želim da pomenem i važnost pozitivnih poruka iz Strategije proširenja, jer određivanje indikativnog datuma za Srbiju i Crnu Goru, kao trenutno najnaprednijih u tom procesu, stvara pozitivan impuls za ubrzanje unutrašnjih reformi - kazao je Dačić.

VUČIĆ: NEMAČKA TREBA DA POKAŽE POŠTOVANJE I SASLUŠA SRBIJU, PA TEK ONDA DA DONOSI ODLUKE!

Sa druge strane, u rešavanju kompleksnog pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog Beograda i Prištine, Srbija je od početka posvećena postizanju kompromisnog, pravednog i trajnog rešenja, koje će nesumnjivo doprineti stabilnosti i bezbednosti celog regiona i Evrope, istakao je Dačić koji je konferenciju otvorio zajedno sa poljskim ministrom spoljnih poslova Jacekom Čaputovičem.

Dačić Tanjug

Dačić

- Cilj naših napora je da se na Kosovu i Metohiji obezbede uslovi za normalan život svih građana, bez obzira na nacionalnost. U tom smislu, posebno nam je važna i dragocena podrška Vaše zemlje - naveo je Dačić.

Odnosi između Srbije i Poljske su, rekao je Dačić, sveobuhvatni i dobri.

 - Verujem da će se redovan politički dijalog na visokom i najvišem nivou, kao i spremnost za produbljivanje i dalje jačanje saradnje između naše dve zemlje, nastaviti i za vreme Vašeg mandata - kazao je Dačić.

U godinama koje su iza nas, Poljska je postala važan ekonomski partner Srbije, rekao je Dačić, ističući da je iskreno veren da će Čaputovič učiniti sve da ekonomski odnosi ojačaju i budu dinamičniji, kao i da će sve veći broj poljskih kompanija pronaći svoj interes za ulaganje i poslovanje na srpskom tržištu. 

Druga beogradska konferencijaTanjug

Druga beogradska konferencija

- Sa naše strane postoji spremnost da se tome značajno doprinese i uveren sam da, zahvaljujući obostranim naporima, ali i Vašem ličnom angažovanju, rezultati neće izostati - poručio je Dačić.

On je naveo da Druga beogradska konferencija predstavlja jedinstveni oblik saradnje i da je nastavak prethodne, koja je održana pre godinu dana u Varšavi.

POSTIGNUT DOGOVOR! Srbiji novi aranžman s MMF

 Konferencija čiji je cilj razmena iskustava između predstavnika različitih institucija dve zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU, predstavlja i poseban format kojim je obogaćena saradnja, ali i dobijena posebna odgovornost za stanje u oblasti bilateralnih odnosa, rekao je Dačić.

Dačić je učesnike konferencije pozvao pruže podršku svojim iskustvom, znanjem i dobrom voljom koju od početka pokazuju. 

- Uveren sam da će ova konferencija postaviti čvrstu osnovu za razumevanje i razmenu iskustava kako pozitivnih, tako i negativnih, za seriju budućih susreta koji treba da donesu konkretne rezultate - rekao je Dačić.

SRBIJA I POLJSKA OBELEŽAVAJU 100 GODINA DIPLOMATSKE SARADNJE

Srbija i Poljska će naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ministri spoljnih poslova saglasili su se danas u Beogradu da dve zemlje imaju dobru saradnju, te da Poljska podržava evrointegracije Srbije.

Ministri su na zajedničkoj konferenciji za novinare ocenili da iako su zvanično diplomatski odnosi uspostavjeni bezmalo pre jednog veka, saradnja dveju zemalja je postojala vekovima pre toga.

Stoga se očekuje da u skladu sa tako dobrim istorijskim odnosima u narednom periodu dve zemlje razviju još bolje međusobne odnose, kao i odnose dvaju naroda.

- Mi smo prijateljske zemlje i prijateljski narodi, možda nismo dovoljno radili na operacionalizaciji i razvijanju naših prijateljskih odnosa, pre svega imajući u vidu sve probleme sa kojima smo se svi zajedno suočavali u prethodnim decenijama, ali mi smo veoma zadovoljni da danas možemo da kažemo da Poljska predstavlja jednu od zemalja EU koja je jedan od glavnih zagovornika teze o proširenju EU - kazao je ministar spoljnih poslova Srbije. 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija