• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.06.2018

15:08

POPOVIĆ I VAN DEN DOL: Bliža saradnja Srbije i Holandije u razvoju i primeni inovacija u poljoprivredi!

Politika

POPOVIĆ I VAN DEN DOL: Bliža saradnja Srbije i Holandije u razvoju i primeni inovacija u poljoprivredi!

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, sastao se sa ambasadorom Kraljevine Holandije u Srbiji, Henrikom Van Den Dolom, sa kojim je razgovarao o saradnji Srbije i Holandije u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja

Popović je ukazao da Srbija želi da se osloni na iskustva Holandije u digitalizaciji i izgradnji srpskog inovacionog ekosistema.

- Holandija je jedan od lidera EU u digitalizaciji. Posebno u digitalizaciji poljoprivrede. Ova zemlja je drugi izvoznik poljoprivrednik proizvoda u svetu, odmah posle Sjedinjenih Američkih Država, a pre svega zahvaljujući stalnom razvoju i primeni inovacija u poljoprivredi. Tu vidim veliki potencijal za saradnju dve zemlje, jer i Srbija ostvaruje zapažene rezultate u digitalizaciji poljoprivrede - rekao je Popović.

On je naglasio da je Srbija upoznata sa iskustvima Holandije u razvoju inovacione infrastrukture, istakavši da Naučno-tehnološki park u Amsterdamu predstavlja izvanredan primer spoja industrije, nauke i inovacija.

- Srbija u ovom trenutku gradi dva naučno-tehnološka parka u Novom Sadu i Nišu, a ukupna vrednost investicije prelazi 30 miliona evra. Želimo da stvorimo najbolji ambijent za saradnju nauke i privrede, za razvoj srpske industrije, i ostanak mladih u Srbiji - rekao je Popović.

mbpi.gov.rs


Ambasador Van Den Dol složio se da ministrom Popovićem da postoji veliki potencijal za saradnju Srbije i Holandije u razvoju inovacija u poljoprivredi.

- Holandija  je mala zemlja  koja hrani  ceo svet i  koja je postala  generator  poljoprivrednog  napretka u  Evropi - istakao je ambasador.

Prema njegovim rečima, zlatni trougao, zaslužan za uspeh Holandije u ovom polju, čine država, privatni sektor i akademska zajednica.

Ambasador Van Den Dol istakao je značaj saradnje naučno-istraživačkih organizacija iz Srbije i Holandije i izrazio spremnost Holandije da podrži srpske institute u istraživanjima koja mogu da donesu obostranu korist za dve zemlje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59