• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs

25.06.2018

13:35

(VIDEO) ZORAN LILIĆ ZA PINK: Nisam izdao Slobodana Miloševića u Hagu!

Politika

(VIDEO) ZORAN LILIĆ ZA PINK: Nisam izdao Slobodana Miloševića u Hagu!

Podeli vest

Zoran Lilić, bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije, rekao je za Pink, da je neistina napisana u novinama da je on pomogao haškom tužilaštvu da dođe do državnih dokumenata s oznakom tajnosti koji su, prema pisanju, naneli najveću štetu ekspredsedniku. Tu informaciju otkrila je u svojim memoarima bivša haška tužiteljka Karla del Ponte

- Ne znam zašto je ovo napisano, a i ne interesuje me nešto posebno. Nemam nameru da se pravdam i lako je dokazati sve šta je bilo u Hagu. Ako se sećate, ja sam sve govorio potpuno otvoreno i javno, bez ikakve zaštitr iako mi je velikodušno nuđeno da budem prvi svedok haškog tužilaštva, odnosnoi Karle del Ponte i Džefrija Najsa i da nosim oznaku K-33, što je malo poznato. Upravo kao zaštićeni svedok trebao sam da optužim Slobodana Miloševića za najteže stvari koje su oni zamislili što sam ja sasvim prirodno odbio i tražio sam da, ukoliliko budem govorio pred Haškim Tribunalom, svi u Srbiji čuju šta sam rekao, kako sam rekao i našta sam se pozvao - istakao je Lilić.

Prema Lilićevim rečima, on nije prihvatio da bude svedok Tužilaštva u Hagu.

- U Hag saam odveden prisilno, uhapšen sam 2002. godine, a 2001. su vršeni pritisci. 2002. sam odveden u Hag uz saglasnost našeg Okružnog suda što je značilo da sa Hagom treba razgovarati - rekao je bivši predsednik SR Jugoslavije.

Zoran Lilićpink.rs

Zoran Lilić

Zbog njegovih nesuglasica sa Miloševićem tokom 98. i 99. godine, Lilić veruje da je Hag zbog toga smatrao da ima dovoljno razloga da bude pristrasan i optuži Miloševića za sve i svašta.

- To mi nije padalo na pamet i to nisam prihvatio i lako ću objasniti i dokazati o čemu se to radi. Haški Tribunal je insistirao da ja kažem neke stvari koje sam odbio i na kraju sam ja, silom, po nalogu suda da me privredu u Hag. I kada su me pustili posle skoro tri nedelje držanja, ja nisam ništa govorio, imao sam prilike da vidim svu dokumentaciju kojom raspolažu, da vidim šta je sve to, jer su mi dali na uvid... Kada su me pustili sudija Mej me zamolio da dobrovoljno dođem kada se bude sotvorile povoljne okolnosti za to, a to je značilo da se na moje insistiranje obezbedi da država Srbija, odnosno Savezna Republike Jugoslavija i Vrhovni savet odbrane donesu odluku da se oslobodim čuvanja državne tajne za sva dokumenta koja budu bila u Haškom Tribunalu. Ta dokumenta su, odgovorno kažem, predale tadašnje vlasti, odnosno predao ih je Nacionalni komitet za saradnju sa Haškim Tribunalom, čiji je predsednik bio čuveni ministar inostranih poslova Goran Svilanović, koji je danas visoki funkcioner Evropske unije, odnose Evropske zajednice. Dobio je ozbiljnu nagradu za svoj trud - rekao je Lilić i dodao:

Zoran Lilićpink.rs

Zoran Lilić

- Znači, predao je sva ta dokumenta sa oznakom državne tajne Haškom Tribunalu i zapise Vrhovnog saveta odbrane. Da je to tačno ja imam ovde tri pisma koje sam napisao. Jedno predsedniku gospodinu Vojislavu Koštunici gde tražim, pošto sam iz sredstava informisanja čuo da su dokumenta data, da i ja imam uvid u ta dokumenta. Na osnovu tog pisma su mi velikodušno iz Vrhovnog saveta odbrane, koje je potpisao kontaadmiral Dušan Stajić, poslali spisak svih dokumenata koje je Vrhovni savet odbrane poslao Haškom Tribunalu. 

- I u tom pismu piše da se obratim Nacionalnom savetu za saradnju sa Haškim Tribunalom. I ja se obraćam gospodinu Svilanoviću gde ga molim da mi ta ista dokumenta koja su poslata Haškom Tribunalu dostavi i meni, obzirom da ću biti primoran da ih komentarišem i da su veoma značajna, ne za odbranu Miloševića, već pre svega za budućnost Jugoslavije i Srbije, a obzirom na izraženu želju Hrvatske i Bosne i Hercegovine da pokrene tužbeni zahtev za ratnu štetu protiv SR Jugoslavije. Ovo se dešava 21. 1. 2003. godine, a ja sam svedočio u Hagu u julu 2003. godine. Svilanović je bio jako ljubazan, primio me na taj razgovor, ali mi je rekao: "Vama ne možemo da damo ni jedan jedini dokument" - priša Lilić i nastavlja:

Zoran Lilićpink.rs

Zoran Lilić

- Na moje pitanje zašto ste ih dali Haškom Tribunalu?, reka je: "Haški Tribunal je institucija kojoj moramo da damo, a vi ste običan građanin". Ono što je najbitnije, pošto nisu znali šta se nalazi u zapisnicima Vrhovnog saveta odbrane, a svaki od njih sam ja potpisao, i u sastavljanju njih ja sam učestvovao. Ne neposredno, ali posredno da. Zapisnik je sa stenografskih beležaka, na osnovu snimaka. Svaka sednica se snimala audio i vizuelno. Na osnovu svih tih snimaka je pravljen jedan skraćeni apstakt na kome su bile samo ključne odluke ističe Lilić i dodaje da su ti dokumenti najbolji argument i dokaz da je Svezna Republika Jugoslavija i Republika Srbija vozdile jednu ozbiljnu borbu za mir i za zaustavljanje ratnih dejstava i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, dok je to bilo moguće.

Lilić je rekao da je Haški Tribunal, kada je on komentarsisao, shvatio da je dobio dokumenta koji im nisu trebala.

Bivši predsednik je rekao da Slobodan Milošević nije ništa kriv za ono što je optužen u Haškom Tribunalu.

Kada je u pitanju rat u Hrvatskoj i hrvatske akcije Bljesak i Oluja, Lilić je rekao da je možda trebalo, sa ove distance, da se SRJ i umeša u taj ratni sukob bez obzira na posledice. Napominjući da je takvo stradanje i takav egzodus jednog naroda nezapamćen u istoriji moderne Evrope

VUČIĆU SE MORA ODATI PRIZNANJEI POŠTOVANJE

Komenatrišući dešavanja na Kosovu I metohiji pre 2000. Lilić je istakao da je bio uveren da je rešenje Kosova i Metohije u dobrim odnosima Srba i Albanaca, kao i da poštuje Albance starosedeoce i da u njima imamo saveznike. On je dodao da je upozoravao Miloševića na mogućnost eskaliranja sukoba na KiM, jer je tada razgovarao i sa Albancima i sa Srbima.

- NATO pakt je istinski okupator Kosova i siguran sam da je on pravi sagovornik predsednika Vučića. NATO je taj koji i danas pravi najviše problema i svim njegovim naporima da se ovo dovede do kraja. Nasledstvo koje je i od predsednika Miloševića na žalost dobio, iako imamo Rezoluciju 1244 koja je još uvek nešto zašto se može uhvatiti, ali pre svega nasledstvo koje je dobio od vlasti koja je posle nas došla toliko veliko i teško da se zaista mora odati poštovanje i priznanje za ono što radi - rekao je Lilić i dodao da se mora postići apsolutni konsenzus oko podrške Vučiću i da je ovo trenutak koji je možda teži od bombardovanja i gde Vučić učestvuje svom svojom energijom.

- Zaista zaslužuje puno poverenje i mislim da je to obaveza pre svega svih bivših predsednika, koji ako već koristi privilegije koje su im date uključujući kancelarije, obezbeđenje i štošta drugo - zaključuje Lilić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Neša

pre 5 godina

Podržimo izdaju Srbije, jel' to poruka Lilića?

sloba

pre 5 godina

svi ste ga prodali nesto javno nestro tajno Srpsku istoriju znaju i ptice koje lete po celom belom svetu,hvala vam i svim demokratama koje su opljuvano od Slobe svi jezikom guje pocistili.

Ljubo

pre 5 godina

Odavno se pitam ko dozvili da ikada zaviri ponovo na tlo Srbije taj Gorn Svilanovic ,o kojem su pametni Srbi davno sve ispricali ,a i ovaj jugosloven lilic ( namerno malo slovo ) ko to vise priziva i potura jadnom ubijenom narodu ...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija