• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.06.2018

15:11

PLENKOVIĆ: BEOGRAD JE DEVEDESETIH BIO AGRESOR, A HRVATSKA ŽRTVA! Skandalozne izjave u Evropskom parlamentu!

Politika

PLENKOVIĆ: BEOGRAD JE DEVEDESETIH BIO AGRESOR, A HRVATSKA ŽRTVA! Skandalozne izjave u Evropskom parlamentu!

Podeli vest

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je vređao Srbiju u Evropskom parlamentu Saveta Evrope, kada je na krajnje neprimeren način izneo skandaloznu tvrdnju da je tokom sukoba 90-tih zvanični Beograd bio agresor, a Hrvatska žrtva, a srpska delegacija u Parlamentarnoj skupšti SE je na to uputila oštar protest predsednici Lilijan Mari Paskije

Srpska parlamentarna delegacija zatražila je i hitan sastanak nakon neprimerenog obraćanja premijera Plenkovića poslanicima PS SE, ali i nereagovanja predsednice.

Plenković je, naime, u odgovoru na juče postavljeno pitanje poslanika Aleksandra Šešelja hrvatskoj šefici diplomatije Mariji Pejčinović Burić - "kada će Hrvatska vratiti teritoriju Republike Srpske Krajine ljudima koji su morali da beže od ustaškog noža" - na krajnje neprimeren način izneo danas tvrdnju da je tokom sukoba devedesetih godina Srbija bila agresor, a Hrvatska žrtva. 
Isprovociran iskrenim pitanjima o ugroženim pravima Srba u Hrvatskoj, premijer Plenković nastavio je sa uvredama na račun države Srbije, navodi se u saopštenju.

Delegacija Srbije smatra da predsednica PS SE Paskije nije reagovala pravovremeno i da je prekršila pravila o radu, dozvoljavajući Plenkoviću da nastavi sramno izlaganje.

(FOTO) USTAŠKO-ŠIPTARSKA KOALICIJA! Gotovina i Mesić pokazivali albanskog orla i podržali Džaku i Šaćirija!


Na ovaj način, on je izbegao da odgovori na suštinski važna i nerešena pitanja srpske nacionalne manjine, koja Hrvatska gura pod tepih, a konstatovao ih je i ECRI izveštaj o Hrvatskoj iz aprila ove godine. 
Dosadašnja praksa u PS SE ne beleži da jedan premijer drži predavanje poslaniku PŠE, kršeći osnovni princip slobode govora.

Zbog novonastale situacije, srpska delegacija insistira na hitnom sastanku sa predsednicom PS SE i reakciju na nedopustivo ponašanje hrvatskog premijera.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Đura

pre 5 godina

Nije mi jasno kako agresor može biti neko ko je proteran sa sopstvenog ognjišta, ljudi koji su stradali na svojim ognjištima nikako ne mogu biti agresori. Čista logika

Komša

pre 4 godine

Logika bi prije bila ovakva; -krajem 80ih buja srpski nacionalizam, i to izaziva kontra efekt kod drugih naroda u bivšoj Jugoslaviji! -90e Srbi u Hrvatskoj u jeku turističke sezone blokiraju prometnice, osnivaju svoju TZV REPUBLIKU, naoružani oružjem koje masovno dobijaju iz JNA, poticani rukovodstvom iz Srbije protjeruju, ubijaju i pljačkaju 400 hiljada Hrvata i njihovu imovinu -4 pune godine Srbi teroriziraju kako OKUPIRANI dio RH tako i ostali dio svakodnevno sijući smrt granatiranjem. -nakon DUGIH 4 godina dolazi OLUJA kojom Hrvati oslobađaju SVOJ okupirani teritorij -da napomenem, Srbe nije protjerala Hrvatska vojska nego su oni po ranije isplaniranom planu organizirano otišli iz Hrvatske, to trebaju zahvalit Martićima, Babićima, Draškovićima, Miloševićima, Šešeljima, Vučićima, Arkanima, Simatovićima, Stanišićima, Mladićima i njima sličnima koji su ih 4 duge godine MAGARČILI radi ostvarivanja svojih bolesnih ambicija i vlastitog bogačenja!!!

beba

pre 4 godine

vidiš rat je počeo 91 a ne 95 godine sa olujom.

Vesna

pre 5 godina

Ово је гнусна лаж ! Они су били агресори на Војску Југославије која је била и њихова и на српски народ у Хрватској кога су убијали и протерали! Хрватска је геноцидна творевина настала на лоповлуку и лажима и као таква је осуђена на пропаст!

Goksi

pre 5 godina

Hrvati se drze svoje istine i svet ih podrzava u tome.Mi znamo da nije tako i istina ce se pokazati kad tad.

pop

pre 5 godina

Koje istine se drze oni zive u blatu ogrezli su samo sto ne potonu.

Stojan

pre 5 godina

Sa njim nebi trebalo imati nikakve odnose sve dok ne prestanu sa lazima. Sta ocekivati od tog Ustase koga stipaju po zadnjici pred kamerama a ljubakaju muskarci.

Saša

pre 5 godina

Zaista je čudo kako neki nikada ne prestaju da provociraju Srbiju.

Pjer

pre 5 godina

Žrtve su bile Srbi u Hrvatskoj u ustaškom Tudjmanovom režimu i JNA ,koja je reagovala u skladu sa Ustavom SFRJ !!!

Mila

pre 5 godina

Srbija nije bila u svojoj istoriji agresor,vec su to bili hrvati koji su tokom rata proterali 500 hiljada Srba.

Marko

pre 5 godina

Ogromni napori Srbije i Aleksandra Vučića da se u regionu obezbede mir i stabilnost, miniraju se sramnim izjavama i ponašanjem najviših zvaničnika Hrvatske. Plenković i ekipa deluju kao neizlečivi bolesnici.

Adam

pre 5 godina

Ustaska stoka, sad mi je krivo sto ih nismo gonili do Zagorja.

LILIKA

pre 5 godina

Takvim ljudima nije mesto u politici posebno u vrhu neke vlade !On svoje neznanje i glupost pokazuje tako!

Jelena

pre 5 godina

Sramota, izjave uopste nisu prikladne za jednog premijera.

Marina

pre 5 godina

Takve izjave uopste ne treba da se cuju, pogotovo ne od jednog premijera.

Marko

pre 5 godina

Plenković pokušava da prekraja istoriju i da optuži Srbiju za neđto za šta nije kriva.

Komšija

pre 4 godine

Prije svega, da objasnim da ja kao Hrvat stvarno simpatiziram Srbe i draži su mi od drugih nacija, ali: -nije mi jasno kako je moguće da ste toliko zaboravni i imate toliko selektivno pamčenje!! Prvi koji su pokrenuli valove nacionalizma u bivšoj Jugi ste vi...pročitajte memorandum 2 SANU, sjetite se Slobinih skupova krajem 80ih! Čudite se kako neko može izjaviti da je Srbija bila agresor?? ...a što je to kad republičke-državne instirucije naoružavaju i potiću pobunu u drugoj republici-kasnije državi?? Što je to ako ta ista republika šalje svoje dobrovoljce (šešelj, arkan i slični su imali svi logističku i oružanu pomoć Srbije), šalje svoje silom regrutirane građane u drugu Republiku-državu da ratuju?? Večina vas če reč da su branili "srpsku nejać", a način na koji su je branili možete vidjetu u Vukovaru, Tovarniku, Petrinji, Glini, Škabrnji!...to je čista invazija i teror, granatiranje i da ne nabrajam dalje! uništavanje do besvijesti a nakon toga ide pljačka svega što nije uništeno!!! Akp to nije agresija, pokušajte razmislit kako bi nazvali da sutra isto to Hrvatska ili Mađarska pokuša napraviti u Vojvodini??? I još vas molim da kad spominjete "proteranih 250 hiljada Srba iz tzv Krajine svakako naglasite da je to bilo 95e a da su ti isti" proterani" 4 godine prije toga proterali sa tih istih područja preko 400 hiljada Hrvata sa tih istih područja!!! Poruka za sve: Šta god radili u životu, na kraju vam se višestruko vrati...bili dobri prema drugima-vratit če vam se...htjeli na silu uzet teritorij druge države, uzmu vama "srce Srbije" = Kosovo!! Smirite se i ne čačkajte mečku, jer če te sutra ostati bez Vojvodine, bez Sanđaka!!! Pozdrav iz Hrvatske! Vučićeviću, ako si i pola od novinara, objavit češ ovaj komentar

kontesanera

pre 5 godina

Hrvati uvek glume da su žrtve i nikada ne žele da snose odgovornost za svoja nedela.

elazivkovic

pre 5 godina

Plenkovic ne moze da zaboravi demone proslosti, uvek je tu da klevece Srbe i nalije ulja na vatru, kao da mu je zivotni moto da ocrni Srbe!

Goran

pre 5 godina

Prosle su godine od nepotrebnog i strasnog sukoma gde su zrtve bili svi. Ostale su podeljene strane da svaka na svoj nacin prebrodi i preboli gubitke. Razlika izmedju strana je ta sto smo mi spremni da mrznju , pohlepu i osvetu ostavimo iza sebe, gurajuci u neku buducnost gde cemo se secati samo vremena kada smo svi bili jedno ili se bar podrzavati da svakak za sebe uspe najbolje sto moze, dok druga strana nije i jos dugo nece biti spremna na to.

Nikolina

pre 5 godina

Kakav primitivan komentar! Nisam ni sumnjala da ce tako nesto da izvali!

Dejan

pre 5 godina

Kako nemaju stida i srama da uopšte nešto ovako izjave?

Petar99

pre 5 godina

Sramota je sta je ovaj izjavio, a jos vise sramota sta su dozvoliti ovi iz Evropskog parlamenta! Nadam se da ce Plenkovic biti propisno kaznjen!

Vanja

pre 5 godina

Šokirana sam Plenkovićevom laži! Ne mogu da verujem šta je čovek izjavio!

Marina

pre 5 godina

Malo morgen je Beograd bio agresor a Hrvatska žrtva! Bilo je obrnuto!

mala

pre 5 godina

Retardirana izjava Plenkovica, ali jbg, kada nista bolje ni neume.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Хрватски "Папагај" ... - Друге генерације....!

Katarina

pre 5 godina

Ako je ovo hrvatski nacin da sa nama ostanu u dobrom odnosima onda bolje da se ne trude. Zar je moguce da je premijer Plenkovic toliko jos uvek zatrovan mrznjom prema Srbima.

Mirko

pre 5 godina

Ponašanje hrvatskog premijera je krajnje nedolicno.

Rada

pre 5 godina

Ponašanje hrvatskog premijera je krajnje nedolicno i nedopustivo.

Rada

pre 5 godina

Ako Hrvatska ne zeli da odnose sa Srbijom popravi i da ih dovede na jedan moralan nivo to onda neka kazu. A ne da nas blate s jedne strane a s druge strane pruzaju ruke pomirenja.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija