• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.06.2018

14:18

POZNATI EKONOMSKI STRUČNJAK RASKRINKAO OPOZICIJU! Krulj: MMF potvrdio, CENU GORIVA NE DIKTIRA VLADA!

Politika

POZNATI EKONOMSKI STRUČNJAK RASKRINKAO OPOZICIJU! Krulj: MMF potvrdio, CENU GORIVA NE DIKTIRA VLADA!

Podeli vest

Doktor Vladimir Krulj, saradnik Instituta za ekonomske odnose u Londonu i jedan od najvećih srpskih ekonomskih stručnjaka, kaže da je čak i misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) konstatovala da Vlada Srbije ne utiče na cenu benzina!

Profesor Krulj ističe da je glavni razlog poskupljenja goriva - što je opozicija prethodnih dana koristila za blokadu puteva - u stvari sve veća cena nafte na svetskom tržištu. On podseća i da se Srbija često nalazila na udaru kritika MMF zbog najnižih cena struje i hleba u regionu, ali da Vlada pomaže građanima tamo gde ima odrešene ruke. Autorski tekst za Informer prenosimo u celosti:

Vlada čini šta može
Vlada Srbije, tamo gde ima odrešene ruke, čini mnogo da olakša situaciju građanima kada su cene bitnih roba i usluga u pitanjuDr Vladimir Krulj

* Kada govorimo o cenama naftnih derivata na tržištu u Srbiji, ne možemo zanemariti činjenicu da se one formiraju slobodno, na tržišnom principu, i da je uticaj države na njih ograničen.

Ključni element u formiranju ovih cena jeste cena nafte na svetskom tržištu, koja je nedavno dostigla višegodišnji maksimum od oko 80 dolara za barel, što je posledica uglavnom narastajućih tenzija između SAD i Irana. Poslednjih dana cena "crnog zlata" je malo "skliznula", ali je i dalje na nivou blizu višegodišnjeg maksimuma. Takođe, ne treba zaboraviti ni da je potreban određeni vremenski period, uglavnom od tri do šest nedelja, da se kretanje cena nafte na svetskom tržištu "preslika" na nacionalna tržišta naftnih derivata.

Treba istaći i činjenicu da je američki dolar porastao u poslednje vreme, podržan rastom kamatnih stopa u Americi. Ne treba podsećati da je američki dolar obračunska valuta u trgovini naftom.

* I misija MMF-a, koja je proteklih dana u Beogradu dogovorila novi aranžman sa Srbijom, konstatovala je da je rast cena naftnih derivata posledica rasta cena nafte na svetskom tržištu, a ne rasta akciza. I nije Srbija najgora po pitanju cene benzina - čak 26 evropskih zemalja ima veće cene naftnih derivata, čak i Albanija, sa osetno nižom prosečnom zaradom.

* Ne treba zaboraviti činjenicu da Vlada Srbije u segmentima gde ima "odrešene ruke" čini puno da olakša situaciju kada su cene bitnih roba i usluga za standard građana u pitanju. Pa tako Srbija ima najnižu cenu električne energije u Evropi, i to znatno nižu i od zemalja u regionu. A upravo su međunarodne finansijske institucije često kritikovale Vladu Srbije zbog niske cene struje i vođenja, kako oni kažu, "socijalne politike" na taj način. Takođe, cena hleba kao osnovne životne namirnice u Srbiji je, zajedno sa Bugarskom, najniža u regionu. Ovde su u pitanju cene na koje država može da ima značajan uticaj, za razliku od naftnih derivata. Takođe, bitna je i činjenica da se već nekoliko godina inflacija u Srbiji održava na niskom nivou, tako da se ni u ovoj godini ne očekuje da će biti veća od dva odsto.

* I da se vratimo na početak. Vidljivo je da Vlada Srbije čini značajan napor, u skladu sa svojim mogućnostima, da cene roba i usluga na ovom tržištu budu što prihvatljivije za građane i što usklađenije sa njihovim životnim standardom i finansijskim mogućnostima.

* Sigurno je i da resorna ministarstva prate situaciju kada su u pitanju cene naftnih derivata i ostaje da se vidi na koji način će reagovati, u skladu sa realnim mogućnostima, kako bi se situacija olakšala za pojedine kategorije korisnika. Kao što je to bio slučaj u prošlosti sa poljoprivrednicima i cenama dizel goriva, a imajući u vidu i najave resornih ministara.VLADIMIR KRULJ


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lela

pre 5 godina

Što se opozicije tiče narod ih je dobro procenio ko su i šta.

Del

pre 5 godina

Sjajna kolumna. Jasno i koncizno. A ti, narode, ako si mislio da primas male plate i da ne mozes da priustis sebi zivot dostojan coveka, ako si nezadovoljan cenom struje, tj akcizama koje se ne pominju ovde, uzgred budi receno, i ne mozes da platis racune i porez, ako mislis da zivis lose, evo sad su ti objasnili da si u zabludi. Zivis dobro, prestani da kukas, ulazimo u zlatno doba.

Ljube

pre 5 godina

Sve te priče i obrazloženja ne zanimaju opoziciju i njihove mentore - znaju sve to i oni sami ali se prave blesavi sa ciljem da lakoverne i nedovoljno obrazovane povuku u nasilne proteste i da destabilizuju državu.

stanojlović

pre 5 godina

Pa naravno da Vlada nema veze sa ovim! Samo bi nepismenom coveku moglo tako nesto da padne napamet.

Dragojlo

pre 5 godina

Dalibore sve pa i cenu goriva odlucuju oni koji vladaju zapadnim delom sveta!!!MMF nije to sto se zove vec unija najmocnijih bankara iz Londona i USA!!!!

sanja

pre 5 godina

Kvazi elita zeli nemire na ulicama,svi znaju da njima problem nije cena goriva vec destabilizacija.

Sanja

pre 5 godina

Opozicija je uspela da nadmudri lakoverne gradjane i iskoristi ih za svoje ciljeve,nadam se da ce se bar neko od njih malo osvrnuti oko sebe kako bi svatio da je prevaren

marko

pre 5 godina

Opozicija je navikla da krivi Vladu za sve. Ne moze Vlada da bude kriva za rast cena naftnih derivata, jer je to upravo posledica rasta cena nafte na svetskom tržištu, a ne rasta akciza.

Nada

pre 5 godina

Ovo je jos jedan dokaz da lazna opozicija ,sa laznim optuzbama napada pravu i uspesnu Vladu!

Kova

pre 5 godina

Opozicija sve pokusava da iskoristi kako bi optuzila vlast.

Nenad

pre 5 godina

Opozicija koristi svaku vest da kupuje jeftine politicke poene.

Dragana S

pre 5 godina

Kad ovakav stručnjak kaže, tu nema više rasprave

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija