• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.06.2018

23:45

EKATARINA ZAHARIJEVA: Srbija načinila  veliki korak u procesu pristupanja EU

Politika

EKATARINA ZAHARIJEVA: Srbija načinila veliki korak u procesu pristupanja EU

Podeli vest

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva izjavila je da otvaranje dva nova poglavlja prestavlja veliki korak u procesu pristupanja Srbije EU. 

- Ne sumnjam da će se proces proširenja za Srbiju odvijati glatko ukoliko se nastavi opredeljenost koju je danas pokazala ministraka (Jadranka) Joksimović - izjavila je Zaharijeva.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske, zemlje koja predsedava Savetom EU, Ekatarina Zaharijeva pozdravila je otvarnje poglavlja 33 i 13 u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

- Poglavlje posvećeno ribarstvu bavi se standardima i administrativnim kapacitetima koje Srbija mora da primeni kako bi razvila ribarski sektor u okvirmima EU, dok se finansijske i budžetske odredbe odnose na preduslove i proceduralna pravila o proračunu za budući doprinos Srbije EU budžetu - navela je Zaharijeva na konferenciji za novinare u Luksemburgu.

Ona je podsetila da će u skladu sa pregovarčkim okvirom brzina pristupnih pregovora Srbije nastaviti da zavisi od napretka prvenstveno u reformi oblasti vladavine prava i od normalizacije odnosa sa Prištinom.

Povodom otvaranja dva nova poglavlja u Savetu EU kažu da je EU dobro proverila pripremljenost Srbije u oblasti ribarstva i finansijskih i budžetskih odredbi.
Navodi se da postoje dva prelazna merila za privremeno zatvaranje ovih poglavlja. Jedno se odnosi na akcioni plan koji će osigurati punu usklađenost Srbije EU zakonodavstvu u oblasti tržišta, akvakulture, skupljanja podataka i kontrolnih mera protiv nelegalnog ribolova. 

Kada je reč o bužetskim i finansijskim odredbama, Srbija mora da jača administrativne kapacitete, uključujući i uspostavljanje koordinacione strukture, i usvoji akcioni plan kako bi se podrobno pripremila i uspostavila proceduralna pravila za tačno proračunavanje, prognoziranje, prikupljanje, plaćanje, kontrolu i izvešatavanje EU o svojim resursima, kada jednom postane članica EU.

DOBRE VESTI IZ LUKSEMBURGA: Srbija otvorila poglavlja 33 i 13!

MOGERINI: Dijalog u Briselu težak, ali ohrabrujući




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija