• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.06.2018

14:45

BRNABIĆ: Priznanje Kosova ne bi bio kompromis, nikada nećemo prihvatiti nezavisnost!

Politika

BRNABIĆ: Priznanje Kosova ne bi bio kompromis, nikada nećemo prihvatiti nezavisnost!

Podeli vest

Srbija nikada neće priznati kosovsku nezavisnosti, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić i istakla da to ne bi bio kompromis, za koji se se Beograd, inače, zalaže, a koji ne bi ni bio moguć kada bi Srbija i dalje insistirala na tome da je Kosovo njen sastavni deo

Brnabić je u intervjuu za nemački Velt rekla da su "odnosi sa Prištinom za nas Srbe teški i emocionalni".

- Predsednik (Srbije) Aleksandar Vučić je učinio hrabar i odgovoran korak kada počeo interregionalni dijalog. Dotle je svaki razgovor bio tabu. Kosovo je bilo Srbija. Tačka. Sada moramo naći kompromis. Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. To ne bi bio kompromis. A kada bismo i dalje insistirali da Kosovo pripada Srbiji, kompromis ne bi bio moguć - rekla je srpska premijerka, preneo je Dojče vele.
Ona je navela da "obe strane" moraju da izađu iz udobne zone svog uvreženog načina razmišljanja.

 - Ali, smatram da Priština to do sada nije učinila - rekla je Brnabićeva.

 Ana Brnabić

Tanjug

Ana Brnabić

Podsetila je da Priština nije počela da sprovodi ni stožer tog sporazuma - uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i da se povećao broj napada na Srbe na Kosovu.

- Samo u maju je bilo 14 atentata, što ukazuje da bi namera Prištine mogla da bude i da se oteraju svi Srbi - što mi nećemo dopustiti. Srbija je spremna za razgovore. Ali za to nam je potreban partner - rekla je ona.

U kratkom uvodu intervjua za nemački dnevnik, se navodi da se Brnabićeva zalaže "za evropsko rešenje migracione problematike i uključivanje tranzitnih zemalja Balkana" u to rešenje.Upitana da komentariše "da li je u redu to što nemačka vlada namerava da se oštrije bori protiv ilegalnog doseljavanja i zato ojačava saradnju sa zemljama van EU", Brnabić je kazala:

- Ponosna sam na to koliko dobro naša policija i armije sarađuju sa susednim državama i agencijom EU za zaštitu granica Fronteks. U izbegličkoj krizi smo vratili sa granice više od 40.000 osoba koje su htele da uđu ilegalno. To ćemo i dalje činiti. Zato svaka buduća zajednička migraciona politika mora da obuhvati i balkanske države - ocenila je srpska premijerka.

 Ana Brnabić Tanjug

Ana Brnabić

Dodala je da ako zajednička politika s EU bude fer i u skladu sa dogovorenim, i Srbija će u njoj učestovati.Ona je rekla da u Srbiji trenutno ima 4.000 izbeglica i da 500 izbegličke dece ide u srpske škole.

- Srbija je pokazala saosećanje i solidarnost - navela je Brnabić.

Ona je dodala da se, međutim, i dalje treba pripremati za mogućnost dolaska velikog broja izbeglica, zbog ratova, političke nestabilnosti i klimatskih promena i da bi bilo "neodgovorno ne očekivati dolazak još više migranata".

U vezi sa mogućim prijemom Srbije u Evropsku uniju 2025. godine, Brnabićeva je naglasila da je to samo orijentacioni datum koji nije garancija, ali datum koji je moguć ukoliko Srbija bude radila predano i efikasno, da razume i rezerve građana Evropske unije jer je u prošlosti pristup toj zajednici "prečesto shvatan samo kao novčana injekcija".

Ona je naglasila i da su tražene reforme izazov, kao i da Srbija ima pred sobom mnogo posla.

- Mi znamo da će nas reforme učiniti dobro pripremljenim za EU - ocenila je Brnabićeva.

Premijerka Srbije je rekla i da "Evropa" ne treba da se brine zbog dobrih odnosa Srbije i Rusije, jer je EU strateški fokus Srbije, koji Rusija razume, baš kao što i Evropska unija razume tradicionalno tesne odnose Beograda i Moskve.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 5 godina

Nema priznanja Kosova, to je ustvari nezavisnost. Zasto bre pravite budale od nas, pa bolje kazi potpisujemo i kraj

Branko

pre 5 godina

Ako sam dobro procitao naslov "....ni Srbija da insistira da je KiM njen sastavni deo.." Ljudi, da li je ova gospodja realna? Kako Srbija da NE i insistira da je Kosovo njen sastavni deo?!?!?!?

Marko

pre 5 godina

Ako oni nastave sa proterivanjem srba koje se sada radi pojedinačno ali i dalje sa istim žarom kao i za vreme sukoba. Ako se ne sprovode dogovori. Onda se plašim da mi nemamo partnera u pregovorima i da će šiptari i dalje nastaviti da rade ono što rade. Treba nam više lobiranja na zapadu, više filmova na engleskom jeziku (kao Malagurski) o proterivanju srba sa Kosova. Više novinskih članaka na engleskom jeziku o stanju na Kosovu. Oni jedino reaguju na štap od svojih gazdi. Treba manje sa njima da pregovaramo a više sa zapadom.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija