• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.Kulaš

26.06.2018

11:14

Stjepan Mesić i albanski orao: Fotografija stara više od godinu dana (ISPRAVKA)

Politika

Stjepan Mesić i albanski orao: Fotografija stara više od godinu dana (ISPRAVKA)

Podeli vest

Fotografija Stjepana Mesića, koju je Informer predstavio kao podršku švajcarskim reprezentativcima albanskog porekla na svjetskom prvenstvu u fudbalu, zapravo je nastala pre godinu dana.

U medijskim izvještajima o svjetskom fudbalskom prvenstvu na Balkanu i dalje se nižu dezinformacije. Umjesto izvještaja o rezultatima, atmosferi i ostalim “laganim” temama, mediji fudbalu daju političke i nacionalističke konotacije. U utakmici između Švicarske i Srbije, u kojoj je Srbija ostala bez daljeg plasmana na prvenstvu, švicarski reprezentativci Granit Džaka i Ðerdan Šaćiri su pogotke proslavili gestikulacijom dvoglavog orla, koji je simbol Albanije, zbog čega ih je FIFA kaznila sa po 10.000 franaka. O tom gestu se dosta pisalo u srbijanskim medijima.

Informer je tako 26. juna objavio članak, prepun govora mržnje, u kom se navodi da je Stjepan Mesić pružio podršku švicarskim reprezentativcima albanskog porijekla.

(FOTO) USTAŠKO-ŠIPTARSKA KOALICIJA! Gotovina i Mesić pokazivali albanskog orla i podržali Džaku i Šaćirija!

Nakon provokacija švajcarskih reprezentativaca Đerdana Šaćirija i Granita Džake na utakmici sa Srbijom kada su pokazivali dvoglavog orla i poremećenih izjava Fudbalskog saveza Albanije da će jednog dana imati reprezentaciju "velike Albanije", sada su se Šiptarima u njihovim bolesnim provokacijama pridružili i Hrvati - zločinac Ante Gotovina i Stjepan Mesić. (...)
Mesić provocira - Mesić je poznat po svojim kontradiktornim izjavama, pa se svojevremeno hvalio kako je sahranio bivšu Jugoslaviju, a zatim je na komemoraciji u Jasenovcu rekao da ako neko govori i peva kao ustaša onda je on ustaša, pa da li to važi i u ovom slučaju. Mesiću, jesi li Šiptar ako pokazuješ kao Šiptar?!

Kao dokaz za ove tvrdnje “Informer” je priložio fotografiju Stjepana Mesića sa albanskom manekenkom Hanom Shehun:

Fotografija je u stvari objavljena  na albanskom portalu “Telegrafi” u aprilu 2017. i nije imala nikakve veze sa fudbalom.

Tvrdnju da se Mesić priključio podršci bilo kome na svjetskom prvenstvu ocjenjujemo stoga kao lažnu vijest.

Na portalu “Index” istog dana objavljen je i demantij navoda “Informera”, a u članku stoji:

No, nitko od srpskih portala nije objavio gdje su i kad nastale fotografije. A to je zapravo najvažniji dio cijele priče. Naime, fotografija Mesića, koji se slikao s albanskom manekenkom Hanom Shehun, nastala je prije više od godinu dana.

Iako su navodi srbijanskog tabloida demantovani istog dana, to nije spriječilo ostale medije da dalje prenose netačne tvrdnje. Pored “Informera”, ovu vijest su na svoje naslovnice štampanih izdanja stavili i “Srpski Telegraf” kao i “Alo”:

I portali poput “Govori Srbija”, “Nacionalist”, “Pink”, “Princip news”, “Vidovdan”, “Republika”, “Sputnik” i drugi, također su prenijeli fotografiju uz lažnu tvrdnju. To su učinili i Radio Televizija Srbije kao i novinska agencija “Tanjug”.

Pored velikog broja srbijanskih portala, ova vijest je imala znatan odjek i u Bosni i Hercegovini.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Medi

pre 5 godina

Svetska novinarska agencija AP-Asošijeted Pres pokazala video o tome šta su sve čudo od naoružanja hrvati uzeli srbioma kad su ih zarobili... CROATIA: CROATS SHOW OFF SPOILS OF WAR-Youtube

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija