• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.06.2018

09:28

POPOVIĆ U ŠVEDSKOM ERIKSONU: 5G TEHNOLOGIJE DO KRAJA GODINE I U SRBIJI!

Politika

POPOVIĆ U ŠVEDSKOM ERIKSONU: 5G TEHNOLOGIJE DO KRAJA GODINE I U SRBIJI!

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je švedsku kompaniju Erikson i sa ekspertima ove kompanije razgovarao o 5G tehnologiji koja bi trebalo da bude lansirana do kraja ove godine

Ocenjeno je da će 5G tehnologija biti prekretnica koja će promeniti svet, industriju i živote ljudi.

- Četvrta generacija mobilnih mreža donela je značajne promene u telekomunikacijama, a tehnologija 5G transformisaće čitavo globalno društvo. Peta  generacija će imati mnogo veći kapacitet i moći će da obezbedi prenos veće količine  podataka za mnogo manje vremena nego postojeće mreže - poručio je Popović.

mbpi.gov.rs

On je naveo da sa 5G bežičnom tehnologijom pametni gradovi, automobili bez vozača, upotreba robota, i mnoge druge inovacije, postaju svakodnevnica u svetu.

- U Srbiji će građani od toga imati mnogobrojne koristi. Ljudi u ruralnim sredinama imaće na svojim uređajima kapacitete kakve danas isključivo pruža optička infrastruktura u gradovima. Švedski stručnjaci iz Eriksona održaće do kraja godine prezentaciju 5G tehnologije u Srbiji - najavio je Popović.

U razgovoru sa Ulfom Personom, potpredsednikom Eriksona, Popović je pozvao švedske partnere da više ulažu u Srbiju.

- Srbija je sjajno mesto za ulaganje u IT i inovacije. Imamo odlične mlade inženjere i najbolje tehničke fakultete u Jugoistočnoj Evropi. Nemamo carine za izvoz u EU i Rusiju. Zato se veliki broj svetskih tehnoloških kompanija odlučuje da investira u Srbiju - rekao je Popović.

mbpi.gov.rs

On je pozvao kompaniju Erikson da otvori razvojni centar u Srbiji.

- Već imamo odlične primere švedskih IT kompanija koje su u Srbiji otvorili svoje razvojne centre. Neki od najnaprednijih švedskih IT proizvoda razvijaju se upravo u Srbiji i na tom poslu rade mladi srpski inženjeri - rekao je Popović.

On je izrazio zadovoljstvo što je upravo u Eriksonu jedan od direktor razvoja ove kompanije Srbin, Milan Bašić.

- To je još jedan dokaz visokih kompetencija srpskih IT stručnjaka - naveo je Popović.

mbpi.gov.rs

Na sastanku je istaknuto da Republika Srbija i Erikson mogu da sarađuju u brojnim oblastima, posebno kada je u pitanju razmena kompetencija i inženjera, kao i da ova kompanija može da pomogne Srbiji u prilagođavanju propisa EU u području telekomunikacija.

Švedska kompanija Erikson ima godišnji obrt od 25 milijardi evra i 100 hiljada zaposlenih u 180 zemalja sveta.

Popović se u Stokholmu sastao i sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Švedske za EU i trgovinu, Oskarom Stenstremom, i tom prilikom predstavio programe koje Srbija preduzima u cilju razvoja inovacione infrastrukture i inovacionog preduzetništva. Državni sekretar Stenstrem istakao je da su inovacije osnov rasta švedske privrede, izrazivši zadovoljstvo programima za razvoj regionalnih startap centara i ženskog inovacionog preduzetništva koje sprovodi srpska vlada.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija