• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

18.06.2018

20:12

BRISEL NIJE ZADOVOLJAN PONAŠANJEM PRIŠTINE! Evo šta kažu analitičari! Drecun: Ovo je pokazivanje ezadovljstva ponašanjem Albanaca

Politika

BRISEL NIJE ZADOVOLJAN PONAŠANJEM PRIŠTINE! Evo šta kažu analitičari! Drecun: Ovo je pokazivanje ezadovljstva ponašanjem Albanaca

Podeli vest

Delegacija Prištine danas boravi u Briselu radi razmene stavova povodom dijaloga sa Beogradom, a analitičari smatraju da je to signal da Brisel nije zadovoljan ponašanjem Prištine

Sagovornici TV Pink kažu da je povod konsultacija u Briselu to što u formiranju Zajednice srpskih opština, glavne tačke Brisleskog sporazuma, Albanci nisu mnogo odmakli. 

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da Brisel sada očigledno želi da se proces nastavi, da se ostvari nekakav napredak, ali vidi da je problem u Albancima. 

- Ja bih više tako tumačio ovu posetu albanske delegacije Briselu, kao pokazivanje nezdovoljstva Brisela ponašanjem Albanaca - rekao je Drecun za Pink. 

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović navodi da se u Briselu prevashodno traži presek stanja u odnosu na ono što je dogovoreno i ono što treba da bude implementirano. 

- Čini se da je ZSO prevashodno tema vezana za dalji nastavak pregovračkog procesa Beograda i Prištine - rekla je Joksimović. 

Tek će se, kaže Joksimović, videti koliko će ostati potencijala s ozbirom da prištinska strana treba da ispuni ono što je za srpsku stranu u ovom trenutku najvažnije, a to je pitanje ZSO, te da je avgust nekakav okvirni rok. 

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose objašnjava da je reč o konsultacijama koje se organizuju kada dođe do nekih problema i nejasnoća. 

- U ovom slučaju reč je o prištinskom odbijanju da prihvati ZSO kao obavezujući deo sporazuma. Mogerini, EU je preuzela obavezu u dogovoru s Beogradom 27. marta da ZSO mora biti prva tema i očišćena narednog susreta što je neka vrsta političko moralne obaveze i Mogerini, a Kosovo je dovelo to u pitanje - kaže Janjić.

Delagacija Prištine danas boravi u Briselu povodom "redovne razmene stavova u okviru dijaloga" sa Beogradom, potvrđeno je Tanjugu u Evropskoj službi za spoljne poslove.

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, Avni Arifi, najavio je da će prištinska delegacija 18. juna doputovati u Brisel i predstaviti aktivnosti i dostignuća prištinskih institucija na primeni Briselskog sporazuma. 

Tanjug iz evropskih diplomatskih izvora saznaje da je u pitanju bilateralni sastanak prištinske delegacije i posrednika EU, kome ne prisustvuje delegacija Beograda.

U Briselu se navodi i očekivanje da će se u naredne dve nedelje, do kraja juna, održati nova runda tehničkih, ali i razgovora na visokom političkom nivou između predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija