• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik.rs/Informer.rs

18.06.2018

16:30

LAZANSKI: Srbi su posle Kostarike konačno postali Srbi i u fudbalu!

Politika

LAZANSKI: Srbi su posle Kostarike konačno postali Srbi i u fudbalu!

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije uspešno je položila prvi test na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji, pobeđena je Kostarika... Nacija je sada jednostavno eksplodirala u novom osećanju moći, samopoštovanja i verovanja u sebe... A sve to nam je nedostajalo proteklih godina. Dakle, moglo bi se reći da su Srbi ovom utakmicom konačno postali Srbi i u fudbalu, piše Miroslav Lazanski čiji autorski tekst za Sputnik.rs prenosimo u celosti:

Kao što je rat nastavak politike drugim sredstvima po Klauzevicu, tako je i fudbal nastavak politike na drugi način. Jer zbog fudbala su svojevremeno u Južnoj Americi zaratile dve države. Pucali su topovi, leteli i bombardovali borbeni avioni.

U vreme dok su nas bombardovali 1999. godine dva evropska lidera vodila su međusobni telefonski razgovor, prekidajući ga kada su na televiziji padali golovi. A po nama upravo tada padale su bombe i rakete. Fudbal je odavno opijum za mase, naravno, ne samo po Marksu.

Fudbalska reprezentacija Srbije uspešno je položila prvi test na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji, pobeđena je Kostarika. Lep uspeh za početak. Nacija je sada jednostavno eksplodirala u novom osećanju moći, samopoštovanja i verovanja u sebe. Kladionice sada bolje kotiraju šanse Srbije da osvoji Mundijal. A sve to nam je nedostajalo proteklih godina.

Dakle, moglo bi se reći da su Srbi ovom utakmicom konačno postali Srbi i u fudbalu. Naime, u bivšoj SFRJ većina Srba prvo su bili Jugosloveni, pa dobar deo njih i komunisti, pa tek onda Srbi. Za druge nacije u bivšoj nam zajedničkoj otadžbini SFRJ to se ne bi moglo tvrditi.

Hrvati su uvek bili Hrvati, istina dobar deo i komunisti, a najmanji deo Jugosloveni. Raspad SFRJ zatekao je Srbe onako, kao iznenađene i ostavljene u ofsajdu. Zatečene. Svi se izvukoše, oni ostadoše sami pred golom. Trebalo je vremena da se Srbi opamete i priberu, da shvate da je Srbija samo njima važna i nikome drugom. To je, zapravo, novo lice Srbije, koje je nastalo posle godina međunarodnog ucenjivanja, ponižavanja, sankcija i nepravdi. Svaka akcija izaziva reakciju. Opruga se može savijati do određene mere, posle toga se vraća kao bumerang. Jer mladi su danas nosioci patriotizma, u onom najpozitivnijem smislu, ovoj zemlji. A njih je najteže savijati i lomiti. Zato, hvala fudbalerima i treneru-selektoru za novo lice Srbije, koje će svakako izazvati i određene promene u geopolitici Balkana. Makar i samo posle jedne, prve utakmice.

Niste hteli Jugoslaviju gospodo bivši Jugosloveni. Ok, sada ćete imati sve snažniju Srbiju, na planu sporta, verovatno ubrzo i u ekonomiji, a vojni aspekt naše moći bio je ovih dana uspešno predstavljen i na svetskoj izložbi naoružanja i vojne opreme „Evrosatori 2018“ u Parizu. Dakle, kao nepopravljivi jugonostalgičar mogu da konstatujem da su Srbi izgleda definitivno postali Srbi. Na Mundijalu u Rusiji. Nešto ranije i na Svetskom prvenstvu za mlade fudbalere na Novom Zelandu. Kada smo postali prvaci sveta. I to je dobro za Srbiju. I sportski i politički i mentalno.

Inače, svetsko prvenstvo u fudbalu Rusija je sjajno organizovala. Pribojavao sam se da će Ukrajina pokušati da pokvari Mundijal otpočinjanjem ratnih operacija u Donbasu baš u ovo vreme, ali Putinove reči upozorenja „da bi time Ukrajina rizikovala svoju državnost“ bile su dovoljno ubedljive da Kijev ostane suzdržan. Kao što u politici više nema unipolarnog sveta, tako je i Mundijal u Rusiji, barem za sada, pokazao da je vreme apsolutnih gospodara u fudbalu završeno. Nema apsolutnih favorita, nema unapred određenih pobednika, svi znaju da igraju fudbal. Već na prvim utakmicama spotakli su se prvaci sveta, aktuelni Nemci, te bivši prvaci, Argentina i Brazil. Kao što je Vladimir Putin rekao u poruci Zapadu u svom čuvenom govoru u Minhenu 2007. godine: „Svet nije samo vaš“.

Baš kao i fudbal…  

Gosti emisije „Na nišanu Lazanskog“ su Predrag Sarić, glavni urednik Sportskog žurnala, slavni fudbaler Crvene zvezde i bivši reprezentativac Stanislav Karasi i Jovan Sekulić, sportski novinar i glavni urednik „Sporta 24“. Emisiju pratite od 17 sati na talasima Radija Studio B i na našoj stranici na Fejsbuku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija