• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

22.06.2018

23:13

(VIDEO) NATO SPREMA HAPŠENJE IVANOVA: Uzbuna u Skoplju, Ameri bi da Makedoniju predaju šiptarskom teroristi Džaferiju!

Balkan

(VIDEO) NATO SPREMA HAPŠENJE IVANOVA: Uzbuna u Skoplju, Ameri bi da Makedoniju predaju šiptarskom teroristi Džaferiju!

Podeli vest

Zakonitim putem nemoguće je sprovesti u delo dogovor postignut između Grčke i Makedonije o novom imenu, pa će Zapad, rešen da po svaku cenu dovrši proces uvlačenja Skoplja u NATO, pribeći nelegalnim sredstvima, a ne isključujem ni da mogu da uhapse predsednika Đorđa Ivanova koji im je prepreka na tom putu, kaže istoričar Aleksandar Raković

Samo na ovaj način mogu da sprovedu svoj pakleni plan, ocenjuje Raković u emisiji "Svet sa Sputnjikom". Kako objašnjava, ako bi "makli Ivanova", vršilac dužnosti predsednika postao bi predsednik Sobranja Taljat Džaferi i time bi bio otvoren put za sve vrste fabrikacija.

Raković veruje da ni referendum o imenu, koji vlasti najavljuju, neće uspeti jer na njega neće izaći dovoljan broj glasača.

Isto mišljenje iznosi i novinar iz Skoplja Milenko Nedelkovski, koji kaže da postoje tri načina kako da dogovor o novom imenu bude formalno-pravno promenjen: referendum, dvotrećinska većina u Sobranju i potpis predsednika države. Međutim, nijedna od te tri stvari nisu ostvarive za "američku opciju", ocenjuje Nedelkovski.

Prema njegovom mišljenju, činjenica da je dogovor s Grčkom po skraćenom postupku ratifikovan u Sobranju ne znači apsolutno ništa. 

- To nije validno i zakonito. Jedini način za promenu Ustava je na osnovu dvotrećinske većine u Sobranju. To ova vlast i američki ambasador u Skoplju nemaju - kaže Nedelkovski.

Ilustracija

Dodaje da je i referendum za pristalice sporazuma težak put jer je u Makedoniji predviđen visok cenzus - 50 odsto plus jedan glasač od svih građana upisanih u birački spisak.

- To znači da na referendum treba da izađe više od 900.000 ljudi, a da polovina glasa za, što je teško izvodljivo. I poslednja stvar, prema našem Ustavu bilo koji međunarodni dogovor jedino predsednik države ima pravo da potpiše. A on je rekao da nema nameru to da uradi - navodi Nedelkovski.

SRBIJA DOBILA PORUKU EU, KAZNITE RUSIJU BEZ ODLAGANJA?! Brisel bi da nas zavadi sa Putinom, a zauzvrat NUDI VELIKO NIŠTA!

Na opasku da je premijer Zaev Ivanovu zapretio impičmentom, podseća i na odgovor predsednika:

- Ako želite impičment, podnesite ga odmah, evo čekam.

Nedelkovski ističe da je za Makedonce nepotreban dogovor koji im ukida identitet, istoriju, nacionalnost.

Prema mišljenju Dušana Prorokovića iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, dogovor nije dobar ni za Makedonce, ni za Grke, ali su elite prihvatile ono što im je nametnuto jer su i same tu dovedene.

(VIDEO) MEJ: BRITANIJA ĆE BITI NA ISTURENIM POLOŽAJU PREMA RUSIJI: Engleze plaši šta će dogovoriti Putin i Tramp!

- Grčka je u velikim obavezama prema Zapadu, njen politički sistem može sutra da se naruši ukoliko Zapad to želi, a u Makedoniji Zapad može da za 24 časa nahuška Albance da ponovo naprave nešto - objašnjava Proroković.

Pristup Zapada je, ocenjuje on, takav da se na Balkanu definišu loša rešenja za sve strane. 

- Kad imate nešto loše za obe strane vi povećavate konfliktni potencijal. Imali smo priliku da to gledamo u BiH, danas to gledamo u sporu Makedonije i Grčke. Na način kako je to definisano ovim sporazumom ne vidim da se eliminiše iredentizam - kaže Proroković.

Na pitanje da li tako umesto vin-vin dobijamo luz-luz situaciju, odgovara da nema sumnje da su Makedonci pretrpeli potpuni debaklu u ovim pregovorima. NATO i EU će, međutim, siliti rešenje, pa mogu čak i, smatra Proroković, falsifikovati ili pokrasti referendum, sve s ciljem da se Makedonija učlani u u NATO.

AMERI OTKRILI PLAN! SRBIJA MORA U EU, UBITI SEVERNI TOK 2: Ves Mičel jasno stavio do znanja da Beograd očekuje pakao!

- Ako fale dve trećine u Parlamentu, potkupljivaće poslanike, pretiće im. Međutim, ostaće nezadovoljstvo, i u Makedoniji, i u Grčkoj, i taj konfliktni potencijal se u jednom trenutku mora pokazati. Ovakva rešenja ne doprinose stabilizaciji prilika u regionu - konstatuje Proroković.

Tanjug

Aleksandar Raković ukazuje da se ubrzava proces primanja zemalja sa postjugoslovenskog prostora u NATO, ali ako su se ranije trudili da taj proces uviju u legalne forme ili kroz inscenaciju, u Makedoniji čak ni to nije moguće.

- Moraće drastično da krše zakon kako bi došli do cilja. Prema tom njihovom scenariju, rešenje je da se oslobode Ivanova i da na taj način dođu do referenduma. Oni sad ne mogu da se zaustave, inače bi to bio fijasko - upozorava Raković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikola

pre 5 godina

Rekao je Dr. Rakovic jos nesto na samom kraju emisije.

Izbori 2024

Vesti

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!
Politika

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!

U Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, završen je sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, u kojoj su i finansijski eksperti, sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom. Očekuje se da je glavna tema današnjih sastanaka u Briselu bila odluka takozvane centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM.

18.04.2024

14:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija